εκπαιδευτικοί
Σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας – Στο επίκεντρο η συνδικαλιστική ελευθερία

Την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, στις 9:00 το πρωί, στο Εφετείο Κέρκυρας εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, τα οποία είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα για το αδίκημα της «συκοφαντικής δυσφήμισης» μετά από ανακοίνωση–καταγγελία του Σωματείου.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον εκπαιδευτικό κόσμο, καθώς –όπως τονίζεται– δεν αφορά μόνο τα συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά το ίδιο το δικαίωμα των σωματείων να τοποθετούνται δημόσια, να εκδίδουν ανακοινώσεις και να ασκούν κριτική.

Στάσεις εργασίας από ΕΛΜΕ και ΟΛΜΕ

ΕΛΜΕ Κέρκυρας και ΟΛΜΕ έχουν προκηρύξει στάσεις εργασίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα Δικαστήρια.

Για την Πέμπτη 26/2:

  • ΟΛΜΕ: 3ωρη στάση εργασίας από 08:00 έως 11:00

  • ΕΛΜΕ Κέρκυρας: 3ωρη στάση εργασίας από 11:00 έως 14:10

Για την Παρασκευή 27/2 (εφόσον συνεχιστεί η δίκη):

  • ΟΛΜΕ: 08:00 – 11:00

  • ΕΛΜΕ Κέρκυρας: 11:00 – 14:10

Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 9:00 π.μ., με κάλεσμα συμμετοχής προς εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και σωματεία.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, η μήνυση κατατέθηκε από την τότε Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Κέρκυρας, η οποία σήμερα κατέχει τη θέση της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας και έχει διατελέσει υπεύθυνη Τομέα Παιδείας της ΔΕΕΠ της Ν.Δ. στο νησί.

Η μήνυση κατατέθηκε μετά από δημόσια καταγγελία του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, η οποία φέρεται να στήριξε αναφορές και παράπονα εκπαιδευτικών για αυταρχική συμπεριφορά της Διευθύντριας.

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας είχε καταγγείλει τη Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου της πόλης, για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών που υπηρετούσαν στο σχολείο, την αντισυναδελφική και αντιδημοκρατική της συμπεριφορά έναντι αυτών, αλλά και έναντι του σωματείου.  

Όπως είχε τονίσει με ανακοίνωση της η ΟΛΜΕ: Το Δ.Σ. της «ΕΛΜΕ Κέρκυρας έπραξε το αυτονόητο, παρεμβαίνοντας πολλές φορές στο σχολείο μετά από αλλεπάλληλα καλέσματα εκπαιδευτικών του σχολείου, αφού η Διευθύντρια, με τη στάση της, και σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες εκπαιδευτικών, οι οποίες έφτασαν στο σωματείο, καταστρατηγούσε συστηματικά το ωράριο των εκπαιδευτικών, αρνούνταν να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, ακόμα και μετά από συλλογή υπογραφών της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του συλλόγου, απαιτούσε από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ να επισκέπτεται το σχολείο μετά το πέρας των μαθημάτων ή και το απόγευμα, διαμορφώνοντας άσχημο κλίμα ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς».

Η δίκη ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 16 Ιουνίου, ύστερα από τρεις ημέρες ακροαματικής διαδικασίας. Το δικαστήριο επέβαλε στα μέλη της ΕΛΜΕ ποινή φυλάκισης 7 μηνών με τριετή αναστολή, κρίνοντάς τα ένοχα για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η πρωτόδικη απόφαση προέβλεπε εκτός από ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα στα μέλη του Δ.Σ., εξέλιξη που –κατά το Σωματείο– συνιστά «επικίνδυνο προηγούμενο» για τη συνδικαλιστική δράση.

Μια υπόθεση που ξεπερνά τα πρόσωπα

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας επισημαίνει ότι η υπόθεση δεν είναι μεμονωμένη, αλλά εντάσσεται –όπως αναφέρει– σε ένα ευρύτερο κλίμα αυξημένων πειθαρχικών διώξεων και πίεσης προς τη συνδικαλιστική δράση στον χώρο της εκπαίδευσης.

Το τελευταίο διάστημα, σε πανελλαδικό επίπεδο, εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν καταγγείλει:

  • Εντατικοποίηση πειθαρχικών ελέγχων

  • Δικαστικές εμπλοκές μελών Δ.Σ. σωματείων

  • Πίεση σε ζητήματα αξιολόγησης και διοικητικής λειτουργίας

Το ερώτημα που τίθεται είναι σαφές: Μπορεί ένα σωματείο να ασκεί δημόσια κριτική χωρίς τον φόβο ποινικών συνεπειών;

Η θέση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ δηλώνει ότι: «Το Σωματείο δεν εκφοβίζεται, δεν τρομοκρατείται και δεν πρόκειται να σταματήσει να υπερασπίζεται τους συναδέλφους και τα δικαιώματά τους, καθώς και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης αφορά «το σύνολο των εργαζομένων» και όχι μόνο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε μια περίοδο όπου το δημόσιο σχολείο αντιμετωπίζει προκλήσεις –από την υποστελέχωση έως τη διοικητική πίεση και τις αλλαγές στην αξιολόγηση– η δυνατότητα των εκπαιδευτικών να εκφράζονται συλλογικά αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Κάλεσμα αλληλεγγύης

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας καλεί εκπαιδευτικούς, σωματεία, γονείς και μαθητές να σταθούν στο πλευρό της στη συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια.

Το μήνυμα που στέλνει είναι σαφές: «Κανένας μόνος του απέναντι στις διώξεις. Ο αγώνας συνεχίζεται».

Η απόφαση του Εφετείου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το αποτέλεσμά της ενδέχεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη συνδικαλιστική δράση στον χώρο της εκπαίδευσης το επόμενο διάστημα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Καταγγελία για αδιανόητες απειλές σε βάρος αναπληρωτή εκπαιδευτικού από άλλον εκπαιδευτικό

Ηλεκτρική κουβέρτα: Το μεγάλο λάθος που κάνουμε όλοι στο κρεβάτι

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Μέγαρο Μαξίμου: Συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής
Συνεδριάζει σήμερα υπό τον Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής
Μέγαρο Μαξίμου: Συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής
Πλημμυρισμένες αίθουσες σε σχολεία στο Αργοστόλι
«Λίμνες» τα προαύλια σχολείων στο Αργοστόλι - Επικίνδυνες σχολικές υποδομές (Φωτογραφίες)
Κοντέινερ, πλημμυρισμένα προαύλια και δρόμοι-καρμανιόλα – Η κραυγή αγωνίας των εκπαιδευτικών στην Κεφαλονιά
«Λίμνες» τα προαύλια σχολείων στο Αργοστόλι - Επικίνδυνες σχολικές υποδομές (Φωτογραφίες)