τάξη
Η 27η Ιανουαρίου στα σχολεία ως ημέρα ιστορικής μνήμης

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, οι σχολικές μονάδες της χώρας καλούνται να αφιερώσουν χρόνο και παιδαγωγική ενέργεια στην Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στο πλαίσιο σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας.

Η ημέρα εντάσσεται στο σχολικό πρόγραμμα ως μια οργανωμένη εκπαιδευτική παρέμβαση με σαφή ιστορικό και κοινωνικό προσανατολισμό.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που αναμένεται να αποσταλούν σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, προβλέπεται η διάθεση δύο διδακτικών ωρών για την υλοποίηση ειδικών δράσεων. Οι ώρες αυτές θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για εκδηλώσεις μνήμης και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, χωρίς να ακολουθείται το τυπικό ωρολόγιο πρόγραμμα.

Οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν τον κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των δραστηριοτήτων, με στόχο την ιστορική ενημέρωση και την ουσιαστική κατανόηση των γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο Ολοκαύτωμα και τις συνέπειές του, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Η προσέγγιση προτείνεται να είναι βιωματική και πολυτροπική, μέσα από:

  • ιστορικές πηγές και μαρτυρίες

  • οπτικοακουστικό υλικό

  • φωτογραφίες, ντοκιμαντέρ και αφηγήσεις επιζώντων

Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο, οι δράσεις δεν περιορίζονται στη μετάδοση γνώσεων, αλλά στοχεύουν κυρίως στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης και δημοκρατικής συνείδησης. Οι μαθητές καλούνται να προβληματιστούν γύρω από σύγχρονα φαινόμενα όπως:

  • ο αντισημιτισμός

  • η ρητορική μίσους

  • οι διακρίσεις και η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στο πλαίσιο αυτό, ενθαρρύνεται η ενεργή συμμετοχή των μαθητών μέσα από συζητήσεις, εργασίες, παρουσιάσεις, προβολές ταινιών και ψηφιακές εφαρμογές, προσαρμοσμένες στην ηλικία και τις ανάγκες κάθε σχολικής κοινότητας.

Οι σχολικές μονάδες, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους, διαθέτουν ευχέρεια επιλογής του τρόπου υλοποίησης των δράσεων. Η προσαρμογή στο μαθητικό δυναμικό και στο εκπαιδευτικό περιβάλλον κάθε σχολείου θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας.

Υπενθυμίζεται ότι η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί:

  • από την Ελληνική Βουλή ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος

  • από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Η ένταξη της ημέρας στο σχολικό περιβάλλον αποτελεί μια συνειδητή εκπαιδευτική επιλογή, με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθησίας και τη διαμόρφωση ενεργών, ενημερωμένων και υπεύθυνων πολιτών.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Σιωπή και θεσμική αδράνεια» της πλειοψηφίας του Συλλόγου ΔΕΠ
Στο στόχαστρο της «Συσπείρωσης» η καθυστέρηση της Γενικής Συνέλευσης και η απουσία θέσης για την απεργία της Πρωτομαγιάς
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Σιωπή και θεσμική αδράνεια» της πλειοψηφίας του Συλλόγου ΔΕΠ