Η διακύμανση των αποδοχών των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες δεκαετίες αποτυπώνει με σαφήνεια την ευρύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας, περνώντας από την περίοδο σχετικής ευημερίας πριν από το 2009 στις βαριές μνημονιακές περικοπές και στη συνέχεια στις περιορισμένης κλίμακας αναπροσαρμογές. Μέχρι το 2009, οι αμοιβές καθορίζονταν από ειδικά μισθολόγια και πληθώρα επιδομάτων, εξασφαλίζοντας 14 πλήρεις μισθούς ετησίως, με τον καθαρό εισαγωγικό μισθό να διαμορφώνεται στα 1.100€–1.200€ και τον καταληκτικό να αγγίζει τα 1.800€–2.100€.
Αντιθέτως, το 2026, μετά τη μόνιμη κατάργηση των δώρων και την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου, οι ετήσιες αποδοχές περιορίζονται σε 12 μισθούς, με τον εισαγωγικό μισθό να κυμαίνεται στα 800€–830€ και τον καταληκτικό στα 1.350€–1.450€. Παρά τις μικρές οριζόντιες αυξήσεις της περιόδου 2024–2026, η ονομαστική μείωση του ετήσιου καθαρού εισοδήματος για έναν νεοδιοριζόμενο αγγίζει το -38,8%.
Ωστόσο, η πραγματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εκπαιδευτικών αποτυπώνεται στη δραματική υποχώρηση της αγοραστικής τους δύναμης, η οποία επιβαρύνεται εκθετικά από το κόστος στέγασης. Ενώ το 2009 το μέσο ενοίκιο απορροφούσε το 25%–35% του εισαγωγικού μισθού, το 2026 η κάλυψη στέγης στα αστικά κέντρα και στις νησιωτικές περιοχές απαιτεί έως και το 60%–80% του καθαρού μισθού των 800€, προκαλώντας έντονο πρόβλημα διαβίωσης σε αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενους. Παράλληλα, η συσσωρευμένη ακρίβεια στα βασικά αγαθά, τα τρόφιμα και την ενέργεια έχει συρρικνώσει το διαθέσιμο εισόδημα, ακυρώνοντας στην πράξη τις όποιες πρόσφατες μισθολογικές προσαρμογές.
Η επιδείνωση αυτή επιβεβαιώνεται και από τους επίσημους δείκτες της Eurostat, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (PPS) στην Ελλάδα υποχώρησε από το 93% του μέσου όρου της ΕΕ το 2009 στο 68%, κατατάσσοντας τη χώρα στις χαμηλότερες θέσεις ως προς την πραγματική αγοραστική δύναμη των μισθωτών.
Το 2009, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονταν σε ασύγκριτα καλύτερη οικονομική θέση προ μνημονίων, όταν οι 14 μισθοί επέτρεπαν αυτόνομη διαβίωση και αποταμίευση. Στη σημερινή πραγματικότητα, ο συνδυασμός των 12 μισθών με τις υψηλές τιμές των αγαθών και των ακινήτων έχει οδηγήσει σε συνολική απώλεια της αγοραστικής δύναμης που ξεπερνά το 35%–40%.