Thumbnail
    Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε Αιγάλεω καταγγέλλει  την προσπάθεια πλήρους αποκλεισμού μιας ολόκληρης ηλικιακής ομάδας, των προνηπίων,  από τα δημόσια νηπιαγωγεία. 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 

          Π.Ε ΑΙΓΑΛΕΩ

      Ρήγα Φερραίου 20    Αιγάλεω 2-6-2013

       ΠΡΟΣ : - Το Υπουργείο Παιδείας, τα μέλη του Συλλόγου μας

- Δ.Σ της ΔΟΕ και Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε

ΘΕΜΑ: «Για τις εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και τον αποκλεισμό των προνηπίων».

    Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε Αιγάλεω καταγγέλλει  την προσπάθεια πλήρους αποκλεισμού μιας ολόκληρης ηλικιακής ομάδας, των προνηπίων,  από τα δημόσια νηπιαγωγεία. Το Υπουργείο, μέσω προφορικών εντολών των Δ/νσεων Π.Ε, προσπαθεί να επιβάλλει στις νηπιαγωγούς να μην γράψουν τα προνήπια υποστηρίζοντας ότι τα τμήματα θα υπολογιστούν μόνο με βάση τα νήπια. Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι και η λαϊκή οικογένεια υποφέρει από την ανεργία και τη φτώχεια, την ώρα που χιλιάδες παιδιά και οι οικογένειές τους υποσιτίζονται και έχουν μείνει χωρίς ιατρική περίθαλψη και φροντίδα, το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να πετάξει έξω από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο τα προνήπια. Είναι πια φανερό σε όλους πως, στα πλαίσια των περικοπών, η τρικομματική Κυβέρνηση θέλει να  σαρώσει και την Προσχολική Αγωγή. Ήδη φέτος πολλά νηπιαγωγεία συρρικνώθηκαν και ανέστειλαν τη λειτουργία τμημάτων τους στη μέση του σχολικού έτους. Για την επόμενη χρονιά η Τρόικα επιβάλλει μηδενικούς διορισμούς αλλά και απολύσεις μονίμων εκπαιδευτικών. Αν αποκλειστούν τα χιλιάδες προνήπια από το Νηπιαγωγείο θα συμπτυχτούν εκατοντάδες τμήματα στα νηπιαγωγεία και φυσικά θα χαθούν οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Αυτό συνεπάγεται για τις νηπιαγωγούς: χάσιμο οργανικής θέσης, μετακίνηση εντός και εκτός διεύθυνσης και περιφέρειας, διαθεσιμότητα και απόλυση.

    Υπενθυμίζουμε ότι η υποχρεωτικότητα του ενός έτους, σαφέστατα αναφέρεται στους γονείς, που τους υποχρεώνει να φέρουν τα παιδιά τους στο Νηπιαγωγείο τουλάχιστον για ένα χρόνο. Το κράτος, αφού οι γονείς το επιλέξουν και απευθυνθούν για εγγραφή σε δημόσιο Νηπιαγωγείο, οφείλει να παρέχει και τα δύο χρόνια φοίτησης (Ν. 1566/1985). Στα πλαίσια αυτά διεκδικούμε η φοίτηση στο Νηπιαγωγείο να είναι 2 χρόνια (νήπια και προνήπια). Ο ένας χρόνος κινδυνεύει να μετατρέψει το Νηπιαγωγείο σε σχολική τάξη με ακαδημαϊκό σχολικό πρόγραμμα. Με τη διετία, εξασφαλίζεται η σταθερή και συνεχής φοίτηση των παιδιών από τα 4 ως το Δημοτικό. Οι έρευνες δείχνουν πόσο σημαντικό είναι αυτό το διάστημα για την ομαλή μετάβαση στο δημοτικό και τη γενικότερη ανάπτυξη και πρόοδο των παιδιών.

-                     Απαιτούμε να εγγραφούν όλα τα παιδιά 4-6 χρόνων στα δημόσια νηπιαγωγεία. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και τις Δ/νσεις να πάρουν πίσω όποιες γραπτές και προφορικές κατευθύνσεις έχουν δώσει για τον αποκλεισμό των προνήπιων. Να μην εφαρμοστεί στην πράξη καμία εγκύκλιος ή προφορική εντολή σχετική με προεγγραφές, εγγραφές κατά περίπτωση ή κληρώσεις προνηπίων, μέσω των οποίων αποκλείονται τα προνήπια ή μετατίθεται η εγγραφή τους σε χρόνο ακόμα και μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η όλη διαδικασία είναι προς όφελος μόνο του Υπουργείου, το οποίο προσπαθεί με λογιστικά κόλπα και με αναβολές, να μειώσει τις αντιδράσεις των γονιών και να τους εξωθήσει σε ατομικές λύσεις, στρέφοντάς τους είτε προς τον ιδιωτικό τομέα –όπου λειτουργούν πολλά Νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί χωρίς νόμιμη άδεια, είτε προς δημόσιους παιδικούς σταθμούς όπου θα πληρώνουν τροφεία, είτε να μη φοιτήσουν καθόλου. Ζητάμε να ιδρυθούν τώρα Νηπιαγωγεία και παραρτήματα για να φοιτήσουν ΟΛΑ τα παιδιά. Αν δεν υπάρχουν νηπιαγωγεία ο Δήμος να αναλάβει να ενοικιάσει έστω, ως προσωρινή λύση, κατάλληλα κτίρια. Ενιαία αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και δωδεκάχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δημογραφικο
Δημογραφική «ασφυξία» στην Ελλάδα: Διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις το 2026
Η σταθερή υπεροχή των θανάτων έναντι των γεννήσεων λαμβάνει πλέον διαστάσεις κρίσης, πλήττοντας με ιδιαίτερη σφοδρότητα την ελληνική περιφέρεια
Δημογραφική «ασφυξία» στην Ελλάδα: Διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις το 2026
χοτζογλου
Στο πειθαρχικό ξανά η Χρύσα Χοτζόγλου: Κάλεσμα για πανελλαδική απεργία στις 29 Απριλίου ενάντια στις διώξεις εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν επιχείρηση «βιομηχανίας διώξεων» από το Υπουργείο Παιδείας
Στο πειθαρχικό ξανά η Χρύσα Χοτζόγλου: Κάλεσμα για πανελλαδική απεργία στις 29 Απριλίου ενάντια στις διώξεις εκπαιδευτικών
ΕΦΚΑ
Μπαράζ πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Πάνω από 1,3 δισ. ευρώ σε 2,6 εκατ. δικαιούχους
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 20 Απριλίου έως και την Παρασκευή 24 Απριλίου 2026, αναμένεται να πιστωθούν συνολικά 1.366.334.451,81 ευρώ, τα οποία...
Μπαράζ πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Πάνω από 1,3 δισ. ευρώ σε 2,6 εκατ. δικαιούχους