γυμνάσιο
«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται για πρώτη φορά από δημόσιο ελληνικό σχολείο»

Ο Διευθυντής του 1ου Γυμνάσιου Ιωαννίνων, προχώρησε σε μία ανακοίνωση σχετικά με την αναθεώρηση του εσωτερικού κανονισμού του σχολείου και την συμμετοχή όλων σε αυτό.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση:

Η (αμεσο) δημοκρατία στην πράξη

Αναθεώρηση – επικαιροποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του 1ου Γυμνασίου Ιωαννίνων

Η Δημόσια Διαβούλευση είναι βασικό δομικό στοιχείο της συμμετοχής των πολιτών στη συμβατική ή ηλεκτρονική διακυβέρνηση και Ανοικτή Διακυβέρνηση, χαρακτηριστικά της οποίας είναι η τάση για λιγότερους και καλύτερους νόμους, λιγότερη κανονιστική επιβολή, περισσότερη αυτορρύθμιση, «εθελοντική» ή «συνειδητή» συμμόρφωση καθώς και μεγαλύτερη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στην επεξεργασία των ρυθμιστικών κανόνων που τους αφορούν.

Βασικές αρχές της ανοιχτής διακυβέρνησης είναι η διαφάνεια, η συμμετοχή, η λογοδοσία καθώς και η καινοτομία μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών.

Τη φετινή σχολική χρονιά θα γίνει μια πλήρης αναθεώρηση - επικαιροποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του σχολείου. Ειδικά για την παρούσα περίσταση, το σχολείο ανέλαβε την πρωτοβουλία να εμπλέξει ενεργά στη σύνταξή του όλους τους φορείς μας και παράγοντες  της εκπαιδευτικής κοινότητας, ήτοι: όλα τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, όλα τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και το προεδρείο του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου του Σχολείου).

Συγκεκριμένα το σχολείο ενέταξε το όλο εγχείρημα  στο Συλλογικό Προγραμματισμό της Σχολικής Μονάδας για το σχολικό έτος 2022-2023, στη δράση υπό τον τίτλο  «Φτιάχνουμε μαζί τους κανόνες. Μια δημοκρατική καινοτομία στο σύγχρονο σχολείο».

Η δράση στοχεύει:

1.      στη δημιουργία ενός νέου επικαιροποιημένου κανονισμού λειτουργίας, που θα προκύψει αυτή τη φορά από την εμπλοκή όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας

2.      στην ισότιμη και δημοκρατική συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, που θα συνδιαμορφώσουν κανόνες μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης, ώστε να καταλήξουν σε έναν από κοινού διαμορφωμένο  κανονισμό και την αποδοχή από όλους ενός πλαισίου αρχών που διέπουν την καθημερινή λειτουργία του σχολείου

3.  στην αναθεώρηση του παλιού κανονισμού, ώστε το Σχολείο να συμβαδίζει με τα τρέχοντα κοινωνικά δεδομένα, τις αλλαγές στην τεχνολογία, καθώς και τις ιδιαίτερες ανάγκες της σχολικής κοινότητας του 1ου Γυμνασίου Ιωαννίνων και των υποδομών της, με σκοπό πάντα την ψυχική ηρεμία και σωματική ασφάλεια των μαθητών.

Η δράση θα υλοποιηθεί μέσω του θεσμού της δημόσιας διαβούλευσης με συμμετοχή όλων των φορέων της σχολικής κοινότητας του 1ου Γυμνασίου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται για πρώτη φορά από δημόσιο ελληνικό σχολείο. Σε αυτήν θα έχουν τη δυνατότητα συμμετάσχουν όλοι (γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί) με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς καμία διαμεσολάβηση.

Όλη διαδικασία θα διεξαχθεί αποκλειστικά με τη χρήση των Τ.Π.Ε. (Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας). Ο κάθε συμμετέχων θα λάβει έναν σύνδεσμο ο οποίος θα οδηγεί στον υπό διαβούλευση κανονισμό, επί του οποίου θα μπορεί να σχολιάσει οποιοδήποτε σημείο, προτείνοντας διορθώσεις, βελτιώσεις, προσαρμογές, τροποποιήσεις ή και εκφράζοντας αντιρρήσεις, απορίες, ενστάσεις.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, θα γίνει αποδελτίωση όλων των σχολίων, αξιολόγησή τους από την ομάδα εργασίας και πιθανές αλλαγές στο προτεινόμενο σχέδιο εσωτερικού κανονισμού. Το τελικό κείμενο θα διαμορφωθεί μετά από Συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Ιωαννίνων με στόχο την καθιέρωση ενός πλαισίου αρχών και κανόνων, κοινά διαμορφωμένων άρα και αποδεκτών, για την ενίσχυση της συλλογικότητας και της συνεργασίας όλων των παραγόντων της σχολικής μονάδας.

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5