Ανατροπή στις υπηρεσιακές μεταβολές προκαλεί το νέο νομοσχέδιο και τα ωρολόγια προγράμματα
Η αλήθεια για το νέο νομοσχέδιο Παιδείας, τα νέα αναλυτικά προγράμματα και άλλα: Ενημέρωση από τον Μανώλη Πιτταροκοίλη, Αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ Ηρακλείου

Ηράκλειο 18/6/2020

Διατάξεις στο νέο νομοσχέδιο

 1. Διετής η ισχύς των πινάκων κατάταξης των αναπληρωτών

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η ισχύς των πινάκων κατάταξης για τις φετινές προσλήψεις των αναπληρωτών γενικής αγωγής είτε για τους  μόνιμους  διορισμούς εάν και εφόσον γίνουν το 2021 είτε το 2022 θα είναι 2 έτη  (μέχρι Αύγουστο του 2022) αντί για 3 έτη που προβλεπόταν με τον προηγούμενο νόμο.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι περιμένουμε τον  ΑΣΕΠ να ανακοινώσει τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης των αναπληρωτών γενικής αγωγής,  προκειμένου να γίνουν οι ενστάσεις και στη συνέχεια να αναρτηθεί ο οριστικός πίνακας κατάταξης, από όπου θα πρέπει να γίνουν και οι προσλήψεις αναπληρωτών αρχές Σεπτεμβρίου 2020.

 1. Παράταση θητείας στελεχών

Προβλέπεται παράταση θητείας των στελεχών εκπαίδευσης μέχρις ότου επιλεγούν τα νέα στελέχη. Προβλέπεται επίσης παράταση ισχύος των πινάκων αξιολόγησης των διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ.. Είμαστε εν αναμονή της κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου για τα στελέχη της εκπαίδευσης

 1. Ηλικιακό όριο στα ΕΠΑΛ

Ευτυχώς η προβλεπόμενη διάταξη για τον ηλικιακό περιορισμό εγγραφής στα ΕΠΑΛ δεν τέθηκε καν προς ψήφιση

 1. Τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας

Μπορεί η διάταξη που ψηφίστηκε για την τράπεζα θεμάτων να έχει ως απώτερο στόχο να ελέγξει και να αξιολογήσει τους εκπαιδευτικούς, όμως ταυτόχρονα απορρέει και μεγάλη ευθύνη στο Υπουργείο να επανδρώσει τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς είτε αναπληρωτές την αρχή της σχολικής χρονιάς και όχι σε 4 ή 5 φάσεις όπως γίνεται κάθε χρόνο.

H προηγούμενη εφαρμογή της τράπεζας ευνόησε την αποστήθιση και την παραπαιδεία και όχι βέβαια την επίτευξη των γνωστικών στόχων και την  ανάπτυξη των γνωστικών, κοινωνικών, επικοινωνιακών  και μεταγνωστικών δεξιοτήτων των μαθητών.

 1. Δίνονται κατά προτεραιότητα οργανικές θέσεις στους εκπαιδευτικούς των Πειραματικών

Κατά προτεραιότητα και πριν τη ρύθμιση υπεραριθμίας δίδονται οργανικές θέσεις σε σχολεία (όχι στα ίδια τα Πειραματικά) σε όσους εκπαιδευτικούς  υπηρετούν με θητεία στα Πειραματικά σχολεία και βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ. Βέβαια, αν δινόταν αυτές οι οργανικές θέσεις στα ίδια τα πειραματικά σχολεία θα ήταν όλα μία χαρά, όμως με την συγκεκριμένη διάταξη χάνονται πάρα πολλές οργανικές θέσεις.

Αλλαγές στα ωρολόγια  προγράμματα

Παρατηρείται για άλλη μία φορά αλλαγή στα ωρολόγια προγράμματα που σε πολλές περιπτώσεις στερείται κάθε επιστημονικής τεκμηρίωσης, με μόνο κριτήριο τους  δημοσιονομικούς λόγους και μεγάλη δόση συντεχνίας όπως φαίνεται παρακάτω:

Αλλαγές στην Α’ Τάξη Ημερήσιου Γυμνασίου

 • Αυξάνονται από μία (1) σε δύο (2)  οι ώρες της πληροφορικής στην Α τάξη του Γυμνασίου
 • Ελαττώνονται οι ώρες της οικιακής οικονομίας από δύο (2) σε μία (1) ώρα στην Α Γυμνασίου

Αλλαγές στην Α’ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου

 • Τα «Αγγλικά» γίνονται αυτόνομο υποχρεωτικό τρίωρο μάθημα για όλους τους μαθητές
 • Παραμένει η υποχρεωτική δυνατότητα επιλογής μεταξύ Γαλλικών ή Γερμανικών (2 ώρες ανά εβδομάδα)
 • Μειώνεται κατά μία (1) ώρα το μάθημα «Πολιτική Παιδεία (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου, Κοινωνιολογία)»
 • Καταργείται το δίωρο υποχρεωτικό μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες»
 • Καταργούνται τα μαθήματα «Επιλογής» (Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων ή Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός ή Καλλιτεχνική Παιδεία {Εικαστικά ή Μουσική ή Στοιχεία Θεατρολογίας})
 • Το μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής» από μάθημα «Επιλογής» γίνεται πλέον υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές (2 ώρες ανά εβδομάδα) Πηγή: www.especial.gr

 

Αλλαγές στην Β’ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου

 • Τα Αγγλικά γίνονται αυτόνομο υποχρεωτικό μάθημα για όλους τους μαθητές
 • Το μάθημα «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» από μονόωρο γίνεται δίωρο
 • Το μάθημα «Φυσική Αγωγή» από μονόωρο γίνεται δίωρο
 • Καταργείται το δίωρο μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία»
 • Καταργείται το μονόωρο μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες»
 • Οι μαθητές επιλέγουν μεταξύ Γαλλικών ή Γερμανικών μία (1) ώρα την εβδομάδα) αντί για δύο (2) ώρες την εβδομάδα
 • Αντικαθίσταται το δίωρο μάθημα «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Οικονομική Επιστήμη και Πολιτική Επιστήμη)» με τα «Λατινικά» για τους μαθητές των Ανθρωπιστικών Σπουδών
 • Στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών αυξάνονται κατά μια (1) ώρα τα «Μαθηματικά» και μειώνεται αντίστοιχα κατά μία (1) ώρα η «Φυσικής» Πηγή: www.especial.gr

 

Αλλαγές στην Γ’ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου

 • Οι ώρες διδασκαλίας των μαθήματα «Γενικής Παιδείας» αυξάνονται από εννιά (9) σε δεκατέσσερις (14)
 • Προστίθεται το λεγόμενο «κόντρα μάθημα». Είναι «Ιστορία» ή «Μαθηματικά» ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού που παρακολουθούν οι μαθητές.
 • Προστίθεται το δίωρο μάθημα «Αγγλικά»
 • Αυξάνονται κατά μία (1) οι ώρες του μαθήματος «Φυσική Αγωγή»
 • Καταργούνται τα «Μαθήματα Επιλογής» και δεν υπάρχουν ως δυνατότητα διδασκαλίας τα μαθήματα «Γαλλικά», «Γερμανικά», «Ελεύθερο Σχέδιο», «Γραμμικό Σχέδιο» και «Λατινικά»
 • Μειώνονται οι Ομάδες Προσανατολισμού από τέσσερις (4) σε τρεις (3). Συγκεκριμένα ενοποιούνται οι Ομάδες Προσανατολισμού «Θετικών Σπουδών» και «Σπουδών Υγείας»
 • Στη νέα Ομάδα Προσανατολισμού «Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας» Μειώνονται κατά μία (1) ώρα καθένα από τα τρία μαθήματα της κάθε μιας από τις τρεις νέες Ομάδες Προσανατολισμού.
 • Τα επτάωρα γίνονται πλέον εξάωρα Στην Ομάδα Προσανατολισμού «Ανθρωπιστικών Σπουδών», από το σχ. έτος 2021-2022 το μάθημα «Κοινωνιολογία» αντικαθίσταται από τα «Λατινικά» Πηγή: www.especial.gr

Μεγάλοι χαμένοι από τις παραπάνω αλλαγές είναι οι ειδικότητες Κοινωνικών Επιστημών ΠΕ78 και Οικονομίας ΠΕ80.

Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα όπως το γραμμικό και το ελεύθερο σχέδιο δεν διδάσκονται πλέον στο δημόσιο σχολείο. Θίγονται έτσι άμεσα και οι ειδικότητες ΠΕ08 και ΠΕ81.

Να σημειωθεί ότι αναμένεται νέο νομοσχέδιο για τα ΕΠΑΛ ενδεχομένως με αντίστοιχες εκπλήξεις.

Ανατροπή στις υπηρεσιακές μεταβολές

Με βάση τις παραπάνω καθυστερημένες αλλαγές στο  νέο νομοσχέδιο είτε στα ωρολόγια προγράμματα, ανατρέπονται πλέον τα πάντα στα όσα είχαμε προχωρήσει μέχρι τώρα στο ΠΥΣΔΕ Ηρακλείου, με ότι αυτό σημαίνει.

Σίγουρα κάποια οργανικά κενά να ακυρωθούν σε κάποια σχολεία, σε κάποια άλλα σχολεία να δημιουργηθούν νέα οργανικά κενά,  κάποιοι συνάδελφοι να μην είναι πλέον υπεράριθμοι και κάποιοι άλλοι να χαρακτηριστούν ως υπεράριθμοι.

Στο  ΠΥΣΔΕ περιμένουμε οδηγίες από το Υπουργείο προκειμένου να προχωρήσουμε με τα νέα δεδομένα, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου.

 

Άλλα θέματα

 1. Διορισμοί ειδικής αγωγής

Έχει ήδη ανακοινωθεί ό  οριστικός πίνακας κατάταξης των εκπαιδευτικών  ειδικής αγωγής και αναμένουμε την πρόσκληση από το υπουργείο προκειμένου να δηλώσουν οι υποψήφιοι για διορισμό εκπαιδευτικοί τις περιοχές προτίμησης τους. Στις τοποθετήσεις θα υπάρχει προτεραιότητα στην κάλυψη των κενών στα ΣΜΕΑΕ και στη συνέχεια στα τμήματα ένταξης με βάση νέα διάταξη στο ψηφισθέν νομοσχέδιο.

 

 1. Συνταξιοδοτήσεις

Φέτος συνταξιοδοτούνται 48 συνάδελφοι, εκ των οποίων 5 διευθυντές σχολικών μονάδων (Μουσικό σχολείο, 6ο ΕΠΑΛ, ΓΕΛ Μοιρών, ΓΕΛ Αγίων δέκα και Γυμνάσιο Βαγιονιάς) όπως φαίνεται παρακάτω ανά ειδικότητα:

Πε02  (12),  ΠΕ03 (12),  ΠΕ04.* (12),  ΠΕ11 (3),  ΠΕ80(2), ΠΕ81 (1),  ΠΕ82 (1),  ΠΕ86 (1),  ΠΕ87.02 (1),  ΠΕ87.04 (1),  ΠΕ88(1)

 

 1. Αποσπάσεις εντός ΠΥΣΔΕ

Οι αποσπάσεις εντός ΠΥΣΔΕ Ηρακλείου λήγουν την Παρασκευή 18/6/2020

 

Πιτταροκοίλης Μανώλης

Αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ Ηρακλείου

[email protected]

Διαβάστε Επίσης:
 

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

 

Παν.Αιγαίου: Έκπτωση σε σεμινάρια Σχολική Ψυχολογίας ή Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

 

ΒΡΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

 

 

 

σχετικά άρθρα

Τακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές: Η αστυνομία ζήτησε από διευθυντές σχολείων ονόματα για τις καταλήψεις στο Ηράκλειο
Τακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές: Η αστυνομία ζήτησε από διευθυντές σχολείων ονόματα για τις καταλήψεις στο Ηράκλειο
Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Ζαχαρία Ρηγάκη, υπάρχουν τουλάχιστον δύο διευθυντές σχολείων, οι οποίοι «δέχθηκαν όχληση από...
Τακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές: Η αστυνομία ζήτησε από διευθυντές σχολείων ονόματα για τις καταλήψεις στο Ηράκλειο
«Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την παιδεία» - Μαζική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
«Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την παιδεία» - Μαζική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Με μεγάλη μαζικότητα πραγματοποιήθηκε η πορεία των μαθητών στη Θεσσαλονίκη
«Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την παιδεία» - Μαζική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη