ζαχαρακη
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου ξεπερνούν κατά πολύ τις επίσημες οργανικές αποτυπώσεις.

Ένα κρίσιμο παρασκήνιο πίσω από τους αριθμούς αφορά τις προσπάθειες που, σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, καταβάλλει η υπουργός Παιδείας  Σοφία Ζαχαράκη για την εξασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού μόνιμων διορισμών από εκείνον που υπαγορεύει ο στενός δημοσιονομικός σχεδιασμός.

Η πίεση δεν είναι τυχαία. Το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου ξεπερνούν κατά πολύ τις επίσημες οργανικές αποτυπώσεις. Αν συνυπολογιστούν τα οργανικά κενά, οι ανάγκες της Παράλληλης Στήριξης, τα Τμήματα Ένταξης, η Ενισχυτική Διδασκαλία, οι δομές ειδικής αγωγής, οι άδειες, οι αποσπάσεις, οι απαλλαγές στελεχών, οι ανάγκες σε δυσπρόσιτες περιοχές και οι έκτακτες λειτουργικές απαιτήσεις, τότε ο συνολικός αριθμός των κενών που καλείται κάθε χρόνο να διαχειριστεί το σύστημα προσεγγίζει ή και ξεπερνά τις 50.000 θέσεις.

Αυτό εξηγεί γιατί, παρά τους χιλιάδες μόνιμους διορισμούς των τελευταίων ετών, το σχολείο εξακολουθεί να εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από αναπληρωτές.

Και εδώ βρίσκεται ο πυρήνας του προβλήματος: όταν ένα εκπαιδευτικό σύστημα στηρίζεται τόσο έντονα στην προσωρινότητα, η επισφάλεια παύει να είναι εξαίρεση και γίνεται κανονικότητα.

Για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, αυτό σημαίνει μια ζωή σε μόνιμη αναμονή. Άνθρωποι που κάθε καλοκαίρι δεν γνωρίζουν αν θα εργαστούν, πότε θα προσληφθούν, σε ποια περιοχή της χώρας θα βρεθούν, αν θα μπορέσουν να καλύψουν το ενοίκιο, αν θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν ξανά τον τόπο και την οικογένειά τους. Μια εργασιακή πραγματικότητα που δύσκολα συμβαδίζει με την έννοια της επαγγελματικής και προσωπικής σταθερότητας.

Για τα ίδια τα σχολεία, η εξάρτηση από τη μαζική ετήσια ανακύκλωση προσωπικού σημαίνει απώλεια συνέχειας. Σχολικές μονάδες που ξεκινούν κάθε Σεπτέμβριο με κενά, μαθητές που αλλάζουν εκπαιδευτικούς μέσα στη χρονιά, ειδικές υποστηρικτικές δομές που καθυστερούν να λειτουργήσουν, διευθυντές που μετατρέπονται σε διαχειριστές ελλείψεων.

Και για τους μαθητές, ιδιαίτερα εκείνους που χρειάζονται σταθερή παιδαγωγική σχέση —στην ειδική αγωγή, στην Παράλληλη Στήριξη, στις απομακρυσμένες περιοχές— οι συνέπειες είναι ακόμη πιο σοβαρές. Η εκπαίδευση χάνει ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά της: τη συνέχεια, τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη.

Γι’ αυτό η συζήτηση για τον αριθμό των μόνιμων διορισμών δεν είναι απλώς μια τεχνική δημοσιονομική άσκηση. Είναι στην ουσία μια πολιτική απόφαση για το τι είδους σχολείο θέλει η χώρα: ένα σχολείο που θα στηρίζεται σε μόνιμο εκπαιδευτικό κορμό ή ένα σύστημα που θα συνεχίσει να λειτουργεί με τη λογική της διαρκούς προσωρινής κάλυψης αναγκών.

Αν οι φετινοί διορισμοί παραμείνουν κοντά στον αριθμό των αποχωρήσεων, το μήνυμα θα είναι σαφές: το σύστημα απλώς συντηρείται. Αν υπάρξει υπέρβαση, θα πρόκειται για ένδειξη πολιτικής επιλογής ενίσχυσης του δημόσιου σχολείου με πιο μόνιμους όρους.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thalassa.jpg
Κυριακή για θάλασσα: Οι πιο κοντινές παραλίες για αυθημερόν εξόρμηση από την Αθήνα
Κυριακή με 27άρια: Οι κοντινές παραλίες για την πρώτη βουτιά κοντά στην Αθήνα - Το σκηνικό της σημερινής Κυριακής δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για...
Κυριακή για θάλασσα: Οι πιο κοντινές παραλίες για αυθημερόν εξόρμηση από την Αθήνα