Thumbnail
Να ανακληθεί η αυταρχική και αντισυναδελφική εισήγηση του ΔΔΕ Α΄ Αθήνας για την μετατροπή του 26ου Γυμνασίου σε Πειραματικό Γυμνάσιο

Την «αυταρχική και αντισυναδελφική» εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας, καταγγέλλει η Β' ΕΛΜΕ Αθήνας και ζητά να ανακληθεί η πρόταση για μετατροπή του 26ου Γυμνασίου σε Πειραματικό Γυμνάσιο.

Επισημαίνει πως στην περίπτωση που το 26ο Γυμνάσιο Αθήνας γίνει Πειραματικό, οι μαθητές της περιοχής δεν θα μπορούν να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο της γειτονιάς τους. 

Το μοναδικό Γυμνάσιο που λειτουργεί εκεί είναι το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Σκουφά, ενώ πολύ κοντά λειτουργούν το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο και το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ. «Ήδη το 26ο Γυμνάσιο όπως και το 26ο ΓΕΛ  χρειάζονται την οικονομική στήριξη και την άμεση κτιριακή συντήρηση τους», όπως τονίζει.

Παράλληλα, καλεί την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στις 14:00 σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας.

Aναλυτικά

Να ανακληθεί η αυταρχική  και αντισυναδελφική εισήγηση του ΔΔΕ Α΄ Αθήνας για την μετατροπή του 26ου Γυμνασίου σε Πειραματικό Γυμνάσιο

Το ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας καταγγέλλει την αυταρχική και αντισυναδελφική εισήγηση του ΔΔΕ Α΄ Αθήνας για να μετατραπεί σε Πειραματικό Γυμνάσιο το 26ο Γυμνάσιο Αθήνας. Επισημαίνουμε ότι η εισήγηση έγινε χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και χωρίς καν να έχει ενημερωθεί η σχολική μονάδα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 26ου Γυμνασίου εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στην απόφαση αυτή και έχει την απόλυτη συμπαράσταση της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας. 

Αν το 26ο Γυμνάσιο Αθήνας γίνει Πειραματικό, οι μαθητές μιας ολόκληρης περιοχής του κέντρου της Αθήνας θα στερηθούν το δικαίωμα να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο της γειτονιάς τους. Αλήθεια τι προβλέπει ο ΔΔΕ Α΄ Αθήνας και το Υπουργείο για τα παιδιά αυτά; Το μοναδικό Γυμνάσιο που λειτουργεί εκεί είναι το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Σκουφά, ενώ πολύ κοντά λειτουργούν το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο και το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ. Ήδη το 26ο Γυμνάσιο όπως και το 26ο ΓΕΛ  χρειάζονται την οικονομική στήριξη και την άμεση κτιριακή συντήρηση τους.

Η ΟΛΜΕ και Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας έχουμε τοποθετηθεί σχετικά με τις συνέπειες που έχει η μετατροπή ενός σχολείου σε Πειραματικό ή Πρότυπο

-Ισχύει το διαφοροποιημένο πρόγραμμα σπουδών.  Αποτέλεσμα είναι η άμεση κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων. Αλλάζει ριζικά το σχολείο, τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο. 

-Καταργείται η οργανικότητα των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία αυτά, ενώ η τοποθέτηση τους επί θητεία πραγματοποιείται κατόπιν σκληρής αξιολόγησης.  

-Αν ένα σχολείο μετατραπεί σε Πρότυπο ή Πειραματικό, οι ήδη υπηρετούντες σε αυτό χάνουν αυτόματα την οργανική τους. Μπορούν να παραμείνουν με διετή θητεία κατά την οποία θα πρέπει να φροντίσουν για την αυτοεπιμόρφωσή τους, και τον ατομικό τους φάκελο καθώς θα ακολουθήσει σχετική αξιολόγησή τους για το αν θα παραμείνουν ή όχι στο σχολείο. Αντί να επικεντρωθούν στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα ωθούνται σε ένα ατέρμονο κυνήγι προσόντων, προκειμένου να διατηρήσουν την έτσι κι αλλιώς επισφαλή θέση τους.

- Σχολικές μονάδες και εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε μια διαρκή διαδικασία σκληρών αξιολογήσεων. 

-Η χρηματοδότηση τους γίνεται και από χορηγίες, δωρεές, επιχορηγήσεις από διάφορες πηγές δηλαδή χορηγοί, εταιρείες, (αυτό γίνεται προσπάθεια να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία βάσει του πρόσφατου ν. 4823/21) επιχειρηματικοί όμιλοι δρουν ανεξέλεγκτα στο χώρο του σχολείου παρεμβαίνοντας στη συνείδηση των μαθητών μας.
-Οι μαθητές εισάγονται μετά από εξετάσεις στα Πρότυπα ή  με κλήρωση στα Πειραματικά, άρα γίνεται επιλογή μαθητών και όχι με βάση την περιοχή που μένει ο μαθητής. Συνεπώς το σχολείο παύει να είναι το σχολείο της γειτονιάς και οι μαθητές αναγκάζονται να φοιτούν σε άλλα σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Απαιτούμε από τον ΔΔΕ Α΄ Αθήνας να μην γυρίσει την πλάτη στους συναδέλφους, να μην αφήσει μια ολόκληρη περιοχή χωρίς Γυμνάσιο και να αποσύρει την εισήγηση του για να γίνει Πειραματικό το 26ο Γυμνάσιο.  

Απαιτούμε από το ΥΠΑΙΘ να δείξει επιτέλους σεβασμό στους εκπαιδευτικούς που τόσα χρόνια, και ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, κράτησαν και κρατούν όρθιο το δημόσιο σχολείο!

Την Παρασκευή 4/2 στις 2μ.μ. προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Α΄ Αθήνας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς θα γίνεις εκπαιδευτής ενηλίκων με μισθό 2.600 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

δικαστήρια διαγωνισμός
Διαγωνισμός ΕΣΔΙ για Δικαστήρια: Ολική πρόσβαση σε ύλη και ερωτήσεις
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το Διαγωνισμό του ΕΣΔΙ - Εδώ θα βρείτε την ύλη και τις ερωτήσεις που πρέπει να λύσετε (μαζί με τις απαντήσεις)
Διαγωνισμός ΕΣΔΙ για Δικαστήρια: Ολική πρόσβαση σε ύλη και ερωτήσεις