ΓΕΛ Θεσπρωτικού: Μαθητές και εκπαιδευτικοί στην Ιταλία στα πλαίσια του Erasmus+

Στην Ιταλική πόλη Morlupo, η οποία βρίσκεται στην μητροπολιτική περιφέρεια της Ρώμης, πραγματοποιήθηκε από τις 01 έως τις 07 Δεκεμβρίου 2019 η πρώτη διεθνική συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών των έξι Ευρωπαϊκών σχολείων στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Βασική Δράση ΚΑ2 Συμπράξεις Ανταλλαγών  μεταξύ σχολείων με τίτλο «Artistic & Religious Culture & Heritage». Από το ΓΕΛ Θεσπρωτικού συμμετείχαν στην κινητικότητα έξι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου με δύο συνοδούς εκπαιδευτικούς. Η άφιξη της αποστολής στο Morlupo έγινε την Κυριακή το απόγευμα όπου μας υποδέχθηκε η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του Ιταλικού Σχολείου  «Istituto d'Istruzione Superiore 'Margherita Hack'».

Τη Δευτέρα, 02/12/19 το πρωί, μετά από μια πολύ θερμή υποδοχή των Ιταλών μαθητών στην βιβλιοθήκη του σχολείου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη του προγράμματος από τη Διευθύντρια του σχολείου. Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου από μαθητές και εκπαιδευτικούς του Ιταλικού σχολείου και παρουσίαση του ιταλικού εκπαιδευτικού συστήματος. Ακολούθησε λεπτομερής παρουσίαση της περιοχής και όλων των δράσεων οι οποίες θα ελάμβαναν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Μετά την ψηφοφορία για την επιλογή του πιο αντιπροσωπευτικού λογότυπου του προγράμματος, ακολούθησε σειρά σεμιναρίων για την ιστορία του Καθολικισμού και την θρησκευτική τέχνη στη Ρώμη.

Την Τρίτη, 03/12/19 μαθητές και εκπαιδευτικοί αναχωρήσαμε για την Ρώμη. Είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε το μουσείο του Βατικανού, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην Καπέλα Σιστίνα, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της Δυτικής τέχνης, και τη Βασιλική του Αποστόλου Πέτρου στο Βατικανό. Το απόγευμα ξεναγηθήκαμε στο Κολοσσαίο και τη Ρωμαϊκή αγορά.

Οι μαθητές μέσα από τις ξεναγήσεις και τις παρουσιάσεις είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία του Καθολικισμού και τον ιδιαίτερο καλλιτεχνικό του πλούτο.

Την Τετάρτη, 04/12/19 διοργανώθηκε το πρώτο workshop στο Ιταλικό σχολείο όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί παρουσίασαν την αρχιτεκτονική δομή των θρησκευτικών κτιρίων των τόπων τους κατά χρονολογική σειρά. Όλοι μας είχαμε την ευκαιρία μέσα από ένα τόσο πετυχημένο workshop να γνωρίσουμε τα θρησκευτικά κτίρια και την τέχνη των κυριότερων χριστιανικών δογμάτων και θρησκειών σε ολόκληρη την Ευρώπη.  

Το απόγευμα της ίδιας μέρας συνεχίσαμε την προσέγγιση των Θρησκευτικών κτιρίων ακολουθώντας το μονοπάτι του αρχαίου δρόμου της διαδρομής των προσκυνητών, την Via Francigena, όπου καταλήξαμε στην μοναστική κοινότητα της Madonna del Sorbo.

Την Πέμπτη, 05/12/19 μαθητές και εκπαιδευτικοί αναχωρήσαμε για τις κατακόμβες του Αγίου Καλλίστου στη Ρώμη. Είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουμε τον πρωτοχριστιανικό τρόπο ζωής και λατρείας μέσα στις κατακόμβες, όπου θάφτηκαν δεκάδες μάρτυρες του χριστιανισμού. Στη συνέχεια, περπατήσαμε τη Via Appia που ήταν ο πιο μακρύς δημόσιος δρόμος που κατασκευάστηκε στην Ιταλία από τους Ρωμαίους.

Το απόγευμα, ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, όπου γνωρίσαμε τη Μπαρόκ τέχνη στην πόλη, μάσα από θρησκευτικά κτίρια και έργα τέχνης.

Την Παρασκευή, 06/12/19 το πρωί οι μαθητές συμμετείχαν σε workshop μέσα στο σχολείο, σχετικά με τις θρησκευτικές παραδόσεις των Ιταλών για τα Χριστούγεννα.

Το απόγευμα μας υποδέχθηκε ο Δήμαρχος της πόλης Morlupo και η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών θεμάτων του δήμου μας ξενάγησε στα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής.

Το βράδυ όλοι οι μαθητές βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης αποχαιρετώντας ο ένας τον άλλον και υποσχόμενοι να διατηρήσουν τη γνωριμία τους ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη άνοιξη στη Γαλλία.

Θα θέλαμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας για την άψογη συνεργασία, την εμπιστοσύνη, το ενδιαφέρον και την προθυμία να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος.

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί : Λάμπρου Κων/νος - Αθανασίου Ευαγγελία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: «Φροντίζω αυτή η χώρα να μην είναι πια το ρεντίκολο της Ευρώπης»
«Στη Γάζα η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα όταν επέλθει η ειρήνη. Κανείς κατατρεγμένος Παλαιστίνιος δεν θα μπορεί να ζήσει εκεί έτσι όπως τον έχουν...
Μητσοτάκης: «Φροντίζω αυτή η χώρα να μην είναι πια το ρεντίκολο της Ευρώπης»
vroxi_kakokairia_kataigida_kairos
Καταιγίδες και τόνοι νερού από αύριο τα ξημερώματα - Ποιες περιοχές θα πληγούν
Η πρώτη φάση της κακοκαιρίας αναμένεται να ξεκινήσει από τα ξημερώματα της Παρασκευής 17 Οκτωβρίου και να επηρεάσει κυρίως τα νησιά του Ιονίου και τα...
Καταιγίδες και τόνοι νερού από αύριο τα ξημερώματα - Ποιες περιοχές θα πληγούν