Απορρίφθηκαν για λάθος στα... κουτάκια της αίτησης
Προσλήψεις

Εκατοντάδες υποψήφιοι Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι για ένα περίσσιο κουτάκι ή γιατί ένα κουτάκι έλειπε από τη θέση του. Κι όχι μόνο γι' αυτό, αλλά και για ένα έγγραφο που αγνοείται η τύχη του. Η ιστορία που θα μπορούσε να είναι σενάριο σουρεαλιστικής ταινίας αφορά τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους χιλιάδες μαθητές των σχολείων Ειδικής Αγωγής.

Οι υποψήφιοι όφειλαν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση. Ωστόσο, αυτή, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι ίδιοι, είχε ασαφή διατυπωμένα εδάφια, ενώ για πρώτη φορά φέτος δεν περιέχονταν οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση της αίτησης στο ΦΕΚ της πρόσκλησης υποψηφίων για πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τους κλάδους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες.

Σε ορισμένες διατυπώσεις δεν δινόταν η δυνατότητα επιλογής με κουτάκι ενώ σε άλλες υπήρχε αυτή η δυνατότητα παρά το γεγονός ότι δεν ήταν απαραίτητο.

Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η πρόταση: «Δεν διώκομαι ως φυγόδικος ή φυγόποινος», στην οποία δεν δινόταν η δυνατότητα επιλογής με κουτάκι.

Αντιθέτως, υπήρχε κουτάκι στο «Δεν εμπίπτω στα κωλύματα διορισμού του άρθρου 8 του Ν. 3528/2007 (Ποινική καταδίκη, στερητική ή επικουρική δικαστική συμπαράσταση)» - το τετραγωνάκι επιλογής ωστόσο ήταν... περιττό: αν κάποιος έχει κωλύματα διορισμού, δεν δικαιούται καν να υποβάλει αίτηση.
Μόνο ταχυδρομικά

Κάθε χρόνο ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής επισημαίνουν αυτές τις ασάφειες στο υπουργείο Παιδείας, χωρίς ωστόσο να αλλάζει κάτι κεντρικά.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, οι υποψήφιοι απευθύνονταν στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι οποίες τους καθοδηγούσαν με σχετικές οδηγίες.

Φέτος, όμως, η ΠΔΕ Αττικής με σχετική ανακοίνωση γνωστοποιούσε στους υποψηφίους ότι θα δέχονταν τις αιτήσεις αποκλειστικά ταχυδρομικά και με συστημένη επιστολή.

Λίγους μήνες αργότερα ανακοινώθηκε ο πίνακας με τα αποτελέσματα των υποψηφίων ΕΒΠ: 148 απορριφθέντες ανακοίνωσε η ΠΔΕ Αττικής λόγω «ελλιπούς συμπλήρωσης υπεύθυνης δήλωσης».

«Μας απέρριψαν για κάτι κουτάκια που επί της ουσίας δεν αλλάζουν τίποτα απολύτως! Εχουμε όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για τον διορισμό. Και τα μόρια και την προϋπηρεσία και την εμπειρία!», λέει στην «Εφ.Συν.» η Βάσια Σταθά, μία από τους εκπροσώπους της «“ανθρώπινης” αντιπροσωπείας απορριπτέων Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού για τα κουτάκια», υπογραμμίζοντας ότι οι αναπληρωτές της γενικής παιδείας κάνουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν κάθε χρόνο χειρόγραφες αιτήσεις και χιλιάδες έγγραφα.
Κινητοποιήσεις

Την επομένη, 5 Ιουνίου, κόσμος συγκεντρώθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής με αίτημα να τους δοθεί αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης, αλλά και να τους γνωστοποιηθεί το «λάθος» προκειμένου να μπορέσουν να στηρίξουν την ένστασή τους στο ΑΣΕΠ.

Λίγες μέρες μετά, πραγματοποιήθηκε εκ νέου κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, με τους αναπληρωτές να ζητούν να διορθωθεί το λάθος της μη διασφάλισης της ομαλής και ακέραιης διαδικασίας διεκδικώντας την επανάληψη της διαδικασίας. Σύμφωνα με τους απορριφθέντες, ο περιφερειακός Διευθυντής εκπαίδευσης δεσμεύτηκε ότι η ΠΔΕ Αττικής με έγγραφό της προς το ΑΣΕΠ θα αναγνωρίσει την ευθύνη, έγγραφο το οποίο όπως λένε δεν έφτασε ποτέ στο ΑΣΕΠ.

Οι απορριφθέντες και μέλη της Ομοσπονδίας είχαν συνάντηση με την υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη για το θέμα της απόρριψης υποψηφίων αναπληρωτών από τους προσωρινούς αξιολογικούς πίνακες λόγω μη ορθής συμπλήρωσης της υπεύθυνης δήλωσης, με την υφυπουργό να δηλώνει ότι το ζήτημα θα διερευνηθεί από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου.

Οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων αναπληρωτών/τριών, ύστερα από την εξέταση των ενστάσεων από το ΑΣΕΠ, θα επιδοθούν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στις 10 Αυγούστου, ενώ μέσα στον ίδιο μήνα αναμένονται και οι προσωρινοί πίνακες με τους υποψηφίους Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού.

Πηγή: Διαλεκτή Αγγελή - Εφημερίδα των Συντακτών

best of network

σχετικά άρθρα

Κίττυ Αρσένη: «Χοροπηδάγανε πάνω μου, πατούσαν στο στομάχι, ανάβανε σπίρτα να μου κάψουνε τα μάτια
Κίττυ Αρσένη: «Χοροπηδάγανε πάνω μου, πατούσαν στο στομάχι, ανάβανε σπίρτα να μου κάψουνε τα μάτια
Η μαρτυρία της ηρωικής Κίττυς Αρσένη, αδελφής του Γεράσιμου, για τα βασανιστήρια της χούντας
Κίττυ Αρσένη: «Χοροπηδάγανε πάνω μου, πατούσαν στο στομάχι, ανάβανε σπίρτα να μου κάψουνε τα μάτια