Οι εκπαιδευτικοί Λευκάδας για την 25η Μαρτίου
Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λευκάδας σχετικά με την 25η Μαρτίου

Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι Αληθές.                                                                                                                    

   Δ. Σολωμός

Καθώς οδεύουμε προς τη συμπλήρωση 200 ετών από την εκδήλωση της Ελληνικής Επανάστασης διαπιστώνουμε πως το 1821 παραμένει ένα συμβάν ανοιχτό σε διερεύνηση που δύσκολα εντάσσεται σε εκ των προτέρων αποκρυσταλλωμένα θεωρητικά ερμηνευτικά σχήματα. Για να αντιληφθούμε όσο το δυνατόν πληρέστερα το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της πολυδιάστατης Ελληνικής Επανάστασης θα πρέπει μάλλον να στρέψουμε το βλέμμα μας στους υλικούς όρους και τον ιδεολογικό ορίζοντα των προεπαναστατικών ελληνικών κοινοτήτων εντός και εκτός Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Ελληνική Επανάσταση είχε εθνικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Το βάρος του Αγώνα το σήκωσαν κυρίως αγροτικοί πληθυσμοί ενώ το ιδεολογικό υπόβαθρο προσδιορίστηκε, μέσω των διαφωτιστών διανοουμένων, από μία υποτυπώδη αστική τάξη που ασχολούταν με το εμπόριο.

Η Επανάσταση του 1821 αμφισβήτησε τη «νομιμότητα» της εποχής, όπως αυτή εκφραζόταν από την Ιερή Συμμαχία, προκάλεσε το πρώτο ρήγμα στο παρηκμασμένο οικοδόμημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οδήγησε στην ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.

Το νεοϊδρυθέν, μικρό σε έκταση, ελληνικό κράτος δεν ανταποκρινόταν στους πόθους των επαναστατών, που προσδοκούσαν τη δημιουργία μιας ευνομούμενης συνταγματικής πολιτείας με φιλελεύθερους θεσμούς. Οι Μεγάλες Δυνάμεις επέβαλαν μονάρχη στον ελληνικό λαό και προκάλεσαν, μέσω της χορήγησης επαχθών δανείων, την οικονομική και κατ’ επέκταση πολιτική εξάρτηση του νεοελληνικού κράτους, που καθόρισε την πορεία του μέσα στο χρόνο ως τις μέρες μας. Με αυτούς τους δυσμενείς όρους πορεύτηκε η πατρίδα μας. Η νεότερη ιστορία της είναι ένα έντονο ανάγλυφο από σκοτάδια και φως.

Το τελευταίο διάστημα  που η τουρκική επιθετικότητα, η ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού και η πανδημία, με τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιφέρει, έχουν διαμορφώσει μια εξουθενωτική πραγματικότητα, η Επανάσταση του 1821 αποτελεί παράδειγμα που μας δείχνει πως ο λαός έχει πάντα αστείρευτες δυνάμεις.

Η νηφάλια προσέγγιση του ιστορικού μας παρελθόντος και ο αναστοχασμός αποτελούν προϋποθέσεις εθνικής αυτογνωσίας. Ως πολίτες οφείλουμε να εκφράζουμε καθημερινά τον υγιή πατριωτισμό μας υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και επιδεικνύοντας στάσεις και συμπεριφορές κοινωνικής αλληλεγγύης και συλλογικότητας. Ειδικότερα στις παρούσες συνθήκες, που η παγκόσμια πανδημία θα επιφέρει δυσμενέστατες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ο  λαός πρέπει να αντιπαλέψει τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη φτωχοποίηση ενός μέρους της κοινωνίας και την κατίσχυση των αγορών. Ζήτω η πατρίδα!

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Πότε ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια: Αυτά είναι τα τελευταία σενάρια

ΑΣΕΠ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Πιστοποίηση Αγγλικών έως και C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Το ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Κορονοϊός: Ασφαλή τα σχολεία, τονίζει ο Βρετανός υπουργός Παιδείας
Κορονοϊός: Ασφαλή τα σχολεία, τονίζει ο Βρετανός υπουργός Παιδείας
Τα σχολεία είναι ασφαλή και οι εκπαιδευτικοί δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με άλλες κατηγορίες πολιτών, δηλώνει ο Γκάβιν Γουίλιαμσον
Κορονοϊός: Ασφαλή τα σχολεία, τονίζει ο Βρετανός υπουργός Παιδείας
Πανεπιστημιακή αστυνομία-Διεθνές Πανεπιστήμιο: «Όχι» από τους εργαζόμενους
Πανεπιστημιακή αστυνομία-Διεθνές Πανεπιστήμιο: «Όχι» από τους εργαζόμενους
Aνακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Διεθνούς Πανεπιστημίου για το προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Πανεπιστημιακή αστυνομία-Διεθνές Πανεπιστήμιο: «Όχι» από τους εργαζόμενους