ειδική αγωγή σεμινάριο
«Δεν απάντησε γιατί ανατέθηκαν με υποχρεωτική ανάθεση υπερωρίες σε συναδέλφους της γερμανικής, με αποτέλεσμα να «εξαφανιστούν» εν ριπή οφθαλμού τα γαλλικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα επιλογής»

Σε παράσταση διαμαρτυρίας για την επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας στα σχολεία και την κατάργηση της διδασκαλίας της γαλλικής προχώρησαν οι εκπαιδευτικοί της Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 16 Μαρτίου.

«Η διευθύντρια εκπαίδευσης ,κ. Κεχαϊδου, με το γνωστό αυταρχικό και απαξιωτικό της ύφος, αρνήθηκε να μας δώσει πληροφορίες για τα υπάρχοντα κενά, ούτε για το αν διενήργησε όλες τις νόμιμες και απαραίτητες ενέργειες για να λυθεί το πρόβλημα της κάλυψης των ωρών της γαλλικής, ως  επιλογή β’ ξένης γλώσσας» αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί σε ανακοίνωσή τους.

«Σε ερώτησή μας κατά πόσο τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, απάντησε ότι μιλάει με τους διευθυντές των σχολείων και απλά ξέρει το πρόβλημα.  Δεν μας απάντησε γιατί ανατέθηκαν με υποχρεωτική ανάθεση υπερωρίες σε συναδέλφους της γερμανικής, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν εν ριπή οφθαλμού τα γαλλικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα επιλογής» επισημαίνουν.

«Δεν μας απάντησε γιατί από την αρχή του χρόνου η ΔΔΕ κωλυσιεργεί στην κάλυψη των κενών και φτάσαμε στα μέσα Μαρτίου οι μαθητές μας να μην διδάσκονται τη β’ ξένη γλώσσα επιλογής τους. Και μάλιστα σε ορισμένα σχολεία επιβλήθηκε με υποχρεωτική ανάθεση υπερωρία σε συναδέλφους για να διδάξουν γερμανικά αντί γαλλικά σε μαθητές της Α’ γυμνασίου, που πιθανά θα έχει ως αποτέλεσμα να μετατραπεί το σχολείο σε “γερμανόφωνο”» τονίζουν και προσθέτουν ότι «διαρκώς επικαλούνταν το νόμο που νομιμοποιεί να καταργείται το δικαίωμα των μαθητών μας στην επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας».

Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι «η διευθύντρια ΔΔΕ δεν ανταποκρίθηκε ούτε στο ελάχιστο στις ανησυχίες, προσδοκίες και απαιτήσεις μας».

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για την παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Θεσσαλονίκης:

Την Τετάρτη, 16/3/2022 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης από τη Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ σχετικά με την επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας και ουσιαστικά την κατάργηση της διδασκαλίας της γαλλικής σε πολλά σχολεία της ευθύνης  μας.

Παρόντες, εκτός από την ΕΛΜΕ ήταν συνάδελφοι, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων του 1ου Γ/σίου Συκεών και η κ. Λεονάρδου, πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών   Γαλλικής   Γλώσσας  &  Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου. Την συμπαράσταση και την υποστήριξή της μάς εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία η κ. Κωφίδου, Σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας, που για λόγους ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, αν και ήθελε.

Η διευθύντρια εκπαίδευσης ,κ. Κεχαϊδου , με το γνωστό αυταρχικό και απαξιωτικό της ύφος , αρνήθηκε να μας δώσει πληροφορίες για τα υπάρχοντα κενά, ούτε για το αν διενήργησε όλες τις νόμιμες και απαραίτητες ενέργειες για να λυθεί το πρόβλημα της κάλυψης των ωρών της γαλλικής, ως  επιλογή β’  ξένης γλώσσας.

Σε ερώτησή μας κατά πόσο τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, απάντησε ότι «μιλάει» με τους διευθυντές των σχολείων και απλά «ξέρει» το πρόβλημα.

Δεν μας απάντησε γιατί ανατέθηκαν με υποχρεωτική ανάθεση υπερωρίες σε συναδέλφους της γερμανικής, με αποτέλεσμα να «εξαφανιστούν» εν ριπή οφθαλμού τα γαλλικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα επιλογής.

Δεν μας απάντησε γιατί από την αρχή του χρόνου η ΔΔΕ κωλυσιεργεί στην κάλυψη των κενών και φτάσαμε στα μέσα Μαρτίου οι μαθητές μας να μην διδάσκονται τη β’ ξένη γλώσσα επιλογής τους. Και μάλιστα σε ορισμένα σχολεία επιβλήθηκε με υποχρεωτική ανάθεση υπερωρία σε συναδέλφους για να διδάξουν γερμανικά αντί γαλλικά σε μαθητές της Α’ γυμνασίου, που πιθανά θα έχει ως αποτέλεσμα να μετατραπεί το σχολείο σε “γερμανόφωνο”.

Δεν μας διευκρίνισε αν έγινε και με ποιες προϋποθέσεις πρόσκληση ενδιαφέροντος σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς μειωμένου ωραρίου για να καλύψουν τα υπάρχοντα κενά, τα οποία σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε από τα σχολεία της Νεάπολης, Πολίχνης και Συκεών είναι τουλάχιστον 23 ώρες γαλλικής γλώσσας από την αρχή του χρόνου.

Ζητήσαμε σε όλους τους τόνους να καλυφθούν, έστω και τώρα, οι ώρες της γαλλικής και να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα και της επιδώσαμε τα ψηφίσματα/καταγγελίες (Γ’ΕΛΜΕ, 1ου Γυμν. Συκεών, Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γ/σίου  Συκεών).

Διαρκώς επικαλούνταν το νόμο που νομιμοποιεί να καταργείται το δικαίωμα των μαθητών μας στην επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας. Απαξίωσε με αυτό τον τρόπο την ΕΛΜΕ, τους συναδέλφους και τον πρόεδρο  γονέων και κηδεμόνων του 1ου Γ/σίου Συκεών, που επίμονα ζητούσε εξηγήσεις για την μη τοποθέτηση καθηγητή Γαλλικής στο σχολείο μας.

Θεωρούμε ότι η διευθύντρια ΔΔΕ δεν ανταποκρίθηκε ούτε στο ελάχιστο στις ανησυχίες, προσδοκίες και απαιτήσεις μας. Δεν μας έπεισε ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την κάλυψη των κενών για την ελεύθερη επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας και πιο συγκεκριμένα της γαλλικής στα σχολεία της περιοχής μας, ούτε δεσμεύτηκε να λύσει το πρόβλημα, ούτε να προσπαθήσει για τη λύση του.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψουμε το νόμιμο δικαίωμα των μαθητών μας να διδάσκονται την δεύτερη ξένη γλώσσα της επιλογής τους και κλιμακώνουμε τις ενέργειες μας με νέα παράσταση διαμαρτυρίας , αυτή τη φορά στον Περιφερειακό Διευθυντή Δ/θμιας  εκπαίδευσης.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ 2ΗΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ- ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

ΚΑΛΥΨΗ  ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ – ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΝΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ

Το ΔΣ της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ