«Όχι στον  εξοστρακισμό  των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το δημόσιο σχολείο» λένε οι εκπαιδευτικοί της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τον εξοστρακισμό των καλλιτεχνικών μαθημάτων και των κοινωνικών επιστημών από το αναλυτικό πρόγραμμα του Λυκείου και απαιτεί την άμεση επαναφορά τους.

«Η επιλογή της κυβέρνησης να απογυμνώσει το Λύκειο από τα «περιττά» μαθήματα, αφήνοντας μόνο όσα χρειάζονται για την προετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις, προετοιμάζει βήμα – βήμα το Λύκειο των ατελείωτων εξετάσεων και της Τράπεζας Θεμάτων, απομακρύνει το δημόσιο σχολείο από την ολοκληρωμένη γνώση» επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί.

«Το Υπουργείο μάλιστα δεν δίστασε να καταργήσει εντελώς ακόμα και τη διδασκαλία μαθημάτων που εξετάζονται πανελλαδικά (Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, ξένες γλώσσες, μουσική) και που θα έπρεπε να παρέχονται από το δημόσιο σχολείο έστω και ως μαθήματα επιλογής. Οδηγεί επίσημα χιλιάδες μαθητές στην παραπαιδεία και την ιδιωτική εκπαίδευση για την προετοιμασία τους για τις αντίστοιχες σχολές» προσθέτουν.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης:

Όχι στον εξοστρακισμό των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το δημόσιο σχολείο!

Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει για μία ακόμα φορά τον εξοστρακισμό των καλλιτεχνικών μαθημάτων και των κοινωνικών επιστημών από το αναλυτικό πρόγραμμα του Λυκείου και απαιτεί την άμεση επαναφορά τους !

Η επιλογή της κυβέρνησης να απογυμνώσει το Λύκειο από τα «περιττά» μαθήματα, αφήνοντας μόνο όσα χρειάζονται για την προετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις, προετοιμάζει βήμα – βήμα το Λύκειο των ατελείωτων εξετάσεων και της Τράπεζας Θεμάτων, απομακρύνει το δημόσιο σχολείο από την ολοκληρωμένη γνώση, στερεί από τους μαθητές το δικαίωμα στη μόρφωση, στη πνευματική καλλιέργεια, τους αφαιρεί κάθε ευκαιρία επιλογής και εξέλιξης καταργώντας το ανθρωπιστικό και κοινωνικό περιεχόμενο από την βασική τους εκπαίδευση.

Έτσι, μαθητές και γονείς οδηγούνται σε έναν εξεταστικό αγώνα δρόμου όπου η λαϊκή οικογένεια θα πρέπει να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει τη μόρφωση των παιδιών της. Γίνεται ξεκάθαρο ότι ενισχύονται οι ταξικοί φραγμοί στο Δημόσιο Σχολείο και δυσκολεύει η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά των λαϊκών-εργατικών οικογενειών.

Η πολιτική αυτή επιλογή στοχεύει στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, την πτώση του πνευματικού επιπέδου των μαθητών και κατά συνέπεια στην αδυναμία της κριτικής ικανότητας και πνευματικής σκέψης των πολιτών. Λειαίνει το έδαφος για ένα Λύκειο μονομέρειας και ημιμάθειας.

Το Υπουργείο μάλιστα δεν δίστασε να καταργήσει εντελώς ακόμα και τη διδασκαλία μαθημάτων που εξετάζονται πανελλαδικά (Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, ξένες γλώσσες, μουσική) και που θα έπρεπε να παρέχονται από το δημόσιο σχολείο έστω και ως μαθήματα επιλογής. Οδηγεί επίσημα χιλιάδες μαθητές στην παραπαιδεία και την ιδιωτική εκπαίδευση για την προετοιμασία τους για τις αντίστοιχες σχολές. Με απλά λόγια, τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δυσβάσταχτα δίδακτρα, αποκλείονται από σχολές όπως η Αρχιτεκτονική, η ΑΣΚΤ, οι σχολές Μουσικών Σπουδών, τα Ξενόγλωσσα Τμήματα κτλ.

Ταυτόχρονα με τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα ανατρέπονται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών με χιλιάδες οργανικές θέσεις να χάνονται και η συμπλήρωση ωραρίου για ορισμένες ειδικότητες να είναι πρακτικά αδύνατη.

Η αισθητική αγωγή είναι ανάγκη και δικαίωμα κάθε μαθητή.

Απαιτούμε:

Όχι στις αντιεπιστημονικές αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα και τα προγράμματα σπουδών. Όχι στην απαξίωση μαθημάτων και αντικειμένων.

Να μη χαθεί καμία οργανική θέση.

Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.

Να χαρακτηριστεί το μάθημα των εικαστικών εργαστηριακό

Κατάργηση της «τιμωρίας» για το παράβολο

Οργανικές θέσεις για τους εικαστικούς στα Δημοτικά

Ριζικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, που θα προωθούν την επιστημονική σκέψη, την κριτική ικανότητα και τη δημιουργικότητα των μαθητών και όχι τη μονομέρεια, την αποσπασματικότητα και την στείρα αποστήθιση!

Αποσύνδεση του Λυκείου από την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Στηρίζουμε τα αιτήματα των εκπαιδευτικών των εικαστικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

ΤΡΙΤΗ 12/4 στις 3:30μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ (ΠΑΡΑΛΙΑ).

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η Πρόεδρος            Ο Γραμματέας

Τραγάκη Δήμητρα    Αϊβαζίδης Βασίλης

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

rena_koumioti
Ρένα Κουμιώτη: Στο γηροκομείο η θρυλική τραγουδίστρια – Δε γνωρίζει ότι έχει πεθάνει ο γιος της
Η ίδια, ύστερα από απόφαση δικής της αλλά και των πολύ στενών της συγγενών, αποφάσισε να φιλοξενηθεί στο Γηροκομείο Αθηνών. Εκεί όπου φιλοξενείται τα...
Ρένα Κουμιώτη: Στο γηροκομείο η θρυλική τραγουδίστρια – Δε γνωρίζει ότι έχει πεθάνει ο γιος της
dimosio
Β’ Κύκλος Κινητικότητας: Δημοσιοποίηση κενών θέσεων και αιτήσεις για μετάταξη η απόσπαση
Κάθε ενδιαφερόμενος υπάλληλος δύναται να υποβάλει αίτηση για μετάταξη σε κενή οργανική θέση ή/και για απόσπασή του για προσωρινή κάλυψη αναγκών από...
Β’ Κύκλος Κινητικότητας: Δημοσιοποίηση κενών θέσεων και αιτήσεις για μετάταξη η απόσπαση
Android
Πώς θα ενεργοποιήσετε την ειδοποίηση της Google για να λαμβάνετε «σήμα» την ώρα του σεισμού στο κινητό σας
Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στην Εύβοια και... ταρακούνησε για τα καλά και την Αθήνα, πολλοί χρήστες κινητών έλαβαν...
Πώς θα ενεργοποιήσετε την ειδοποίηση της Google για να λαμβάνετε «σήμα» την ώρα του σεισμού στο κινητό σας