nipiagogeio
«Τμήματα νηπιαγωγείων και δημοτικών με αριθμό μαθητών που υπερβαίνει το 20 δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία, την παιδαγωγική οργάνωσή της και, τελικά, την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων​​​​​​​», υπογραμμίζει η Ένωση Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας

Τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα ζητά η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας ότι «τμήματα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων με αριθμό μαθητών που υπερβαίνει το 20 δυσχεραίνουν, σε κάθε περίπτωση, την εκπαιδευτική διαδικασία, την παιδαγωγική οργάνωσή της και, τελικά, την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων».

Επιπλέον η Ένωση σημειώνει στην ανακοίνωσή της: «Τη στιγμή που το ζητούμενο στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, οι δυνατότητες, τα ενδιαφέροντα και, γενικά, οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή, από άποψη γλωσσική, γνωστική, νοητική, συναισθηματική, πολιτισμική και κοινωνική, γεγονός που επιβάλλει την εξατομικευμένη παιδαγωγική και διδακτική παρέμβαση του εκπαιδευτικού, τη νέα σχολική χρονιά θα έχουμε τη λειτουργία εκατοντάδων τμημάτων με 25 μαθητές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, γεγονός που θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την επίτευξη των παιδαγωγικών σκοπών και, ειδικότερα, την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή την ολοκλήρωση των εγγραφών στην Α΄ τάξη των δημοτικών σχολείων και τα νηπιαγωγεία, έχει να επισημάνει τα εξής:        

Η εφαρμογή του άρθρου 50 του ν. 4692/2020 (Α ́ 111) στις εγγραφές της Α΄ τάξης των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2021-2022, που προβλέπει την αύξηση του μέγιστου αριθμού μαθητών από 22 σε 25 ανά τμήμα αλλά και την αύξηση του ελάχιστου αριθμού μαθητών από 12 σε 15 ανά τμήμα, οδηγεί για δεύτερη σχολική χρονιά, αφενός μεν, στην κατάργηση εκατοντάδων τμημάτων, αφετέρου δε, στη δημιουργία εκατοντάδων νέων τμημάτων με 25 μαθητές, σε συνθήκες πανδημίας, αλλά και στην υποχρεωτική μετακίνηση μαθητών από το σχολείο της αρχικής εγγραφής τους σε άλλο σχολείο.

Τη στιγμή που το ζητούμενο στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, οι δυνατότητες, τα ενδιαφέροντα και, γενικά, οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή, από άποψη γλωσσική, γνωστική, νοητική, συναισθηματική, πολιτισμική και κοινωνική, γεγονός που επιβάλλει την εξατομικευμένη παιδαγωγική και διδακτική παρέμβαση του εκπαιδευτικού, τη νέα σχολική χρονιά θα έχουμε τη λειτουργία εκατοντάδων τμημάτων με 25 μαθητές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, γεγονός που θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την επίτευξη των παιδαγωγικών σκοπών και, ειδικότερα, την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Όπως όλες οι σχετικές έρευνες αποδεικνύουν, τμήματα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων με αριθμό μαθητών που υπερβαίνει το 20 δυσχεραίνουν, σε κάθε περίπτωση, την εκπαιδευτική διαδικασία, την παιδαγωγική οργάνωσή της και, τελικά, την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να προχωρήσει άμεσα, και πριν την τελική συγκρότηση των τμημάτων της Α΄ τάξης των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην αναστολή της εφαρμογής του άρθρου 50 του Ν.4692/2020 και την επαναφορά του μέγιστου αριθμού μαθητών σε 22 ανά τμήμα αλλά και του ελάχιστου αριθμού μαθητών σε 12 ανά τμήμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

maxairi
Ασύλληπτο! Μαθητής μαχαίρωσε καθηγήτρια μέσα στην τάξη – Σε κρίσιμη κατάσταση η καθηγήτρια
Γαλλία. Ο μαθητής φέρεται να μαχαίρωσε την καθηγήτρια τουλάχιστον τρεις φορές
Ασύλληπτο! Μαθητής μαχαίρωσε καθηγήτρια μέσα στην τάξη – Σε κρίσιμη κατάσταση η καθηγήτρια
Κυριάκος Μητσοτάκης
«Εθνικό Απολυτήριο»: Ψυκτικοί από το Περιστέρι- «Δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι στο πανεπιστήμιο»
Όπως τονίστηκε, οι υπό συζήτηση αλλαγές δεν αφορούν τους μαθητές που φοιτούν σήμερα στο Λύκειο, ούτε τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, ενώ οι...
«Εθνικό Απολυτήριο»: Ψυκτικοί από το Περιστέρι- «Δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι στο πανεπιστήμιο»
σταμ
«Καμία ποινή δεν μπορεί να μας εμποδίσει»: Η απάντηση φαντάρου που τιμωρήθηκε με 10 μέρες φυλάκιση επειδή στήριξε τους αγρότες
Ποινή σε φαντάρο που στήριξε τον δίκαιο αγώνα των αγροτών - Καταγγελία της ΚΝΕ για αυταρχισμό
«Καμία ποινή δεν μπορεί να μας εμποδίσει»: Η απάντηση φαντάρου που τιμωρήθηκε με 10 μέρες φυλάκιση επειδή στήριξε τους αγρότες