Πανελλήνιες 2021: Σπουδές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Προβλήματα και μη σωστή προετοιμασία των πανελληνίων σχολικών αγώνων, σύμφωνα με την ΠΕΝΕΛΦΑ - «Ο αιφνιδιασμός αποτελεί εξαιρετική τακτική/σύστημα των αγώνων αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί τακτική της οργάνωσης των αγώνων»

Προβλήματα και μη σωστή προετοιμασία στη διοργάνωση των πανελληνίων σχολικών αγώνων εντοπίζει η Π.ΕΝ.Ε.Λ.Φ.Α.

Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «ο προγραμματισμός και η οργάνωση είναι τα βασικά στοιχεία της εκπαίδευσης. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μη σεβόμαστε αυτές τις βασικές αρχές της εκπαίδευσης. Ο αιφνιδιασμός αποτελεί εξαιρετική τακτική/σύστημα των αγώνων αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί τακτική της οργάνωσης των αγώνων».

Παράλληλα, η Π.ΕΝ.Ε.Λ.Φ.Α. αναφέρει: «Ένα μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει με τους "βεβιασμένους" αγώνες είναι ότι μαθητές- αθλητές αναγκάζονται σε μικρό χρονικό διάστημα να δίνουν περισσότερους από έναν αγώνες και σε αθλήματα που απαιτούν ιδιαίτερη προσπάθεια όπως το ποδόσφαιρο. Ενδεικτικά, η Ε.Π.Ο., προκειμένου να προφυλάξει τους αθλητές, ορίζει ο επόμενος αγώνας να γίνεται σε διάστημα μεγαλύτερο των 48 ωρών. Στους σχολικούς αγώνες τι θα γίνει, θα τηρηθεί;».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Όσον αφορά στο θέμα της διοργάνωσης των πανελληνίων σχολικών αγώνων, η Π.ΕΝ.Ε.Λ.Φ.Α. καταθέτει την επιστημονική άποψή της.

Το μεγαλείο των αγώνων και η διαχρονική αξία τους έγκειται στην ευγενή άμιλλα, στην καλλιέργεια της έννοιας του δικαίου «του ωραίου του μεγάλου και τ' αληθινού».

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να καταργήσουμε τους αγώνες και να ακούμε να γίνονται προτάσεις και μάλιστα από ιθύνοντα της Φυσικής Αγωγής (Φ.Α.) για επιλεκτικότητα αθλητών και σχηματισμό μη σχολικών ομάδων (χωρίς αγώνες). Αυτές οι προτάσεις επέφεραν σημαντικές καθυστερήσεις στη διοργάνωση των αγώνων καθώς από τις 18 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο (τεύχος Β/766 σελ. 77-91) επέτρεψε τις μετακινήσεις από 1/3/2022.

Ο ιθύνων της Φυσικής Αγωγής δεν μερίμνησε ώστε να ήταν όλοι έτοιμοι, με αποτέλεσμα να χαθεί και πάλι πολύτιμος χρόνος (δηλαδή συνεδρίαση της ΚΟΕΣΑΔ η οποία είχε συσταθεί με αριθμό πρωτοκόλλου 141966/5/11/21/Δ5, να γίνει η προκήρυξη των αγώνων και όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου αρχές Μάρτιου να άρχιζαν οι Πανελλήνιοι Αγώνες Λυκείων Ελλάδας-Κύπρου).

Η προκήρυξη ανακοινώθηκε 15 Μαρτίου με αρ. πρωτ. 29952\Δ5. Στα σχολεία δόθηκαν 24 ώρες για να κάνουν δήλωση για πρώτη φάση κάτι που χρονικά ήταν αδύνατον να το πετύχουν και για αυτό το λόγο τα περισσότερα σχολεία δεν δήλωσαν συμμετοχή.

Ο προγραμματισμός και η οργάνωση είναι τα βασικά στοιχεία της εκπαίδευσης. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μη σεβόμαστε αυτές τις βασικές αρχές της εκπαίδευσης.

Ο αιφνιδιασμός αποτελεί εξαιρετική τακτική/σύστημα των αγώνων αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί τακτική της οργάνωσης των αγώνων.

Όφειλε η φυσική αγωγή να είναι έτοιμη και να μη χρησιμοποιεί σαν άλλοθι τον κορονοϊό, εφόσον βούληση του υπουργείου Παιδείας ήταν να γίνουν οι αγώνες.
ΕπικουρικάσαςπληροφορούμεότιISF(InternationalSchoolFederation) της οποίας η Ελλάδα έχει την τιμή να είναι ιδρυτικό μέλος, στο άρθρο 22 ρητά αναφέρει ότι οι ομάδες που θα λαμβάνουν μέρος πρέπει να έχουν προκριθεί και να έχουν διακριθεί στις τελικές φάσεις των Πανελληνίων Αγώνων Λυκείων. Βάσει του αθλητικού νόμου 4115/2013καιτροποποιήσειςαυτού,λόγω μη συμμετοχής των εθνικών ομάδων, στους παγκόσμιους αγώνες της ISF χάνονται τα απορρέοντα εκ του παραπάνω νόμου προνόμια.

Επίσης, η Κύπρος η οποία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Yπουργείο Παιδείας για κοινές σχολικές δραστηριότητες με συμμετοχή της στο "finalfour", στις τελικές φάσεις δηλαδή των ομαδικών αθλημάτων αλλά και στον στίβο, έχει ολοκληρώσει τα παγκύπρια σχολικά πρωταθλήματα και αναμένει τις τελικές φάσεις των σχολικών αγώνων στην Ελλάδα.

Θεωρούμε ότι οι προτάσεις περί επιλεκτικότητας καθυστέρησαν ανεπίτρεπτα την έναρξη των αγώνων.

Θα πρέπει στο μέλλον να τηρηθεί η Δ5 ΥΑ που ορίζει ότι την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, διεξάγεται πανελληνίως η ημέρα σχολικού αθλητισμού και σηματοδοτεί την ημέρα έναρξης των σχολικών αγώνων αλλά και άλλων σχολικών αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε την έναρξη και τη λήξη των διαφόρων φάσεων των αγώνων προκειμένου να υπάρχει ένα μεγάλο περιθώριο για την ομαλή διεξαγωγή όλων αυτών.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει με τους «βεβιασμένους» αγώνες είναι ότι μαθητές- αθλητές αναγκάζονται σε μικρό χρονικό διάστημα να δίνουν περισσότερους από έναν αγώνες και σε αθλήματα που απαιτούν ιδιαίτερη προσπάθεια όπως το ποδόσφαιρο. Ενδεικτικά, η Ε.Π.Ο., προκειμένου να προφυλάξει τους αθλητές, ορίζει ο επόμενος αγώνας να γίνεται σε διάστημα μεγαλύτερο των 48 ωρών. Στους σχολικούς αγώνες τι θα γίνει, θα τηρηθεί;

Για αυτό ακριβώς επανερχόμαστε στο θέμα της σωστής οργάνωσης που θα δίνει το περιθώριο χρόνου στην ορθή πραγματοποίηση των αγώνων. Σημαντικότατο πρόβλημα, που πάλι δεν μερίμνησε, είναι η πλήρωση θέσεων υπευθύνων Φυσικής Αγωγής στις διευθύνσεις που ακόμα και σήμερα κάποιες από αυτές παραμένουν κενές, με συνέπεια να αναρωτιόμαστε πώς και με ποιους θα διεξαχθούν οι αγώνες σε αυτές τις διευθύνσεις. Καθώς ο υπεύθυνος Φ.Α. σε κάθε διεύθυνση, φέρει τον τίτλο του Α΄ αντιπροέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων (Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) και επί της ουσίας είναι αυτός που προΐσταται και υλοποιεί τους αγώνες.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε και πάλι ότι "there is no education without physical education"(δεν υπάρχει αγωγή χωρίς φυσική αγωγή.)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανατροπή! Ο νεκρός σε στύλο της ΔΕΗ ήταν ο πρώην δημοσιογράφος Απόστολος Φουρνατζόπουλος

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολειο μαθητές
Στην παιδεία λέμε ΝΑΙ (στον ρυθμό του γνωστού τραγουδιού του Λουκιανού) - Ακούστε το
«Στην παιδεία λέμε ΝΑΙ, τη δημόσια λέμε ΝΑΙ, στις αυξήσεις λέμε ΝΑΙ, στις προσλήψεις λέμε ΝΑΙ, στα παιδάκια λέμε ΝΑΙ, στα μαθήματά μας ΝΑΙ, ΟΧΙ στον...
Στην παιδεία λέμε ΝΑΙ (στον ρυθμό του γνωστού τραγουδιού του Λουκιανού) - Ακούστε το
ethniki trapeza
Καταγγελία – Εθνική Τράπεζα: Απαγορεύει πληρωμές, καταθέσεις και αναλήψεις στα ταμεία
Καταγγελία – Εθνική Τράπεζα: Απαγορεύει πληρωμές, καταθέσεις και αναλήψεις στα ταμεία
Καταγγελία – Εθνική Τράπεζα: Απαγορεύει πληρωμές, καταθέσεις και αναλήψεις στα ταμεία