thessaloniki kinitopoiisi
Μετά την Αθήνα, 18 Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης εξήγγειλαν συλλαλητήριο και κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, ζητώντας παράλληλα επαναλειτουργία των σχολών

Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, ζητώντας παράλληλα επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό ετοιμάζουν φοιτητές σε διάφορες πόλεις

Μετά την ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας για δράσεις και συλλαλητήρια το επόμενο διάστημα, αντίστοιχη απόφαση έλαβαν και φοιτητές της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εξήγγειλαν συλλαλητήριο για την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, στις 13:00, στο Άγαλμα Βενιζέλου. Παράλληλα, προχωρούν σε παρεμβάσεις στις διοικήσεις των σχολών και στα όργανά τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση 17 Φοιτητικών Συλλόγων της Θεσσαλονίκης:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΠΘ

ΦΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ, ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΣΟΦΕΘ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΜΕ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΜΟΥΣΙΚΟΥ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΤΕΦΑΑ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ!

Ο δίκαιος αγώνας συνεχίζεται! Ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη θα μείνει στα χαρτιά!

Δυναμώνουμε τον αγώνα για την επαναλειτουργία των σχολών μας με όλα τα μέτρα προστασίας!

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης με τα μαζικότερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών έσπασαν στην πράξη τον αυταρχισμό και τις απαγορεύσεις! Οι φοιτητές ακούστηκαν σε όλη τη χώρα, διαδήλωσαν κατά χιλιάδες σε περισσότερες από 25 πόλεις. Το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφίστηκε στη Βουλή αλλά φοιτητές, μεταπτυχιακοί, μαθητές και εκπαιδευτικοί το απέρριψαν! Η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας και κλειστών σχολών ώστε να μην συναντήσει αντιδράσεις, ωστόσο οι μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις από κοινού με τους μαθητές, τα εργατικά σωματεία σε όλη την χώρα τής χάλασαν τα σχέδια.

Το αίτημα να επιστρέψουμε στις σχολές μας με όλα τα μέτρα προστασίας ήχησε σε όλη την χώρα! Μέσα από τον πολύμορφο αγώνα μας, τις Γενικές συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις, τους αποκλεισμούς, τους κάνουμε ξεκάθαρο: το πανεπιστήμιο ανήκει στους φοιτητές και τους εργαζόμενους του και δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τις κατακτήσεις και τις ανάγκες μας!

Η απάντηση μας στα σχέδια τους είναι η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ - ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ! Ο νόμος δε θα εφαρμοστεί!

Τώρα είναι που πρέπει να δώσουμε ζωντάνια στις σχολές και στους συλλόγους μας. Να επανακατοχυρώσουμε τις σχολές μας! Μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες, τις Γενικές Συνελεύσεις και τη μαζικοποίησή τους, να απαντήσουμε με μια φωνή στα σχέδια της κυβέρνησης και να μπλοκάρουμε την εφαρμογή τους. Συνεχίζουμε τους αγώνες μας, δυναμώνουμε την πάλη μας. Μαζικοποιούμε τις κινητοποιήσεις στα όργανα διοίκησης που θα κληθούν να εφαρμόσουν τον νόμο και συνεχίζουμε με μαζικά φοιτητικά συλλαλητήρια.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο νέος νόμος αποτελεί πολιτική επιλογή και ομολογία ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους, που έρχεται να βάλει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια και φραγμούς στις σπουδές μας!

Το σχέδιο της κυβέρνησης για «δια ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση» δε θα περάσει!

Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας (όπως προσλήψεις καθηγητών, καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού, δωρεάν rapid test στο πανεπιστήμιο κ.α.)!!! Μέσα σε περίοδο πανδημίας φέρνει νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή που μειώνουν τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8%, και για τη φοιτητική μέριμνα 39%, δίνουν ένα σκασμό λεφτά για τα Rafale και τα εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ. Τη στιγμή που υποβαθμίζεται η εργασιακή προοπτική οι σπουδές μας είναι σε αναμονή, υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν μπει καν στο αμφιθέατρο

Μπροστά σε αυτό το νομό, με το οποίο ενισχύεται η καταστολή και ο αυταρχισμός μέσα στα Πανεπιστήμια εξισώνονται οι φοιτητές με εγκληματίες αφού περιγράφονται ποινές, από την διαγραφή από την σχολή μέχρι και την φυλάκιση για όσους τολμούν να αμφισβητούν την πολιτική των κυβερνήσεων. Η εκπαιδευτική διαδικασία διασφαλίζεται μέσα από την δια ζώσης διδασκαλία, την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων, την κριτική. Θέλουμε να γίνουμε ΞΑΝΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ! Ζωντανεύουμε τους ΦΣ μέσα από τις γενικές συνελεύσεις!

Το ποτήρι ξεχείλισε!

Η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου νύχτα, παρά τις τεράστιες αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει, τις δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων και παρά τη διαφωνία ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Αντί να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση προτιμά να δώσει 30 εκατ. ευρώ για Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας!!! Η στόχευση της ίδρυσης αυτού του σώματος είναι η καταστολή της φωνής, της διεκδίκησης και του αγώνα των φοιτητών. Μέσα από τις πειθαρχικές αλλαγές προβλέπεται μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης σε φοιτητές που κάνουν Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις στις σχολές και στα θεσμικά όργανα!!! Την ίδια στιγμή σχηματίζονται δικογραφίες απέναντι στις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Στοχοποιούνται συνδικαλιστές και αγωνιστές από το κράτος και τους μηχανισμούς του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανακοίνωση του ΓΠΑ. Θέλουν ακόμη να βάλουν κάμερες και να κάνουν face control στις εισόδους των ιδρυμάτων. Αντιμετωπίζουν φοιτητές, που διεκδικούν τα αυτονόητα για να σπουδάσουν, ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Η λογική αυτή ήταν διαχρονικά στόχευση των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους.

Η κυβέρνηση που με ευθύνη της καθυστερεί τις σπουδές ένα χρόνο τολμά να μας απειλεί και με διαγραφή. Αν θέλουν ουσιαστική αναβάθμιση των πτυχίων μας αυτό γίνεται με πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με ενιαία κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και όχι με λειτουργία των πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ανοιχτές σχολές, με δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους, με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών και όχι με διαγραφές και όρια φοίτησης στα ν+2 και ν+3!!! Μέτρο που αν σκεφτεί κανείς πως ο ΜΟ αποφοίτησης στις περισσότερες σχολές ξεπερνά τα όρια που θέτει το υπουργείο γίνεται φανερό τι αποτελέσματα θα έχει για την προοπτική χιλιάδων επί χιλιάδων φοιτητών, πετώντας τους εκτός των πανεπιστημίων. Το μέτρο αυτό δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο σπουδών και θέτει περαιτέρω εμπόδια στις σπουδές μας. Η κατάργηση της πτυχιακής εξεταστικής, που εξασφάλιζε στους φοιτητές τη δυνατότητα να πάρουν πιο γρήγορα πτυχίο προσθέτει περισσότερα προβλήματα στις πλάτες τους. Συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες πτυχές καθιστά Γολγοθά και εντελώς αβέβαιη τη λήψη πτυχίου. Τέλος, λίγες μέρες πριν την ψήφιση το Υπουργείο δεν διευκρινίζει τις μεταβατικές διατάξεις σε περίπτωση εφαρμογής αυτού του μέτρου, αφήνοντας σε αγωνία χιλιάδες εν ενεργεία φοιτητές. Ακόμα, και η πρόβλεψη μεταβατικών διατάξεων κρίνεται γελοία, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απαραίτητη λήψη μέτρων ουσιαστικής στήριξης και καθιστά πιο δύσκολη την λήψη πτυχίου τόσο για τους «αιώνιους» όσο και για τους «εν ενεργεία» φοιτητές. Αν αναλογιστεί κανείς πως το 35% των φοιτητών εργάζεται γίνεται ξεκάθαρο πως το νομοσχέδιο προσθέτει κι άλλα βάρη κατά την διάρκεια των σπουδών τους, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι μεγάλο ποσοστό φοιτητών δουλεύει σε συνθήκες ανασφάλιστης εργασίας.

Θέλουν να μπούμε σε ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι χειρότερο από αυτό που αφήσαμε!!! Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πανεπιστήμιο που όποιος αντιδρά ή θα διώκεται ή θα διαγράφεται. Οι σπουδές με αξιοπρέπεια είναι δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες, επιχειρεί η κυβέρνηση να αναιρέσει οξύνοντας τις ταξικές διακρίσεις, με την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που στρώνει το έδαφος για την υποβάθμιση της επαγγελματικής προοπτικής και αποκλείει χιλιάδες μαθητές από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Το απαράδεκτο σύστημα πρόσβασης και τα κατακερματισμένα προγράμματα σπουδών που δημιουργεί η κυβέρνηση, δημιουργούν αποφοίτους πολλών ταχυτήτων και έρχονται παράλληλα με τις αλλαγές στο ΤΕΕ που αφορούν την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους ιδιωτικών κολλεγίων. Ευθύνη για τα παραπάνω έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές που προωθεί η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι προκλητικές δηλώσεις της Υπουργού μας εξοργίζουν! Ανακοίνωσε πώς ετοιμάζονται ρυθμίσεις σχετικά με τη θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές. Το μέτρο αυτό, που θέλουν να αποτελέσει συνέχεια των επικείμενων αλλαγών, αποτελεί ευθεία επίθεση στους φοιτητικούς συλλόγους και τις διαδικασίες τους, πέραν της πλήρους αποπολιτικοποίησης που αυτό θα επιφέρει, σηματοδοτεί μία αλλαγή-τομή στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν συγκροτηθεί, αποτελούν φορείς ανεξάρτητους από το κράτος, η οργάνωση και η λειτουργία των οποίων αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές.

Αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι οι κάμερες και η αστυνομία, αλλά οι ανοιχτές σχολές, σπουδές με αξιοπρέπεια, πτυχία μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με ενιαία κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα! Έχουμε ανάγκη από δωρεάν σίτιση και στέγαση, από μόνιμο προσωπικό για να ξαναλειτουργήσουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα! Θέλουμε όλα αυτά που μας έχει στερήσει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Η επίθεση στους ΦΣ την προηγούμενη Πέμπτη με συλλήψεις, ΜΑΤ, χημικά στοχεύει ξεκάθαρα τους φοιτητές αγωνίζονται, η κυβέρνηση τους λέει εγκληματίες.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι με μια φωνή ξεκαθαρίζουμε: η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας να μιλάμε να αντιδρούμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον!

Παρά την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να ψηφίσει το νομοσχέδιο, αυτό δεν έχει νομιμοποιηθεί στη συνείδηση της νεολαίας, του λαού και της κοινωνίας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να πιάσει τους φοιτητές στον ύπνο έχει πέσει ήδη στο κενό μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, τα συλλαλητήρια, τις κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων στις σχολές τους, τα συλλαλητήρια από κοινού με το εργατικό λαϊκό κίνημα που απέδειξαν το αντίθετο.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται και δυναμώνει. Οι φοιτητές θα νικήσουν! Όσο η καταστολή θα εντείνεται τόσο η φωνή μας θα δυναμώνει.

 • Καμία εφαρμογή του νόμου !!! 

 • Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.

 • Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες!

 • Σπάμε στην πράξη τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης!

 • Απόσυρση όλων των κατηγοριών για τους συλληφθέντες μέλη ΦΣ

 • Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες!

 • Όχι στην θέσπιση βάσης εισαγωγής.

 • Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με των πανεπιστημίων.

 • Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.

 • Οχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους.

 • Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! Απαιτούμε να ανοίξουν τώρα οι σχολές! Ισότιμη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία! Να μη χαθεί καμία πρακτική. Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας.

 • Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών!

Προχωράμε σε :

 • Φοιτητική κινητοποίηση την Πέμπτη 25/2 στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 13:00

 • Παρεμβάσεις στις διοικήσεις των σχολών και στα όργανά τους ώστε να καταδικαστεί ο νόμος συνολικά και να παρθεί δέσμευση για την μη εφαρμογή του.

 • Ζωντανεύουμε τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους! Φέρνουμε τους φοιτητές μέσα στα πανεπιστήμιά τους!

 • Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων!

 • Φοιτητικά και πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια το επόμενο διάστημα! Απέναντι στην ενιαία επίθεσή τους στα δικαιώματά μας, ενιαία καταστρώνουμε την αντεπίθεσή μας!

 • Πολύμορφες δράσεις των Φοιτητικών Συλλόγων στις 10/3, μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το κλείσιμο τον σχολών!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!!!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

anemogennitries
Μελέτη του Χάρβαρντ δείχνει πως οι ανεμογεννήτριες προκαλούν περισσότερη θέρμανση
Ιδιαίτερα οι μεγάλες ανεμογεννήτριες, προκαλούν τοπικές αυξήσεις στην θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης
Μελέτη του Χάρβαρντ δείχνει πως οι ανεμογεννήτριες προκαλούν περισσότερη θέρμανση
FOTIA
Φωτιά τώρα στην Ξηρογιάννη Δελφών Φωκίδας - Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής
Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ξηρογιάννης του δήμου Δελφών Φωκίδας - Κινητοποιήθηκαν 5 εναέρια μέσα
Φωτιά τώρα στην Ξηρογιάννη Δελφών Φωκίδας - Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής