Thumbnail
Ενημέρωση για την κινητοποίηση έξι ΕΛΜΕ στη Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας για τις υπηρεσιακές μεταβολές και άλλα θέματα

Κινητοποίηση για τις υπηρεσιακές μεταβολές και σειρά άλλων ζητημάτων εν όψει του ανοίγματος των σχολείων πραγματοποίησαν την Τρίτη στη Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας έξι ΕΛΜΕ.

Αναλυτικά η σχετική ενημέρωση:

Την Τρίτη 24/08/2021, με απόφαση των σωματείων μας, εκπρόσωποι της Α' ΕΛΜΕ, Β΄ ΕΛΜΕ, Γ΄ ΕΛΜΕ, Ε΄ ΕΛΜΕ, Ζ΄ ΕΛΜΕ και μέλος του Δ.Σ. της Στ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας προχωρήσαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση-συζήτηση με τον προϊστάμενο της Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας Λ. Μάντζο, προκειμένου να συζητήσουμε, για άλλη μία φορά, τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων των ΕΛΜΕ της ΔΔΕ Α' Αθήνας. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

1. Υπηρεσιακές μεταβολές μέσα στο καλοκαίρι με κλειστά σχολεία - Καθορισμός και τρόπος κάλυψης λειτουργικών κενών,

2. Συγχωνεύσεις - Καταργήσεις τμημάτων σε ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ,

3. Έγκριση των χαρακτηρισμένων ως ολιγομελών τμημάτων,

4. Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και άλλα επείγοντα εκπαιδευτικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα:

1. Καταγγείλαμε την απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας, να ζητήσει με εγκύκλιο από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να ολοκληρωθούν όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές στα λειτουργικά κενά μέσα στον Αύγουστο με τα σχολεία κλειστά και με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε νόμιμη άδεια. Ζητείται δηλαδή η ολοκλήρωση βασικών διαδικασιών χωρίς να μπορούν να συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων, ώστε να διαπιστώσουν και να δηλώσουν τα ακριβή κενά και πλεονάσματα και χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των τμημάτων, δεδομένου  μάλιστα ότι ο αριθμός των μαθητών οριστικοποιείται τον Σεπτέμβρη μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών και μετεγγραφών. Επομένως, η πραγματική τελική εικόνα στα σχολεία θα είναι διαφορετική! Ακόμα τονίσαμε ότι δεν εξασφαλίστηκε η ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών λόγω καλοκαιριού. Υπενθυμίσαμε την πάγια θέση του κλάδου, ότι όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές πρέπει να γίνονται με τα σχολεία ανοιχτά και με τη σύμφωνη άποψη των συλλόγων διδασκόντων. Τέλος, μεταφέραμε την αυτονόητη ανησυχία πολλών συναδέλφων που θέλουν να συμπληρώσουν ωράριο και δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση κάλυψης των λειτουργικών κενών, όπως άλλωστε γινόταν τα προηγούμενα έτη, παρόλο που στους πίνακες που αναρτήθηκαν στη σελίδα της Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας περιλαμβάνονταν όλα τα κενά. Ο προϊστάμενος ισχυρίστηκε ότι τα λειτουργικά κενά που ανακοίνωσε η Α΄ Αθήνας αφορούσαν τις απαντήσεις των σχολικών μονάδων που ο ίδιος ζήτησε στις 30/06/21 με τα σχολεία ανοιχτά. Επίσης μας είπε ότι ο ίδιος προχώρησε σε εκτιμήσεις τμημάτων που θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το δυναμικό κάθε σχολείου κατά  τη λήξη του σχολικού έτους και συνυπολογίζοντας τον μεγάλο αριθμό των μαθητών που δεν γράφτηκαν ακόμη. Στο συγκεκριμένο σημείο του τονίσαμε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, διότι μέσα στον Ιούλιο εκδόθηκε απόφαση οριστικοποίησης τμημάτων σε ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. από την Π.Δ.Ε. Αττικής, που είχε μεγάλες διαφορές με τις προτάσεις των συλλόγων διδασκόντων. Τέλος, αναφερόμενος στους συναδέλφους που θέλουν να συμπληρώσουν ωράριο απάντησε ότι οι αιτήσεις που έγιναν μέχρι τις 22/08/21 αφορούσαν στα κενά από 12 ώρες και πάνω. Οι αιτήσεις για συμπλήρωση ωραρίου σε μικρότερα κενά θα γίνουν με το άνοιγμα των σχολείων. Υπενθυμίσαμε την πάγια θέση του κλάδου για μόνιμους μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαίδευσης.

2. Καταγγείλαμε την πολιτική του ΥΠΑΙΘ να προχωράει σε συγχωνεύσεις-συμπτύξεις τμημάτων που έχει σαν αποτέλεσμα να στοιβάζονται μαθητές μέσα σε μικρές αίθουσες διακυβεύοντας για άλλη μία φορά το άνοιγμα των σχολείων. Φέραμε ως παράδειγμα την απόφαση που πάρθηκε με ευθύνη του προϊσταμένου της Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας που οδήγησε σε μείωση του 1/5 των τμημάτων του 39ου ΓΕ.Λ. Αθήνας (από 22 που λειτουργούσαν μέχρι και πέρυσι σε 17) διαμορφώνοντας τμήματα με 27 μαθητές στις μεγαλύτερες αίθουσες και 22 στις μικρές αίθουσες. Καταγγείλαμε ότι δεν τηρήθηκαν ακόμα και τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα που ορίζει ο νόμος για την ασφάλεια μαθητών-καθηγητών (1,5 m2 ανά μαθητή). Μας απάντησε ότι πρέπει να τηρείται ο νόμος και υποστήριξε ότι κατά την αυτοψία(!!) που έκανε ο ίδιος στο σχολείο διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει θέμα συνωστισμού με την μείωση των τμημάτων, παρόλο που δήλωσε ότι δεν γνώριζε το ελάχιστο της απόστασης μεταξύ των μαθητών. Στη συνέχεια, κάνοντάς κριτική στις απόψεις του, αναφερθήκαμε στο πάγιο αίτημα του συνδικάτου για 15 μαθητές ανά τμήμα ιδιαιτέρως σε συνθήκες πανδημίας και στο απαράδεκτο γεγονός να υπάρχει σχολική μονάδα με κενές αίθουσες και με 10 καθηγητές να περισσεύουν όπως μας ενημέρωσε και ο ίδιος!!! Τέλος του προτείναμε να ανακαλέσει την απόφασή του διαφορετικά παίρνει τεράστια ευθύνη και του δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι η Γ΄ ΕΛΜΕ, μαζί με καθηγητές, γονείς και μαθητές θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις εξαντλώντας ακόμα και τα ένδικα μέσα προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η παραπάνω απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τελικά και ύστερα από την δυναμική παρέμβαση των σωματείων ο προϊστάμενος ανακάλεσε την απόφασή του για το κλείσιμο του 1/5 των τμημάτων του 39ου ΓΕ.Λ. Αθήνας καταθέτοντας πρόταση για λειτουργία 20 τμημάτων με το δικαίωμα, υπό προϋποθέσεις (νέες εγγραφές, μεταγραφές, ειδικές περιπτώσεις κλπ), δημιουργίας νέου τμήματος. Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης του σωματείου μαζί και με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας.

3. Θέσαμε το θέμα της έγκρισης των ολιγομελών τμημάτων και τον ρωτήσαμε εάν έχει πληροφόρηση σχετικά με τα χαρακτηρισμένα ως ολιγομελή τμήματα σε ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ από το Υπουργείο. Αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι πάρα πολλοί μαθητές δεν πρόλαβαν να εγγραφούν, κάτι που και ο προϊστάμενος διαπίστωσε λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι τεράστιο το πρόβλημα». Απαιτήσαμε να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα τμήματα ώστε τον Σεπτέμβρη οι μαθητές να έχουν δικαίωμα εγγραφής σε όποιο τμήμα επιθυμούν και όχι μόνο σε αυτά που το ΥΠΑΙΘ έχει χαρακτηρίσει ως λειτουργικά. Απάντησε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με την έγκριση των ολιγομελών, ότι ο ίδιος έχει κρατήσει ανοιχτά για εγγραφές κάποια τμήματα με δική του εκτίμηση σε Γυμνάσια και ΓΕ.Λ, χωρίς να μας πει συγκεκριμένο αριθμό ενώ άλλα τα έχει απορρίψει και μας επανέλαβε ότι ειδικά στα ΕΠΑ.Λ. δεν υπάρχει χωροταξικός περιορισμός, αφού οι μαθητές έχουν δικαίωμα να επιλέξουν όποιο ΕΠΑ.Λ. επιθυμούν. Άλλωστε είναι γνωστή η θέση του προϊσταμένου ότι επιθυμεί μεγάλα και μαζικά τμήματα.

4. Καταγγείλαμε την προφορική οδηγία από το ΥΠΑΙΘ, με την οποία καλούνται οι διευθύνσεις εκπαίδευσης να δηλώσουν τα κενά σε παράλληλες στηρίξεις, ΕΒΠ και σχολικούς νοσηλευτές, ομαδοποιημένα και με τον όρο ο αριθμός τους να μην ξεπερνάει τους 2 συναδέλφους σε κάθε σχολική μονάδα! Πρόκειται για εξέλιξη που αν υλοποιηθεί θα φέρει βαρύ πλήγμα στις ανάγκες  των ίδιων των μαθητών και ταυτόχρονα στα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων. Απαιτήσαμε να πάρει θέση για το ζήτημα και να μην υλοποιηθεί η συγκεκριμένη οδηγία. Απάντησε «δεν θα απαντήσω σε φημολογίες, ότι τα κενά για την παράλληλη έχουν δοθεί από τον Ιούνιο και έχουν εγκριθεί όλα, ωστόσο αν μου δώσουν λιγότερους θα τοποθετήσω λιγότερους»!!!

5. Απαιτήσαμε τη λήψη μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, με βάση τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών σωματείων. Πιο συγκεκριμένα, ζητήσαμε να λειτουργήσουν τα τμήματα με μικρότερο αριθμό μαθητών με στόχο τους 15 και να αξιοποιηθούν οπωσδήποτε οι ελεύθερες αίθουσες ή χώροι που μπορούν να διαθέσουν οι δήμοι, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ καθώς και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας. Τέλος τονίσαμε την ανάγκη για δωρεάν τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλους τους εκπαιδευτικούς χωρίς διακρίσεις σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Μας απάντησε οτι «σήμερα έχουν ανακοινωθεί κάποια μέτρα αλλά θα δοθούν και συγκεκριμένες οδηγίες από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ». Του απαντήσαμε ότι εάν τα σχολεία κλείσουν για άλλη μία χρονιά θα είναι καταστροφικό για τους μαθητές δεδομένου ότι ήδη τα μαθησιακά κενά είναι τεράστια και δύσκολα θα αναπληρωθούν. Επίσης του τονίσαμε ότι είναι συνυπεύθυνος για την υγεία και την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας.

6. Εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ αναφέρθηκε στην απαράδεκτη ενέργεια της τοποθέτησης κοντέινερ στον αύλειο χώρο των 8ου Γυμνάσιου και 8ου ΓΕ.Λ. Αθηνών προκειμένου να στεγαστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή, καταγγέλλοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση βρίσκει απέναντι όλους τους τοπικούς φορείς και την εκπαιδευτική κοινότητα. Ο προϊστάμενος απάντησε ότι δεν γνωρίζει για το αν πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση των κοντέινερς και ότι το μόνο που ήξερε ήταν ότι έψαχναν για εναλλακτικούς χώρους!!! Σε ερώτηση της εκπροσώπου της Α΄ ΕΛΜΕ αν γνωρίζει το λόγο επιλογής των συγκεκριμένων σχολείων ο προϊστάμενος απάντησε πάλι ότι δεν γνωρίζει.  

7. Εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ έθεσε την επιτακτική ανάγκη να ανεγερθούν το 24ο ΓΕΛ και το ΕΕΕΕΚ Α΄ Αθήνας στα οικόπεδα που προορίζονταν γι’ αυτόν τον σκοπό και στα οποία στήθηκαν κοντέινερ για την προσχολική. Ο προϊστάμενος απάντησε ότι δεν γνωρίζει τι θα γίνει με το θέμα.

8. Εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Στ΄ ΕΛΜΕ αναφέρθηκε στο 5ο Γυμνάσιο Ζωγράφου όπου τρεις αίθουσες προκάτ που χρησιμοποιούσε  το σχολείο θα χρησιμοποιηθούν από αυτήν τη σχολική χρονιά για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, μειώνοντας ταυτόχρονα των αριθμό των τμημάτων της Α΄ τάξης από 4 σε 3. Ενημέρωσε ότι τον Ιούνιο είχε γίνει παράσταση διαμαρτυρίας με εκπροσώπους της Στ΄ ΕΛΜΕ, την υποδιευθύντρια του σχολείου και γονείς, που επεσήμαναν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εκπρόσωπος της Στ΄ ΕΛΜΕ στάλθηκε στον προϊστάμενο της Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας συγκεκριμένη πρόταση με χώρους κατάλληλους  για την στέγαση των νηπίων.  Όμως, ποτέ δεν δόθηκε απάντηση!

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τους συλλογικούς αγώνες για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών για την υπεράσπιση του Δημόσιου σχολείου χωρίς αποκλεισμούς. Απαιτούμε να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων και  να λειτουργήσουν σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας εν μέσω πανδημίας.

Τα σωματεία της Α΄ Αθήνας:

Α΄ ΕΛΜΕ, Β΄ ΕΛΜΕ, Γ΄ ΕΛΜΕ,

Ε΄ ΕΛΜΕ, Ζ΄ ΕΛΜΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

kalpi-ekloges-kalpi-ekloges-1280x720.jpg
Αποτελέσματα εκλογών ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου για την ανάδειξη νέου Διοικητικού και Εποπτικού συμβουλίου
Οι εκπαιδευτικοί των νησιών μας με τη μαζική τους παρουσία έδωσαν μία ηχηρή απάντηση στην προσπάθεια του Υπουργείου να πλήξει τη λειτουργία των...
Αποτελέσματα εκλογών ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου για την ανάδειξη νέου Διοικητικού και Εποπτικού συμβουλίου