ΣΕΠΕ Αργοσαρωνικού: Η κοινωνική ασφάλιση μας αφορά όλους, είναι η ίδια μας η ζωή
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ 2020. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18/2/ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ , ΩΡΑ 11.30 π.μ

    Ένα ακόμη νομοσχέδιο έρχεται για την οριστική διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ένα νομοσχέδιο που συνεχίζει στον ίδιο δρόμο των υπόλοιπων αντιασφαλιστικών νόμων της τελευταίας 20ετίας και ειδικά του νόμου Κατρούγκαλου και των επιταγών του γ’ μνημονίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ο.Ο.Σ.Α και του ΔΝΤ. Το νομοσχέδιο της νεοφιλελευθερης κυβέρνησης της Ν.Δ θωρακίζει αυτό το αντισφαλιστικό νομοθετικό πλέγμα και προωθεί την καλύτερη εφαρμογή του στην πράξη.Η κοινωνική ασφάλιση από κοινωνικό δικαίωμα που κατακτήθηκε με ιστορικούς αγώνες των εργαζομένων με ιδιωτικοποιείται και μετατρέπεται σ’ ένα εμπόρευμα που θ’αφορά όσους έχουν τη δυνατότητα να το αγοράσουν. Τη μετατρέπει σε πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο με τη μετατροπή του συστήματος σε κεφαλοποιητικό με δυνατότητα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων να παίζονται στα χρηματιστήρια και να μετατρέπονται σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Η κυβέρνηση  ότι με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα υπάρχουν αυξήσεις στις συντάξεις , ειδικά όσων έχουν από 30 χρόνια και πάνω. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Το μειωμένο κατά 226εκ. ευρώ (155 εκατ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις και 71 εκατ. ευρώ για τις επικουρικές) κονδύλι του φετινού προϋπολογισμού είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Επιπλέον, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δεσμευτεί ότι η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί από 17,3% το 2016 στο 14% το 2020, στο 13% το 2025 και στο 12,5% το 2030!  

     Τι ακριβώς όμως κάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ;

  1. Επιβεβαιώνει τη διχοτόμηση της σύνταξης σε «εθνικό» επίδομα πείνας και ανταποδοτική (μη εγγυημένη κρατικά) στο πλαίσιο ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος.
  2. Διατηρεί τα εξοντωτικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον ν.4336/15 (τρίτο μνημόνιο)
  3. Διατηρεί τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ Ενσωματώνει το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση)  στον ΕΦΚΑ  ανοίγοντας το δρόμο για την πιθανή πλήρη κατάργησή του, ενώ εντάσσονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δις αποθεματικά του.
  4. Διατηρεί και επεκτείνει τη λεηλασία που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία (80 δις ευρώ) χωρίς καμία πρόβλεψη για επιστροφή των κλεμμένων.
  5. Οι συντελεστές αναπλήρωσης για το ανταποδοτικό μέρος παραμένουν αυτοί  που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου (εξευτελιστικά περικομμένοι σε σχέση με το παρελθόν) και σε συνδυασμό με το ότι ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται όχι με την τελευταία (καλύτερη) 5ετία αλλά με το μέσο όρο ολόκληρου του εργάσιμου βίου, σφαγιάζουν το σύνολο της σύνταξης – όπως και των μισθών - για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων. Από την άλλη μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές ως «επενδυτικό κίνητρο».
  6. Καταργεί οριστικά τη 13η και 14η σύνταξη, που περικόπηκαν με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010 – 2012.
  7. Όχι απλά δεν επεκτείνονται αλλά δρομολογείται η κατάργηση των ΒΑΕ για μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων.
  8. Οι υγειονομικές εισφορές καταληστεύονται υπέρ των ιδιωτικών αλυσίδων μέσα από τη συγκρότηση ενιαίας αγοράς υπηρεσιών υγείας ΕΣΥ-ιδιωτών παρόχων-ασφαλιστικών εταιρειών (ΣΔΙΤ) όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
  9. Ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε μείωση τουλάχιστον 20%, συγκριτικά με όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον ν. Κατρούγκαλου. Με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ κρίθηκαν αντισυνταγματικά κάποια ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου αλλά συνταγματικός ο νόμος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νέο νομοσχέδιο αυξάνει τα ποσοστά αναπλήρωσης κυρίως αυτά που αφορούν 40 χρόνια εργασίας αλλά επειδή μειώνει την βάση υπολογισμού της σύνταξης τελικά οι συντάξεις μειώνονται! Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμα απάτη και παραπληροφόρησης των ΜΜΕ.

    Η σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος οφείλεται: α) στην διαρκώς αυξανόμενη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που βολεύει την εργοδοσία και μειώνει τις εισφορές στα ταμεία. β) Στην “νόμιμη” απαλλαγή των εργοδοτών από τις υποχρεώσεις τους στο όνομα της “ανάπτυξης” π.χ. για να πωληθεί το ναυπηγείο στην Σύρο, έπρεπε πρώτα να “καθαριστεί” από τα ανεξόφλητα χρέη στον ΕΦΚΑ του προηγούμενου εργοδότη, ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ γ) στα μέχρι τώρα υπέρογκα ανεξόφλητα χρέη των εργοδοτών στα ταμεία δ) Στην χρηματιστηριακή “αξιοποίηση” των αποθεματικών των ταμείων π.χ. Το ΤΣΜΕΔΕ των μηχανικών “επένδυσε” εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα Αττικής και σήμερα πάνω από το 90% έχει εξαφανιστεί.

 

          ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

· Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, δωρεάν, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία, στην ανταποδοτικότητα και στην ιδιωτικοποίηση στην κοινωνική ασφάλιση

· Να μην περάσει η νέα επίθεση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό. Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι .

· Άρση όλων των περικοπών στις συντάξεις. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, ή με 30 χρόνια δουλειάς, χωρίς όριο ηλικίας.

· Επαναφορά των ΒΑΕ όπου έχουν καταργηθεί και επέκταση τους

· Όχι στην μείωση των εργοδοτικών εισφορών

· Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις σε ρήξη με τα κέρδη και τη δημοσιονομική κανονικότητα. Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.

· Δημόσια, δωρεάν, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

· Αποκατάσταση των αποθεματικών των ταμείων. Να πληρώσουν κράτος, τράπεζες, εργοδότες για την κοινωνική ασφάλιση.

                                           

                                        ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                  Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΕΠΠΑΣ                                                                              ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΥΚΟΥΡΗ

 

 

   

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

 

Αυτό είναι το κορυφαίο μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην Ειδική Αγωγή με ανοικτές αιτήσεις

 

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΠΙΝΑΚΕΣ: Αυτά είναι τα σεμινάρια που δίνουν μόρια και έχουν ανοικτές αιτήσεις
 

Βρες μαθητές για ιδιαίτερα μέσω της νέας πλατφόρμας του teachersnet

σχετικά άρθρα

Κακαβιά: Νεκρό 10χρονο αγόρι που παρασύρθηκε από ασθενοφόρο
Κακαβιά: Νεκρό 10χρονο αγόρι που παρασύρθηκε από ασθενοφόρο
Το παιδί περίμενε στα σύνορα με την οικογένειά του να περάσει στην Ελλάδα, όμως ασθενοφόρο που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα το παρέσυρε, με...
Κακαβιά: Νεκρό 10χρονο αγόρι που παρασύρθηκε από ασθενοφόρο
Σταγιάτες: Ράμπα ΑμεΑ για την πρόσβαση όλων στην πλατεία έφτιαξαν οι κάτοικοι
Σταγιάτες: Ράμπα ΑμεΑ για την πρόσβαση όλων στην πλατεία έφτιαξαν οι κάτοικοι
Οι κάτοικοι των Σταγιατών «φορούν τα γυαλιά» στη δημοτική αρχή, η οποία όμως κρατά κλειστά τα δημόσια κτίρια του χωριού του Πηλίου, με απόφαση του...
Σταγιάτες: Ράμπα ΑμεΑ για την πρόσβαση όλων στην πλατεία έφτιαξαν οι κάτοικοι