Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής: Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που ζητά να γίνουν τώρα οι τοποθετήσεις και οι μετακινήσεις των εκπαιδευτικών και καταπατά τα εργασιακά τους δικαιώματα και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας

Το Υπουργείο Παιδείας στις 30 Ιούλη δημοσίευσε την εγκύκλιο 102027/ΓΔ5 για τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών σε λειτουργικά κενά, ενώ όλα τα σχολεία της χώρας είναι κλειστά λόγω καλοκαιριού. Είχε προηγουμένως προλάβει να νομοθετήσει για να τοποθετήσει άμεσα στις θέσεις διευθυντών εκπαίδευσης τα «δικά της παιδιά».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή τα ΠΥΣΔΕ και τα ΠΥΣΠΕ σε όλη τη χώρα πρέπει να ολοκληρώσουν εσπευσμένα μέσα στο κατακαλόκαιρο και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές. Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να συμπληρώσουν δηλώσεις προτίμησης σε λειτουργικά κενά μέσα σε δύο ημέρες (5 – 6 Αυγούστου) ενώ τα Υ/Σ πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις ως τις 14 Αυγούστου.

Αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά και οι εκπαιδευτικοί είναι σε θερινή άδεια. Ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αποσπάσεων Β΄ φάσης και αποσπάσεων σε φορείς και ΑΕΙ. Δεν είναι γνωστές οι ανάγκες από τις αιτήσεις για όλες τις μακροχρόνιες αδειες (άδειες κύησης, επαπειλούμενες, ανατροφής, μακροχρόνιας ασθενείας κλπ). Επίσης, δεν έχει καθοριστεί ο αριθμός των τμημάτων, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές και οι μετεγγραφές μαθητών και δεν είναι ακόμα καθορισμένος ο αριθμός τους ανά σχολική μονάδα. Τέλος, δεν μπορούν να συνεδριάσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων και να προχωρήσουν στις αναθέσεις μαθημάτων. Όλα αυτά το Υπουργείο τα γνωρίζει πολύ καλά αλλά σκόπιμα τα παρακάμπτει.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια! Δεν αποτελεί μόνο, επικοινωνιακό τέχνασμα, προχειρότητα και άγνοια για τις διαδικασίες που ακολουθούνται και τον τρόπο που λειτουργούν τα σχολεία. Κυρίως είναι ένα ακόμα δείγμα γραφής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας που στο όνομα μιας κατ’ επίφαση «κανονικότητας» δεν διστάζει να ανατρέψει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών προκαλώντας τεράστια αναστάτωση καταμεσής του καλοκαιριού στα σχολεία που θα υποστούν και οι μαθητές τον Σεπτέμβριο 

Είναι ένα δείγμα γραφής υποτίμησης και υποβάθμισης των συλλογικών διαδικασιών και κατάργησης κάθε ελέγχου στις τοποθετήσεις, στα πραγματικά κενά. Το Υπουργείο επιδιώκει ξεκάθαρα να καταργήσει κάθε δυνατότητα αποτύπωσης όλων των αναγκών των σχολικών μονάδων μέσω των Συλλόγων Διδασκόντων (συνεδριάσεις στις αρχές του Σεπτέμβρη).

Παράλληλα επιχειρεί να αποφύγει κάθε μορφή συλλογικής αντίδρασης του εκπαιδευτικού κινήματος. Είναι φανερό πως η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ θέλει να απαλλαγεί και από κάθε μορφή πίεσης των σωματείων και των συναδέλφων για να λειτουργήσουν ολιγομελή τμήματα κατευθύνσεων και ειδικοτήτων τον Σεπτέμβρη. Το Υπουργείο θέλει να δημιουργήσει μια επίπλαστη εικόνα «κανονικότητας» με ελάχιστα κενά, πολλούς «πλεονάζοντες» για να ελαχιστοποιήσει τις προσλήψεις αναπληρωτών τη νέα σχολική χρονιά.

Η πολιτική τους αυτή θα φέρει μόνο αυθαιρεσία, λάθη, αδικίες, συνεχείς επανατοποθετήσεις και αναστάτωση της ζωής των συναδέλφων που θα αντιμετωπίζουν μια παρατεταμένη εκκρεμότητα και μια μόνιμη μεταβλητότητα των σχολικών μονάδων και κατά συνέπεια πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Εκ των πραγμάτων στις αρχές του Σεπτέμβρη τα Υ/Σ θα κληθούν να επαναλάβουν τις διαδικασίες αυτές.

Θυμίζουμε ότι τέτοιες προσπάθειες είχαν προωθηθεί και από τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου παιδείας και απέτυχαν, επειδή συνάντησαν την αποφασιστικότητα και την αντίδραση των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών. Μπορούν και πρέπει να ανατραπούν και τώρα!

Καλούμε σε όλη τη χώρα

  • τις ΕΛΜΕ να καταγγείλουν την απαράδεκτη εγκύκλιο και τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας και να απαιτήσουν την άμεση ανάκλησή της. Να κάνουν ό, τι είναι δυνατό για να μην προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες που παραβιάζουν την εκπαιδευτική νομοθεσία και κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.
  • τους αιρετούς να απαιτήσουν να μην πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις των ΠΥΣΔΕ και σε κάθε περίπτωση να μην νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους αυτή τη φαρσοκωμωδία του Υπουργείου.

Απαιτούμε διαφάνεια στις τοποθετήσεις και τα λειτουργικά κενά, διαδικασία που προϋποθέτει το άνοιγμα των σχολείων, ανάληψη υπηρεσίας, ολοκλήρωση εγγραφών – μετεγγραφών, κατάθεση διαγνώσεων για ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κλπ. συνεδριάσεις συλλόγων διδασκόντων για οριστικοποίηση τμημάτων μαθητών, εκτίμηση και δηλώσεις υπεραριθμιών θετικών ή αρνητικών, καταγραφή των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς.

Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας!

 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΑΘΗΤΕΣ
Υπογεννητικότητα: Η μεγάλη μείωση μαθητών αλλάζει τον χάρτη της εκπαίδευσης
Η συνεχής πτώση των γεννήσεων στην Ελλάδα αρχίζει πλέον να επηρεάζει άμεσα και το εκπαιδευτικό σύστημα, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τα σχολεία...
Υπογεννητικότητα: Η μεγάλη μείωση μαθητών αλλάζει τον χάρτη της εκπαίδευσης
WiFi
Αλουμινόχαρτο: Πώς μπορεί να επηρεάσει το σήμα του ασύρματου δικτύου
Αν και αρχικά μοιάζει περίεργη ιδέα, η πρακτική αυτή βασίζεται σε βασικές αρχές της φυσικής και συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο ανακλώνται τα...
Αλουμινόχαρτο: Πώς μπορεί να επηρεάσει το σήμα του ασύρματου δικτύου