Η μείωση στα θέματα της τράπεζας θεμάτων είναι έως και 75% πάντα προεκλογικά
Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

Μαχαίρι στην Τράπεζα Θεμάτων της Α’ και της Β’ Λυκείου σε ποσοστό έως και πάνω από 75%, ανάλογα με ο μάθημα , αποφάσισε να βάλει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

O υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι από τις 21 Ιανουαρίου 2015 – ημερομηνία έναρξης του β’ τετράμηνου – διακόπτεται η τροφοδότηση της τράπεζας με νέα θέματα.

Μέχρι την ημερομηνία αυτή, όπως είπε, θα εξορθολογιστεί ο αριθμός των θεμάτων με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθήματος, τη διδακτέα ύλη και τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας, καθώς ο αριθμός των θεμάτων σε κάποια μαθήματα κρίνεται υπερβολικά μεγάλος. Πάντως υπάρχουν και ορισμένα μαθήματα στα οποία τα θέματα της τράπεζας κρίθηκε ότι πρέπει να αυξηθούν, όπως λ.χ. η βιολογία που έχει σήμερα 50 θέματα και θα γίνουν 80.

«Παρατηρούνται επαναπροσλήψεις και ασάφειες, ενώ αντλούνται θέματα από μη σημαντικά τμήματα της ύλης, με αποτέλεσμα να υποστηρίζεται μηχανιστική μάθηση ( αποστήθιση), να ακυρώνεται μερικώς η φιλοσοφία του Νέου Λυκείου και να οδηγείται μεγάλο μέρος μαθητών στα φορντιστήρια», δήλωσε, αναφέροντας ως παράδειγμα το μάθημα της φιλοσοφίας της Β’ Γενικού Λυκείου, που διδάσκεται δύο ώρες εβδομαδιαίως, ενώ η τράπεζα περιέχει 299 θέματα! «Στο συγκεκριμένο μάθημα θα μπορούσε με περίπου 70  θέματα να καλυφθεί επαρκώς το σύνολο της διδακτέας ύλης» τόνισε.

Επίσης θα ολοκληρωθεί, όπου δεν έχει γίνει, η κάλυψη του συνόλου της διδακτέας ύλης, θα γίνουν αναπροσαρμογές, ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση λανθασμένων ή ασαφών θεμάτων, τα ζητούμενα των θεμάτων θα σχετίζονται απόλυτα με τις οδηγίες διδασκαλίας και τα θέματα θα ταξινομηθούν κατά κεφάλαιο ή κατά διδακτική ενότητα ώστε να είναι ευχερέστερη η αξιοποίησή τους κατά τη διδασκαλία.

Όλες οι αλλαγές για το Δημοτικό σχολείο που εισηγήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

Σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας – είχε προγραμματιστεί από τον περασμένο Νοέμβριο – ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε 13 προτάσεις αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ορισμένες εκ των οποίων άμεσης εφαρμογής και οι υπόλοιπες σε βάθος χρόνου. 

Ανάμεσα στις πρώτες είναι η καθιέρωση δύο τύπων Δημοτικού Σχολείου, Ολοήμερου (ΕΑΕΟ) 30-35 ωρών για εξαθέσια σχολεία και άνω και Κλασικού 25-30 ωρών (από 08.00 έως 13.00) για τα υπόλοιπα. Πρότεινε επίσης αναμόρφωση ωρολογίου προγράμματος από τη σχολική μονάδα (ποσοστό 10%) με βάση τις ανάγκες και να μένει η τσάντα στο σχολείο, με μελέτη στο πλαίσιο της διδακτικής περιόδου και περιορισμό εργασιών για το σπίτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Λοβέρδος  ανακοίνωσε την διακοπή τροφοδότησης της Τράπεζας Θεμάτων για το τρέχον σχολικό έτος   και τον περιορισμό του αριθμού των θεμάτων ανά μάθημα για την Α΄και  Β΄ Λυκείου.

Συγκεκριμένα:

1. Από 21 Ιανουαρίου 2015, ημερομηνία έναρξης του Β΄ Τετραμήνου, να διακοπεί η τροφοδότηση της τράπεζας θεμάτων με νέα θέματα.

Μέχρι την ημερομηνία αυτή:

α) Να εξορθολογιστεί ο αριθμός των θεμάτων, με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθήματος, τη διδακτέα ύλη και τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των θεμάτων σε κάποια μαθήματα κρίνεται υπερβολικά μεγάλος.

Παρατηρούνται επαναλήψεις και ασάφειες, ενώ αντλούνται θέματα από μη σημαντικά τμήματα της ύλης, με αποτέλεσμα να υποστηρίζεται μηχανιστική μάθηση (αποστήθιση), να ακυρώνεται μερικώς η φιλοσοφία του Νέου Λυκείου και να οδηγείται μεγάλος μέρος μαθητών στα φροντιστήρια.

Ένα παράδειγμα: Για το μάθημα «Φιλοσοφία» της Β΄ Γενικού Λυκείου, που διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως, η Τράπεζα περιέχει 299 θέματα!! Στο συγκεκριμένο μάθημα θα μπορούσε με 70 περίπου θέματα να καλυφθεί επαρκώς το σύνολο της διδακτέας ύλης.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα που ακολουθεί, κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε σχέση με πολλά άλλα μαθήματα της Β΄ Τάξης.

β) Να ολοκληρωθεί, όπου δεν έχει γίνει αυτό, η κάλυψη του συνόλου  της διδακτέας ύλης.

2. Μετά την 21η Ιανουαρίου και μέχρι το τέλος του Μαρτίου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και αναπροσαρμογές, ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση λανθασμένων ή ασαφών θεμάτων αλλά και τα ζητούμενα των θεμάτων να σχετίζονται απόλυτα με τις οδηγίες διδασκαλίας.

3. Τα θέματα να ταξινομηθούν κατά κεφάλαιο ή κατά διδακτική ενότητα, ώστε να είναι ευχερέστερη η αξιοποίησή τους κατά τη διδασκαλία.

Ενδεικτικά για τη Β΄ Λυκείου:

 

Β΄ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ


Μάθημα

Ώρες

διδασκαλίας

Σημερινός

αριθμός

θεμάτων

Ενδεικτικός  αριθμός

θεμάτων

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία

2

420

200

Φυσική (μάθημα προετοιμασίας)

3

387

200

Νέα Ελληνική Γλώσσα

2

382

150

Φυσική

2

354

150

Φιλοσοφία

2

299

70

Ιστορία

2

250

100

Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (μάθημα προετοιμασίας)

2

228

100

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία  (μάθημα προετοιμασίας)

3

170

170

Πολιτική Παιδεία

2

150

100

Χημεία

2

131

100

Θρησκευτικά

2

120

70

Νέα Ελληνική Λογοτεχνία

2

119

100

Γαλλικά

2

100

80

Αγγλικά

2

85

80

Άλγεβρα

3

62

100

Μαθηματικά (μάθημα προετοιμασίας)

2

55

80

Βιολογία

2

50

80

Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των H/Y

1

49

50

Γεωμετρία

2

43

50

Γερμανικά

2

28

80

 

21 Embarrassing Secrets Every Disney Fan Has

 

 

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Ένα self test για μαθητές-εκπαιδευτικούς από τις 17 Μαΐου

Πανελλαδικές 2021: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εξετάσεων για ΓΕΛ - ΕΠΑΛ

Σε όλα τα σχολεία το ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ μάθημα ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - ΝΕΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΟΤΗΣΗ

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

exosi syggrafea palaistini
Παλαιστίνη: Έξωση σε συγγραφέα μετά από αποκαλύψεις στο CNN (Βίντεο)
«Με πέταξαν στο δρόμο και μου είπαν ότι δεν μπορούσα να επιστρέψω στη γειτονιά», δηλώνει ο Παλαιστίνιος συγγραφέας και ποιητής, μετά τις...
Παλαιστίνη: Έξωση σε συγγραφέα μετά από αποκαλύψεις στο CNN (Βίντεο)