ΕΛΜΕ Ηλείας: Σχετικά με τις ημερομηνίες των εξετάσεων στα σχολεία
ΕΛΜΕ Ηλείας

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας επισημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε το ΥΠΠΕΘ για τις φετινές ενδοσχολικές εξετάσεις των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι έντονα ασφυκτικό για τους μαθητές και εντατικοποιημένης εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, πράγμα που υπονομεύει το θετικό παιδαγωγικό κλίμα που είναι αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και στο τέλος του σχολικού έτους.

Μελετώντας τις ημερομηνίες των εξετάσεων παρατηρούμε ότι:

  • Στα ΓΕΛ οι μαθητές/τριες της Α΄ Λυκείου πρέπει να γράψουν 13 μαθήματα σε 10 μέρες ενώ της  Β΄ Λυκείου 16 μαθήματα σε 10 μέρες.   Θα υπάρξουν επομένως πολλά διπλά-εξεταζόμενα μαθήματα σε διπλές βάρδιες που δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την προετοιμασία και την απόδοση των μαθητών.
  • Στα ΕΠΑΛ οι μαθητές/τριες  της Γ΄ τάξης εξετάζονται σε πέντε έως εννέα μαθήματα ενδοσχολικά, οπότε θα αναγκαστούν να γράφουν  δύο μαθήματα την ίδια μέρα, ενώ θα έχουν μία ή και καμία μέρα για ξεκούραση και προετοιμασία για τις Πανελλαδικές.
  • Στα Γυμνάσια, επίσης, ο χρόνος που έχει καθοριστεί για τις εξετάσεις είναι εξίσου ασφυκτικός (από την Παρασκευή 1/6 έως  την Τετάρτη 6/6), λόγω του ότι  οι εκπαιδευτικοί θα χρησιμοποιηθούν αμέσως μετά ως επιτηρητές στις Πανελλαδικές εξετάσεις και για την προετοιμασία των μετεξεταστέων μαθητών στα Γυμνάσια.

Από τις παραπάνω παρατηρήσεις είναι ολοφάνερο ότι:

  • Οι μαθητές καλούνται να συμμετέχουν σε μία επίπονη δοκιμασία άγχους, φθοράς και αγωνίας, όπως είναι οι εξετάσεις, χωρίς να τους παρέχονται οι καλύτερες συνθήκες για την απόδοσή τους.
  • Οι   εκπαιδευτικοί, πολλοί από τους οποίους μετακινούνται σε πάνω από 2 σχολεία θα εργαστούν κάτω από καθεστώς μεγάλης πίεσης και για να είναι συνεπείς και για να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους σε εισηγήσεις μαθημάτων, επιτηρήσεις εξετάσεων, διορθώσεις γραπτών, καταχωρήσεις βαθμών, εξαγωγή αποτελεσμάτων για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Αναρωτιόμαστε αν το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα οφείλεται σε άγνοια της σχολικής πραγματικότητας ή αποτελεί το προμήνυμα του εντατικοποιημένου σχολείου που ετοιμάζεται;

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας ζητά τα αυτονόητα:

  • το ΥΠΠΕΘ  που έχει την ευθύνη του χρονοδιαγράμματος των εξετάσεων να μεριμνήσει για να διατεθεί περισσότερος χρόνος για τις ενδοσχολικές εξετάσεις.
  • το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ σε συνεργασία  με τα συλλογικά όργανα των γονέων να προβούν, άμεσα, στις απαραίτητες ενέργειες απαιτώντας από το Υπουργείο Παιδείας την εκλογίκευση του χρονοδιαγράμματος των εξετάσεων.

13-5-2018

σχετικά άρθρα

Η Αθήνα «ντύθηκε» στα γιορτινά 
Η Αθήνα «ντύθηκε» στα γιορτινά 

Επίσημα πλέον, η Αθήνα βρίσκεται στον παλμό των Χριστουγέννων. «Από την καρδιά της πόλης, εδώ από την πλατεία Συντάγματος, η Αθήνα στέλνει σήμερα...

Η Αθήνα «ντύθηκε» στα γιορτινά