Σχετικά με τη τράπεζα θεμάτων, του Θεόδωρου Καϊράκη

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Χ. ΚΑΪΡΑΚΗΣ
ΤΕΩΣ ΑΙΡΕΤΟΣ ΠΥΣΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Τριάντα πέντε χρόνια στην έδρα θεωρώ υποχρέωσή μου να εκφράσω μερικές σκέψεις για την περίφημη «τράπεζα θεμάτων».

          Κατά πρώτον χωρίς να τον θεωρώ απαραίτητο δεν είμαι αντίθετος με τη γενική φιλοσοφία του θεσμού αυτού, πιστεύω όμως ότι για να έχει θετικά αποτελέσματα θα πρέπει να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

  1. Να υπάρξει πλήρης εγγύηση για το αδιάβλητο.
  2. Να υπάρχουν από την αρχή του σχολικού έτους σαφείς εγκύκλιοι και να μην αλλάζουν κατά τη διάρκειά του.
  3. Να εξασφαλιστεί η πλήρης στελέχωση όλων των σχολείων με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, από την πρώτη ώρα έναρξης του σχολικού έτους. Αυτό το υπογραμμίζω γιατί στη διάρκεια της εκπαιδευτικής μου θητείας ως καθηγητή, λυκειάρχη, προϊστάμενου και αιρετού ΠΥΣΔΕ είδα  π.χ το σχολείο μου να ξεκινά με πλήρη ωράρια μετά τον Αγιασμό, έχοντας τον αντίστοιχο καθηγητή για κάθε ειδικότητα, δηλαδή φυσικό για φυσική, χημικό για χημεία, βιολόγο για βιολογία, φιλόλογο για αρχαία, ιστορικό για ιστορία κ.λ.π. Το ίδιο συνέβαινε και σε μερικά σχολεία του Πειραιά.

Δε συνέβαινε όμως το ίδιο και σε όλα τα    σχολεία  κυρίως των νησιών Αργοσαρωνικού και Κυθήρων, όπου η πλήρης  στελέχωση γινόταν Νοέμβριο ή καμιά φορά έφτανε και μέχρι Φεβρουάριο και μάλιστα συνέβαινε να μη  στέλνεται ο αντίστοιχος καθηγητής ειδικότητας.

  1. Τα θέματα να βγαίνουν από επιτροπή  αποτελούμενη από καθηγητές που διδάσκουν το αντίστοιχο μάθημα οι οποίοι να επιλέγονται κυρίως από περιοχές οικονομικά υποβαθμισμένες και από περιοχές απομακρυσμένες από το κέντρο π.χ Δήμοι Β΄ Πειραιά ή νησιά Αργοσαρωνικού και Κύθηρα.  
  2. Να ορισθεί εκ των προτέρων  η διδακτέα ύλη, να ελέγχονται τα σχολεία κατά  ορισμένα χρονικά διαστήματα σε ποιο σημείο της ύλης βρίσκονται, αφού λαμβάνονται υπόψη δυσμενείς παράγοντες, όπως απεργίες, καιρικές συνθήκες κ.α. και η τελική ύλη να βγαίνει σύμφωνα με εκείνο το σχολείο που δικαιολογημένα διδάχτηκε το μικρότερο ποσό ύλης.
  3. Τα θέματα της τράπεζας να γίνονται γνωστά στα σχολεία σε χρονικό διάστημα προ των εξετάσεων τέτοιο, που να μπορεί να διδαχτούν σωστά από τον αντίστοιχο καθηγητή.

Θεόδωρος Χ. Καϊράκης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypnos
Πόσος ύπνος είναι αρκετός; Γιατί η ποιότητα μετρά περισσότερο από τις ώρες
Η γνωστή σύσταση για 7 έως 9 ώρες παραμένει ένας γενικός οδηγός, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως οι ανάγκες διαφέρουν σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πόσος ύπνος είναι αρκετός; Γιατί η ποιότητα μετρά περισσότερο από τις ώρες
χρήματα
Πως μια μικρή ελίτ συγκεντρώνει πλούτο που ξεπερνά ολόκληρο τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό
Σύμφωνα με την Έκθεση για την Παγκόσμια Ανισότητα, λιγότεροι από 60.000 άνθρωποι, το 0,001% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν στην κατοχή τους...
Πως μια μικρή ελίτ συγκεντρώνει πλούτο που ξεπερνά ολόκληρο τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό