Να μην ψηφιστεί ο νέος συνδικαλιστικός νόμος, που ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία
Δ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να υπάρξουν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 (και μάλιστα σύντομα), που θα προβλέπουν ότι προκειμένου να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστεί απεργία, θα πρέπει να συμμετέχει στις Γενικές Συνελεύσεις το 51% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία.

Επισημαίνεται ότι η αλλαγή του συγκεκριμένου νόμου αποτελεί πάγιο αίτημα του ΔΝΤ από την εποχή του πρώτου μνημονίου το 2010 και περιλαμβάνεται άλλωστε και στα 113 προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν έως τον Αύγουστο του 2018.

Σύμφωνα όμως  με τον ισχύοντα νόμο 1264/1982 (άρθρο 8), για τη λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση από ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, εφόσον το καταστατικό δεν ορίζει διαφορετικά, για να γίνει συζήτηση και για να ληφθεί απόφαση, κατά τις συνελεύσεις, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός τρίτου (1/3) των οικονομικά τακτοποιημένων µελών.

Αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι τυχόν ψήφιση του νέου ποσοστού (51%) ουσιαστικά απαγορεύει  την  απεργία, αφού όλες θα κρίνονται παράνομες από τα δικαστήρια!

Αυτό θα είναι και ένα άλλο πλήγμα στα πολιτικά μας δικαιώματα, μετά απ’ όσα δεχθήκαμε,  ιδιαίτερα τα χρόνια των μνημονίων.

Αν αναλογιστούμε  ότι στην Ελλάδα, ήδη κηρύσσεται απεργία πιο δύσκολα από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ιταλία  (ενώ  στην  Βουλγαρία,  για να είναι νόμιμη μια  απεργία, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης !!!)

καταλαβαίνουμε ότι στόχος  της πολιτικής των ΕΕ, ΔΝΤ και γενικότερα του Κεφαλαίου, είναι η κατάργηση της απεργίας, με επιστροφή  στον εργασιακό μεσαίωνα, και στις συνθήκες των αρχών του 20ου αιώνα, στον βωμό της ‘ανάπτυξης’, της αγιοποίησης της επιχειρηματικότητας, και της αύξησης της κερδοφορίας των διεθνών Μονοπωλίων.

Και δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει ο κατήφορος του αυταρχισμού και του περιορισμού των δημοκρατικών διαδικασιών.

Ως βήμα αντίδρασης χαιρετίζουμε κάθε σχετική δημοκρατική διαμαρτυρία και την στηρίζουμε.

Γι’ αυτό συμμετέχουμε στην Παράσταση Διαμαρτυρίας 12 Οκτώβρη στο Υπουργείο Εργασίας 5 μ.μ., που διοργανώνουν εργατικά σωματεία της Αττικής.          

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν Γραμματέας

Θανάσης Παλλαντζάς      Κώστας Γεωργουλόπουλος

best of network

σχετικά άρθρα

Θεματική Εβδομάδα στα γυμνάσια: Για τα ζητήματα Δημοκρατικής Συνύπαρξης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
Θεματική Εβδομάδα στα γυμνάσια: Για τα ζητήματα Δημοκρατικής Συνύπαρξης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
Η Εγκύκλιος όπως δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας αναρτάται στο alfavita.gr
Θεματική Εβδομάδα στα γυμνάσια: Για τα ζητήματα Δημοκρατικής Συνύπαρξης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων