ΠΕΝΠΕ: Η Δημοκρατία εξαρτάται από την πολιτική εκπαίδευση
Η Πανελλήνια Ένωση Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων -ΠΕΝΠΕ- απευθύνει έκκληση προς τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τους νέους Υφυπουργούς, για την αποκατάσταση της ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών κατεύθυνσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα ωρολόγια προγράμματα.

Με αφορμή τα αδιανόητα γεγονότα στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον (6/1/2021) και τις απειλές που ακόμη υφίσταται η κοινωνική συνοχή και το πολίτευμα σε μία από τις πιο κραταιές Δημοκρατίες, η Πανελλήνια Ένωση Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων (ΠΕΝΠΕ) επισημαίνει πως ο αγώνας για τη Δημοκρατία είναι διαρκής και ότι σε σημαντικό βαθμό η υπόσταση και η λειτουργία του πολιτεύματος αυτού και της Πολιτείας εξαρτώνται από την ποιότητα των Πολιτών της, άρα και από την πολιτειακή-πολιτική τους εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση. Αυτό, άλλωστε ήταν το απόσταγμα του τελευταίου Συμποσίου που διοργάνωσε στις 16-12-2020 στη μνήμη του αδικοχαμένου συναδέλφου καθηγητή Πολιτειακής Παιδείας (Education Civique) γαλλικού λυκείου Samuel Patty, και του διεθνούς φήμης εκπαιδευτικού μεταρρυθμιστή Καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας Bernard Crick.

Στο φως των παραπάνω αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο η αβασιμότητα της υπ’ αριθμόν 74181/Δ2 Υ.Α. της προηγούμενης Υφυπουργού Παιδείας (Ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων Γενικού Λυκείου, ΦΕΚ 2338/Β΄/15-6-2020) που αυθαίρετα και ανυπόστατα καταργεί στη Β΄ και τη Γ΄ Λυκείου τα μαθήματα Πολιτειακής Παιδείας (γενικής παιδείας - κορμού) και Κοινωνικών Επιστημών (κατεύθυνσης για τις συναφείς  σχολές). Συγκεκριμένα, καταργούνται στη Β΄ Λυκείου, όπου τα παιδιά παίρνουν το δικαίωμα Ψήφου και προετοιμάζεται η Βουλή των Εφήβων, το “Σύγχρονος Κόσμος: ΠΟΛΙΤΗΣ & ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” (γενικής παιδείας, πρώην ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ) και το “Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών” (κατ/νσης Ανθρωπιστικών Σπουδών) και αφαιρείται 1 ώρα Πολιτικής Παιδείας στην Α΄ Λυκείου. Τέλος, στην Γ΄ Λυκείου με το ν. 4692/2020 καταργείται η “Κοινωνιολογία” (πανελλαδικώς εξεταζόμενο έως και το τρέχον σχολικό έτος), χωρίς αντικατάστασή της με ειδικό για τις Σχολές Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών μάθημα ή επαναφορά της στα μαθήματα κορμού.

Οι ανωτέρω αλλαγές, οι οποίες προκάλεσαν την κατάπληξη της επιστημονικής κοινότητας των Νομικών, Πολιτικών, Κοινωνικών Επιστημόνων και τον αποτροπιασμό όσων δημοκρατικών Πολιτών τις πληροφορήθηκαν, συντελέστηκαν αιφνιδίως, χωρίς τεκμηριωμένη εισήγηση του ΙΕΠ, χωρίς προηγούμενο διάλογο με εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς φορείς και παρά τις αντιρρήσεις Πανεπιστημιακών Σχολών. Η ΠΕΝΠΕ αναιτιολόγητα αποκλείστηκε από την ακρόαση φορέων περί του σχετικού σ/ν ΥΠΑΙΘ (2-6-2020), μολονότι η συμμετοχή της υποστηρίχτηκε από κορυφαία μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και ενώ το 2012 και το 2013 είχαν εισακουστεί οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις της για την εισαγωγή αυτών περίπου των μαθημάτων (βλ. Ά.2, Ν.4186/2013) από την τότε Κυβέρνηση και ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., Καθηγητές Κων. Αρβανιτόπουλο και Θεόδ. Παπαθεοδώρου.

Συνεπώς, δεν της δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσει ότι project-εργαστήρια ή / και διαθεματική διδασκαλία μέσω αλλότριων μαθημάτων αδυνατούν να υποκαταστήσουν την ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ κορμού που πρέπει να είναι κύριο και διακριτό αντικείμενο τουλάχιστον σε όλη τη Β/θμια, όπως υπαγορεύει η λογική, η διεθνής πρακτική και ειδικές μακροχρόνιες επιστημονικές μελέτες.

Εξάλλου, η ελληνική πολιτεία εδώ και τρεις δεκαετίες δεσμεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΗΕ-UNESCO και τη Διακοινοβουλευτική Ένωση να ενισχύσει την ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ για το Δημοκρατικό Πολίτη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Education for Democratic Citizenship & Human Rights Education), στην οποία έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση κατά την τελευταία 15ετία παγκοσμίως στην εκπαιδευτική πολιτική των δημοκρατικών χωρών. Οι οδηγίες και συστάσεις αυτές (βλ. κυρίως Στρατηγική της Λισαβώνας, Ευρώπη 2010 & 2020, ΕΣΔΑ, Συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης & της Ε.Ε.), και ιδίως από το 2015 η Διακήρυξη των Παρισίων όλων των Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε. (Déclaration pour la Promotion de l’ Éducation à la Citoyenneté et aux valeurs démocratiques), αποτελούν απάντηση στα εγκλήματα θρησκευτικού και πολιτικού εξτρεμισμού, την εξάπλωση των σχετικών ιδεολογιών και της σκιάς του νέο-φασισμού, τις θεωρίες συνωμοσίας και τις προσπάθειες παραπληροφόρησης-χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ιδίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που παρατηρούνται σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η Πολιτειακή Παιδεία αποτελεί την καλύτερη ασπίδα έναντι των κινδύνων αυτών που απειλούν τη δημοκρατία.

Με γνώμονα τη Δημοκρατία, το Δημόσιο Συμφέρον, την εφαρμογή του Συντάγματος και της εκπαιδευτικής νομοθεσίας ως προς τη διαπαιδαγώγηση και προετοιμασία των νέων για το αξίωμα του Δημοκρατικού Πολίτη και των σχετικών διατάξεων του Κοινοτικού και του Διεθνούς Δικαίου και παιδαγωγικών αρχών, η ΠΕΝΠΕ οφείλει να υπογραμμίζει τη σημασία και την αναγκαιότητα της Πολιτειακής Παιδείας ως υποχρεωτικού διακριτού μαθήματος για όλες τις τάξεις της Β/θμιας Εκπαίδευσης. Το αντικείμενο αυτό, συνιστά πρωτίστως μαθητεία στη Δημοκρατία, με σκοπό τη διαμόρφωση ελεύθερων, υπεύθυνων και ενεργών πολιτών, οι οποίοι έγκαιρα και με επίγνωση θα κατανοήσουν τη σημασία και την αξία της δημοκρατίας, θα σέβονται τους πολιτειακούς θεσμούς, θα αγαπούν και θα αγωνίζονται για τη δημοκρατία και την πολιτεία, με πολιτική συνείδηση, σεβασμό για το διαφορετικό, αλληλεγγύη για το συνάνθρωπο, ορθολογισμό και κριτική σκέψη, ώστε να συμμετέχουν ευδοκίμως στο τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Επιπλέον, θεωρεί πως μαθήματα νομικών-πολιτικών-κοινωνικών γνώσεων είναι απαραίτητα σε όλες τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ (χρηστικά Στοιχεία Εργατικού, Εμπορικού & Αστικού Δικαίου), αλλά και ως κατεύθυνσης και πανελλαδικώς εξεταζόμενα αντιστοίχως για τη Β΄ και Γ' Γενικού Λυκείου, διότι σχετίζονται με τα γνωστικά αντικείμενα των περισσοτέρων Τμημάτων και Σχολών Γ/θμιας Εκπ/σης του πεδίου Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Στο πλαίσιο αυτό και για επιμορφωτικούς σκοπούς, η ΠΕΝΠΕ διοργάνωσε στις 16/12/2020 με μεγάλη επιτυχία το διαδικτυακό συμπόσιο «ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ: Η Πολιτειακή Παιδεία για το Δημοκρατικό Πολίτη και οι Κοινωνικές Επιστήμες στο Σχολείο» στο οποίο επίσημοι ομιλητές ήταν ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, εκλεκτοί πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι Τμημάτων και Σχολών Νομικών, Πολιτικών κ.ά. Κοινωνικών Επιστημών, της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, της ΟΛΜΕ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (Αθ. Καμπαγιάννης, Πολιτική Αγωγή κατά της Χ.Α.) και μαθητές.

Συνεπώς, η ΠΕΝΠΕ διακηρύσσει την αταλάντευτη πρόθεσή της:

1. Να συνεχίσει τις μακροχρόνιες ενέργειές της για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με διαδικτυακές ημερίδες, συνέδρια, δημοσιεύματα κλπ, με τήρηση όλων των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας λόγω της πανδημίας, για την αξία και την αναγκαιότητα της Πολιτειακής Παιδείας, ως κύριου υποχρεωτικού μαθήματος όλου του εκπαιδευτικού μας συστήματος- όπως είναι στον υπόλοιπο δημοκρατικό κόσμο (Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Ιρλανδία, Γερμανία, Σκανδιναβικές κ.ά.)- και των Κοινωνικών Επιστημών, ώστε να προετοιμάζονται κατάλληλα οι μαθητές για την εισαγωγή τους σε σχολές Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών.
  2. Να χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και νόμιμο μέσο για την αποσόβηση των συνεπειών από την επίμαχη Υ.Α., όπως ο αποκλεισμός από τους επερχόμενους διορισμούς στη γενική Βθμια εκπαίδευση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών) ή ο μηδαμινός αριθμός προσλαμβανομένων συναδέλφων ΠΕ78 στην επικείμενη κατανομή της αναλογίας ανά κλάδο και η απώλεια σχεδόν όλων των ωρών διδασκαλίας συναδέλφων σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία (άρα και των θέσεών τους).

Η ΠΕΝΠΕ απευθύνει έκκληση προς τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τους νέους Υφυπουργούς, για την αποκατάσταση της ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών κατεύθυνσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα ωρολόγια προγράμματα.

Παράλληλα καλεί σε υπεράσπιση της Πολιτειακής Παιδείας και των υπόλοιπων μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών και συμπαράσταση γονείς, μαθητές, τα ΜΜΕ, πολιτικά κόμματα, τη Βουλή των Ελλήνων, την Ε.Ε., το Συμβούλιο της Ευρώπης, επιστημονικές και επαγγελματικές οργανώσεις, την Κοινωνία των Πολιτών, τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς Β/θμιας εκπαίδευσης (ιδίως τους κοινωνικούς επιστήμονες), τα συναφή Τμήματα και Σχολές των ΑΕΙ, τους φοιτητές και τους αποφοίτους τους, και γενικότερα κάθε Άνθρωπο που πιστεύει πως η δημοκρατική του συνείδηση θίγεται από την αφαίρεση και την υποβάθμιση των αντικειμένων αυτών και της αποστολής τους στο «κατώφλι» της ενηλικίωσης και της απόκτησης του αξιώματος του Πολίτη, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Είναι χρέος κάθε Δημοκρατικού Πολίτη. Τα αντικείμενα αυτά είναι απαραίτητα για την αντικειμενική αντίληψη και την κατανόηση του όλο και πιο σύνθετου κόσμου μας, την εμβάθυνση και τη θωράκιση της Δημοκρατίας, η οποία τόσους κινδύνους έχει διατρέξει στο ρου της Ιστορίας μας, ακόμη και πολύ πρόσφατα με την επανειλημμένη εκλογή αρνητών της στο Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα πολλαπλά εγκλήματα μίσους, φανατισμού και τρομοκρατίας στην Ελλάδα και ευρύτερα στο Δυτικό Κόσμο, και τα φαινόμενα ανομίας, διαφθοράς και απουσίας λογικής και κριτικής σκέψης (λ.χ. αρνητές ύπαρξης πανδημίας και σεβασμού των μέτρων) που δεν συνάδουν με το πολίτευμα και υποσκάπτουν τα θεμέλια της Πολιτείας, της Κοινωνίας και της συνοχής της που τόσο ευάλωτη γίνεται σε τέτοιες περιόδους κρίσης.

Με συνέπεια ευθύνης,

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (Π.Ε.Ν.Π.Ε.)

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4