Thumbnail
Σύλλογος ΠΕ Ελασσόνας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ  ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Κ. Οικονόμου –
3ο Δημ. Σχολείο -
Ελασσόνα
Τηλ. 24930 22133
 
Ελασσόνα,  05-10-2013
 
5η  Οκτωβρίου:  Παγκόσμια  Ημέρα  Εκπαιδευτικών

   Εκπαιδευτικός, παιδαγωγός, καθηγητής, δάσκαλος. Όποιο όνομα κι αν του δώσεις, η σημασία είναι η ίδια. Μία μορφή και ο σκοπός μεγαλειώδης. Υπηρέτης της ανάγκης του ανθρώπου να γνωρίσει όσα βλέπει και να δημιουργήσει όσα φαντάζεται, να οπλιστεί με τη δύναμη του νου και ν’ ανέβει ψηλά,  προσεγγίζοντας το μεγαλείο της ανθρώπινης οντότητας. Όλοι διατηρούμε αναλλοίωτη στη μνήμη μας την εικόνα του πρώτου μας δασκάλου, αλλά και των επόμενων εκπαιδευτικών στη πορεία της εκπαίδευσής μας που με το πολυδιάστατο έργο τους συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας και της αντίληψης μας για τον κόσμο, ενώ παράλληλα καθόρισαν και την ενήλικη επαγγελματική μας ταυτότητα. Τα λόγια του δασκάλου γαλουχούν νέους και μεγάλους με ιδέες, αξίες, ανθρωπισμό.

    Αυτόν το δάσκαλο όπου γης τιμά η UNESCO από το 1994, έχοντας καθιερώσει την 5η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών. Μέσω του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών δίνεται η ευκαιρία να επικεντρωθεί η προσοχή των πολιτών στο σημαντικό ρόλο που έχουν οι εκπαιδευτικοί στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους μαθητές παγκοσμίως.

    Δυστυχώς όμως η 5η Οκτωβρίου 2013 στην πατρίδα μας,  βρίσκει τον εκπαιδευτικό να οδηγείται στην απαξίωση, την υποβάθμιση, την οικονομική εξαθλίωση - προσφέροντάς του το παροιμιώδης «τρεις κι εξήντα» - που έντεχνα και σταθερά φαίνεται να επιδιώκει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τα τελευταία χρόνια.

   Μαζί του βέβαια και η απαξίωση του Δημόσιου Σχολείου. Και αυτό διακρίνεται από την υποχρηματοδότηση των σχολείων, τους μηδαμινούς διορισμούς, την ανάλγητη διάθεση του Υπουργείου, με την άρνησή του να δώσει αποσπάσεις στους εκπαιδευτικούς - ακόμα και σε αυτούς που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας - διαλύοντας οικογένειες, με την υποβάθμιση σχολείων προκειμένου να «εξοικονομήσει»  εκπαιδευτικούς και χρήματα για τους δανειστές.

    Έχει συμβεί κι αλλού και σε άλλες εποχές. Τότε πάλι κάποιοι θέλησαν να επιβάλουν το σκοτάδι, την εξαθλίωση, τη χειραγώγηση. Φάνηκε να κερδίζουν μάχες, όχι όμως και τον πόλεμο. Η ιστορία δείχνει ότι ο άνθρωπος είναι προορισμένος να αναζητά την αλήθεια, τη  γνώση. Και οι δάσκαλοι στέκονται δίπλα του. Δεν έμαθαν να σωπαίνουν και να καταθέτουν εύκολα τα όπλα.

  Συνεχίζουν να οδηγούν, να καθοδηγούν, να συμπορεύονται, προσφέροντας γνώση με την ομορφιά της αλήθειας και του ήθους.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

λαζαριδης
Πανεπιστημιακοί: «Όταν η αλήθεια γίνεται διαπραγματεύσιμη» – Παρέμβαση για την υπόθεση Λαζαρίδη
Κριτική στην πολιτική διαχείριση της υπόθεσης και αιχμές για θεσμική υποβάθμιση και παραπληροφόρηση
Πανεπιστημιακοί: «Όταν η αλήθεια γίνεται διαπραγματεύσιμη» – Παρέμβαση για την υπόθεση Λαζαρίδη
kakokairia-broxi-kataigida-arxeiou.jpg
Καιρός: «Κακοκαιρία εξπρές» με βροχές και καταιγίδες – Τι δείχνει η ανάρτηση Κολυδά για τις επόμενες ημέρες
Παροδική επιδείνωση με ψυχρό μέτωπο, εκτεταμένες βροχοπτώσεις και μικρή πτώση της θερμοκρασίας σε Βόρεια Ελλάδα και αστικά κέντρα
Καιρός: «Κακοκαιρία εξπρές» με βροχές και καταιγίδες – Τι δείχνει η ανάρτηση Κολυδά για τις επόμενες ημέρες
panteios
Εκδήλωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τη Δευτέρα: «Το Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι μια ποιοτική δημόσια εκπαίδευση εφικτή;»,
Μπορεί η εκπαίδευση να είναι και ποιοτική και ανθρώπινη; Μια συζήτηση στο Πάντειο που αφορά όλους
Εκδήλωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τη Δευτέρα: «Το Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι μια ποιοτική δημόσια εκπαίδευση εφικτή;»,
tsigara-kapnisma.jpg
Βρετανία: Τέλος τα τσιγάρα για τις νεότερες γενιές – Δια βίου απαγόρευση για όσους γεννήθηκαν μετά το 2009
Ιστορικό νομοσχέδιο βάζει τέλος στην αγορά καπνικών προϊόντων για τους νεότερους – Νέοι αυστηροί κανόνες και για το άτμισμα
Βρετανία: Τέλος τα τσιγάρα για τις νεότερες γενιές – Δια βίου απαγόρευση για όσους γεννήθηκαν μετά το 2009