Κρούσματα κορονοϊού σε σχολείο στα Ιωάννινα: «Μπαλάκι» ευθυνών και απροετοίμαστες υπηρεσίες καταγγέλλει η ΕΛΜΕ
«Όχι μόνο πανέτοιμες δεν είναι οι υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν την πανδημία και τα κρούσματα σε καθηγητές και μαθητές αλλά γίνεται και μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια υποβάθμισης και απόκρυψης των γεγονότων», σημειώνει η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

Τη στάση των υγειονομικών αρχών αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης δύο κρουσμάτων κορονοϊού στο προσωπικό σχολείου καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, αναφέροντας ότι η σύσταση των υγειονομικών και εκπαιδευτικών αρχών της πόλης προς το σχολείο ήταν: «δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, δε χρειάζεται απολύμανση, δε χρειάζεται ιχνηλάτηση, δεν χρειάζεται καμιά ενημέρωση γονέων! Μπείτε κανονικά για μάθημα σαν να μην τρέχει τίποτα».

Όπως αναφέρει η ΕΛΜΕ, η δικαιολογία ήταν ότι οι άνθρωποι που διαγνώσθηκαν θετικοί έλειπαν ήδη έξι ημέρες από το σχολείο, παρόλο που είναι γνωστό ότι «ο ιός έχει αρκετές ημέρες επώασης, ότι παραμένει σε επιφάνειες για πολλά εικοσιτετράωρα και φυσικά ότι μπορούσαν πολλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί να είναι ήδη ασυμπτωματικοί φορείς και να συνεχίζουν τη διασπορά του ιού».

Από την πλευρά της ΕΛΜΕ-Ι προκήρυξε έγκαιρα τρίωρη στάση εργασίας, ενώ αντιπροωσπεία εκπαιδευτικών κατευθύνθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου να συναντήσει την αρμόδια προϊσταμένη δημόσιας υγιεινής  για τη διεξαγωγή των τεστ, ενώ συνάντηση με τον ΔΔΕ δεν έγινε δυνατή. Ωστόσο, αντιπροσωπεία συνομίλησε με τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης, «ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος τόσο για τη διενέργεια των τεστ όσο και για τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων σημειώνει ότι «η σημερινή πρώτη προσπάθεια αντιμετώπισης επιβεβαιωμένων περιστατικών έδειξε ότι όχι μόνο πανέτοιμες δεν είναι οι υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν την πανδημία και τα κρούσματα σε καθηγητές και μαθητές αλλά γίνεται και μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια υποβάθμισης και απόκρυψης των γεγονότων».

Αναλυτικά η καταγγελία:

Αγώνας δρόμου διεξήχθη από το πρωί σήμερα  24/9/2020 από μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ-Ι, μέλη του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ του ν. Ιωαννίνων, καθηγητές και γονείς μαθητών του 6ου γυμνασίου των Ιωαννίνων, μόλις έγινε γνωστό ότι προσωπικό του σχολείου (2 άτομα) βρέθηκαν θετικοί στον covid-19.

Τι κι αν τα πρωτόκολλα του ίδιου του ΕΟΔΥ μιλάνε για καραντίνα 14 ημερών όσων έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, τι κι αν από παντού ακούμε για  ιχνηλάτηση! Φαίνεται ότι αυτά δεν ισχύουν για τα σχολεία στα οποία συνυπάρχουν καθημερινά 150-200-300 άτομα !!

Η σύσταση των υγειονομικών και εκπαιδευτικών αρχών της πόλης προς το σχολείο στο οποίο εντοπίστηκαν τα κρούσματα ήταν συγκεκριμένη: δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, δε χρειάζεται απολύμανση, δε χρειάζεται ιχνηλάτηση, δεν χρειάζεται καμιά ενημέρωση γονέων! Μπείτε κανονικά για μάθημα σαν να μην τρέχει τίποτα!

Η δικαιολογία: οι άνθρωποι που διαγνώσθηκαν θετικοί έλειπαν ήδη 6 ημέρες από το σχολείο.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο ιός έχει αρκετές ημέρες επώασης, ότι παραμένει σε επιφάνειες για πολλά εικοσιτετράωρα και φυσικά ότι μπορούσαν πολλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί να είναι ήδη ασυμπτωματικοί φορείς και να συνεχίζουν τη διασπορά του ιού!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-Ι  έχοντας ήδη ενημερωθεί για την κατάσταση από μέλος του – εκπαιδευτικό του παραπάνω γυμνασίου προκήρυξε έγκαιρα τρίωρη στάση εργασίας. Μπόρεσαν έτσι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου να προχωρήσουν διεκδικώντας τα αυτονόητα. Ενημερώθηκαν μαθητές, γονείς και τα ΜΜΕ.

Όταν το γεγονός έλαβε πια διαστάσεις η Δημοτική Επιτροπή παιδείας του Δήμου υποσχέθηκε να προχωρήσει σε αυτό που έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή, σε απολύμανση του σχολείου.

Η απολύμανση όμως ήταν μόνο ένα από τα αιτήματα εκπαιδευτικών και γονέων. Το δεύτερο κύριο αίτημα ήταν η διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε όλους. Έτσι αντιπροσωπεία γονέων, εκπαιδευτικών, της ΕΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ κατευθύνθηκε προς την ΔΔΕ Ιωαννίνων προκειμένου να διεκδικήσει τη διενέργεια των τεστ.

Η συνάντηση με τον ΔΔΕ δεν έγινε δυνατή αλλά η αντιπροσωπεία συνομίλησε με τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος τόσο για τη διενέργεια των τεστ όσο και για τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Υποστήριξε ότι στα σχολεία τηρούνται αποστάσεις – αν είναι αυτό δυνατόν σε αίθουσες με 25 ή 27 παιδιά-, ότι δεν έχει κατά τη γνώμη του αξία να γίνουν τεστ γιατί τα παιδιά τόσες μέρες πήγαν σε καφετέριες και πάρκα και μπορεί να κόλλησαν εκεί τον ιό και όχι στο σχολείο. Πόση σημασία έχει βέβαια πού κόλλησε ο καθένας δεν ξέρουμε - και ότι το 6ο γυμνάσιο δεν είναι το μόνο σχολείο με κρούσματα και αν αρχίσουμε να κάνουμε τεστ και να χάνουμε μαθήματα θα αποσυντονιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία!!

Ακολούθως η αντιπροσωπεία κατευθύνθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου να συναντήσει  την – κατά τον περιφερειακό δ/ντή - αρμόδια προϊσταμένη δημόσιας υγιεινής  για τη διεξαγωγή των τεστ.

Εκεί αφού μας ζήτησαν να μπαίνουμε ένας ένας στο γραφείο της (με plexiglass πάντα) για να μην προκληθεί συνωστισμός (25 στις δικές μας τάξεις μην το ξεχνάμε) βγήκε μετά από πίεση στο διάδρομο για να μας συναντήσει.  Μας διαβεβαίωσε, προφορικά πάντα, (κανένας φορέας δε δέχθηκε να δώσει γραπτή διαβεβαίωση) ότι δεν κινδυνεύει κανείς από τη λειτουργία του σχολείου και ότι ούτε η ίδια ήταν υπεύθυνη για την πραγματοποίηση των τεστ. Την ευθύνη έχει ο ΕΟΔΥ τον οποίο έπρεπε να πάρουμε τηλέφωνο στην Αθήνα!!! Στις πιεστικές ερωτήσεις των γονέων απάντησε ότι μπορούν με δική τους βούληση να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο!!

Η αναζήτηση υπευθύνου συνεχίζεται και η αντιπροσωπεία κατευθύνεται στο δημαρχείο και από εκεί, εφόσον δεν κατάφερε να συναντήσει το δήμαρχο, στον υπεύθυνο αντιδήμαρχο παιδείας. Ζητήσαμε πέρα από την απολύμανση, την οποία είχε υποσχεθεί ήδη, να γίνουν τα διαγνωστικά τεστ με πρωτοβουλία – ευθύνη του δημάρχου( ανάλογες κινήσεις έγιναν ήδη από κάποιους δήμους στην Αθήνα). Ο αντιδήμαρχος αν και το θεώρησε απίθανο υποσχέθηκε να μεταφέρει το αίτημά μας στο δήμαρχο.

Δηλώσεις όπως αυτές του δ/ντή του 6ου  γυμνασίου ότι «παρατρεχάμενοι της ΕΛΜΕ-Ι βρέθηκαν στο σχολείο του και έλεγαν στα παιδιά να φύγουν» είναι κατακριτέες.

Η ΕΛΜΕ-Ι δεν έχει παρατρεχάμενους. Ό,τι  θέλει να πει το λέει με τους εκπροσώπους της και έχει ως κύριο μέλημα την προστασία της υγείας των μελών της και των μαθητών, κάτι που θα έπρεπε να είναι κύρια φροντίδα όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαίδευση από όποια θέση κι αν κατέχουν.

Συνάδελφοι,  συναδέλφισσες,

η σημερινή πρώτη προσπάθεια αντιμετώπισης επιβεβαιωμένων περιστατικών έδειξε ότι όχι μόνο πανέτοιμες δεν είναι οι υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν την πανδημία και τα κρούσματα σε καθηγητές και μαθητές αλλά γίνεται και μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια υποβάθμισης και απόκρυψης των γεγονότων.

Ως ΕΛΜΕ Ιωαννίνων  καλούμε όλους και όλες μας να μην δεχτούν οποιαδήποτε  συνέργεια σε τέτοιες απόπειρες. Η υγεία όλων μας είναι πάνω από τα οικονομικά και πολιτικά παιχνίδια και συμφέροντα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • 15 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΡΑ
  • ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΥΠΟΠΤΑ ‘Ή ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ COVID-19
  • ΕΠΑΡΚΗ ΑΡΙΘΜΟ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ

Διαβάστε Επίσης:

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Κορονοϊός: «Αλλεπάλληλα κρούσματα σε σχολεία - Kανένα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στη Βοιωτία»
Κορονοϊός: «Αλλεπάλληλα κρούσματα σε σχολεία - Kανένα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στη Βοιωτία»
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Αγωνιστική Ενότητα - Παρεμβάσεις Βοιωτίας για τα αλλεπάλληλα κρούσματα κορονοϊού σε σχολεία της περιοχής, «σε όλες τις...
Κορονοϊός: «Αλλεπάλληλα κρούσματα σε σχολεία - Kανένα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στη Βοιωτία»
Εκπαιδευτικοί: Νέα απόσυρση ψηφοδελτίων από τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια
Εκπαιδευτικοί: Νέα απόσυρση ψηφοδελτίων από τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια
Και το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Ιωαννίνων ανακοίνωσε την απόσυρση των ψηφοδελτίων για τις εκλογές των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια,...
Εκπαιδευτικοί: Νέα απόσυρση ψηφοδελτίων από τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια
Αγία Παρασκευή: Ελλείψεις εκπαιδευτικών ακόμα και για μαθήματα των πανελλαδικών
Αγία Παρασκευή: Ελλείψεις εκπαιδευτικών ακόμα και για μαθήματα των πανελλαδικών
Ελλείψεις εκπαιδευτικών ακόμα και για μαθήματα των πανελλαδικών και ακάλυπτες ανάγκες για την Ειδική Αγωγή και την Παράλληλη Στήριξη στα σχολεία της...
Αγία Παρασκευή: Ελλείψεις εκπαιδευτικών ακόμα και για μαθήματα των πανελλαδικών
Παγκόσμια διάκριση για καθηγητή του ΕΜΠ και απόφοιτο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά
Παγκόσμια διάκριση για καθηγητή του ΕΜΠ και απόφοιτο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά
Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά συγχαίρει τον καθηγητή του ΕΜΠ Κωνσταντίνο Σπύρου για την παγκόσμια διάκριση
Παγκόσμια διάκριση για καθηγητή του ΕΜΠ και απόφοιτο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά