thrania
Επιφυλάξεις από τους εκπαιδευτικούς, θετική στάση από τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ενόψει των αλλαγών στην αξιολόγηση

Μέσα στον Φεβρουάριο ανοίγει επίσημα ο εθνικός διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Λυκείου και την καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου, με τις εργασίες της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να σηματοδοτούν την έναρξη μιας συζήτησης που θα διαρκέσει περίπου εννέα μήνες. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας και του κύρους του απολυτηρίου του Γενικού Λυκείου, μέσα από ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών.

Σύμφωνα με το υπό διαμόρφωση πλαίσιο, ο τελικός βαθμός του Εθνικού Απολυτηρίου θα προκύπτει από τον συνδυασμό των επιδόσεων στις Πανελλαδικές εξετάσεις και των βαθμών της Α’ και Β’ Λυκείου. Παράλληλα, προβλέπεται η πλήρης αξιοποίηση της Τράπεζας Θεμάτων στις ενδοσχολικές εξετάσεις των δύο πρώτων τάξεων του Λυκείου, καθώς και η καθιέρωση συντελεστών βαρύτητας για κάθε γνωστικό αντικείμενο.

Έντονες επιφυλάξεις από την ΕΛΜΕ Φθιώτιδας

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν τις προτεινόμενες αλλαγές οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας, Γεωργία Ζαγγανά, εκφράζει την ανησυχία ότι το νέο σύστημα θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους μαθητές, μεταφέροντας το άγχος των Πανελλαδικών ήδη από την Α’ Λυκείου.

Όπως επισημαίνει, η καθολική εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων και η διαρκής εξεταστική πίεση ενδέχεται να μετατρέψουν ολόκληρη τη λυκειακή πορεία σε έναν μαραθώνιο συνεχούς προετοιμασίας, χωρίς ουσιαστικό παιδαγωγικό όφελος. Παράλληλα, θέτει ζήτημα πρακτικής εφαρμογής του μέτρου, δεδομένων των υπαρχουσών ελλείψεων σε προσωπικό και χρόνους διδασκαλίας στα σχολεία.

Θετική προσέγγιση από τα φροντιστήρια

Στον αντίποδα, οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων βλέπουν στο Εθνικό Απολυτήριο μια ευκαιρία αναβάθμισης του ρόλου του σχολείου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, Γιάννης Τσαπρούνης, υποστηρίζει ότι το Λύκειο πρέπει να αποδεσμευτεί από τη μονοδιάστατη λειτουργία του ως «προθάλαμος» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κατά την άποψή του, η ενίσχυση της αξιολόγησης εντός του σχολείου μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση του παιδαγωγικού του ρόλου, ενδυναμώνοντας τόσο τη θέση του εκπαιδευτικού όσο και την εκπαιδευτική διαδικασία συνολικά. Η ύπαρξη σαφών κανόνων αξιολόγησης, όπως σημειώνει, δεν υπονομεύει την παιδεία, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός αναβάθμισής της.

Ο διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο μόλις ξεκινά και αναμένεται να αναδείξει κρίσιμα ερωτήματα για τον χαρακτήρα του Λυκείου, τη θέση των μαθητών και τον ρόλο της αξιολόγησης στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν αν η μεταρρύθμιση μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην εκπαιδευτική ουσία και την εξεταστική πίεση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Matteo Paz
Έφηβος «φωτίζει» το σύμπαν με... 1,5 εκατ. νέες κοσμικές ανακαλύψεις
Μαθητής λυκείου ανέπτυξε αλγόριθμο AI που αποκάλυψε εκατομμύρια άγνωστα ουράνια αντικείμενα – και δημοσίευσε μόνος του σε κορυφαίο επιστημονικό...
Έφηβος «φωτίζει» το σύμπαν με... 1,5 εκατ. νέες κοσμικές ανακαλύψεις
vroxes_252863_128495_type13262.jpg
Πάρτε μαζί σας ομπρέλα σε αυτές τις περιοχές - Τι ώρες θα βρέξει στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη σήμερα
Καιρός: Βροχές και καταιγίδες και σήμερα – Βελτίωση το Σάββατο, νέα κακοκαιρία από την Κυριακή
Πάρτε μαζί σας ομπρέλα σε αυτές τις περιοχές - Τι ώρες θα βρέξει στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη σήμερα