Αξιολόγηση εκπαιδευτικών
Στη Λακωνία ξεκινούν οι πρώτες πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών για συμμετοχή σε απεργία – αποχή από την αξιολόγηση

Αντιδράσεις προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα η κλήση τριών δασκάλων από τη Λακωνία σε απολογία ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Πελοποννήσου, με αφορμή τη συμμετοχή τους στην απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης. Το θέμα φέρνει στο προσκήνιο ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», καταγγέλλοντας «κύμα πειθαρχικών διώξεων που εγκαινιάζεται από το υπουργείο Παιδείας».

Οι τρεις εκπαιδευτικοί έχουν κληθεί σε ακρόαση την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025, κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση που προκήρυξαν συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, μία κινητοποίηση που οι Σύλλογοι και η ΔΟΕ χαρακτηρίζουν «απολύτως νόμιμη». Η υπόθεση συνδέεται με την εφαρμογή των νόμων 4692/2020 και 4823/2021, οι οποίοι αφορούν το νέο πλαίσιο αξιολόγησης στις σχολικές μονάδες.

Η ανακοίνωση από τον Σύλλογο «Ο Πλήθων»

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος κάνει λόγο για «αντεργατική και αντιεκπαιδευτική πολιτική» και για «εκφοβισμό της εκπαιδευτικής κοινότητας». Κατηγορεί το υπουργείο ότι επιλέγει την οδό των πειθαρχικών διώξεων αντί της ουσιαστικής στήριξης της δημόσιας παιδείας και υποστηρίζει ότι οι εκπαιδευτικοί στοχοποιούνται γιατί συμμετέχουν σε συλλογικές αποφάσεις των οργάνων τους.

Οι εκπαιδευτικοί που καλούνται σε απολογία, τονίζει ο Σύλλογος, «δεν έχουν υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα», αλλά υλοποίησαν συλλογικές αποφάσεις της ΔΟΕ και του Συλλόγου τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε μια σειρά ενεργειών:

Νομική στήριξη

  • Κάλυψη των εκπαιδευτικών με δικηγόρο συνεργαζόμενο με τον Σύλλογο.
  • Αίτημα προς τη ΔΟΕ για πλήρη νομική και οικονομική κάλυψη και αυτοπρόσωπη παρουσία της νομικής συμβούλου της Ομοσπονδίας στη διαδικασία.

Κινητοποίηση στην Τρίπολη

  • Οργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου την ημέρα της ακρόασης.
  • Μίσθωση λεωφορείων για τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών που θέλουν να συμμετάσχουν.
  • Αίτημα προς τη ΔΟΕ για κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας στο πρωινό και στο ολοήμερο πρόγραμμα για όλους τους νομούς της Περιφέρειας.

Ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις, ενώ απευθύνει πρόσκληση για συντονισμό δράσεων στους άλλους Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ της Λακωνίας αλλά και στις ΕΛΜΕ της Πελοποννήσου.

Ανησυχία για επέκταση των πειθαρχικών διώξεων

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ενεργοποίηση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Πελοποννήσου «πολύ σύντομα θα περιλάβει και άλλους εκπαιδευτικούς από τις υπόλοιπες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Περιφέρειας», εκτιμώντας ότι οι συγκεκριμένες κλήσεις αποτελούν μόνο την αρχή.

Ο Σύλλογος καταλήγει ότι η εκπαιδευτική κοινότητα θα σταθεί στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη δημόσια εκπαίδευση, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ζωή Κωνσταντοπούλου
Κωνσταντοπούλου: Ζήτησε τη σύλληψη του Ξυλούρη μετά το «σιγά μην σκίσεις κανένα καλσόν» στη Συρεγγέλα
Μύλος στην εξεταστική: Τη σύλληψη του Ξυλούρη ζήτησε η Κωνσταντοπούλου μετά το «σιγά μην σκίσεις κανένα καλσόν» στη Συρεγγέλα
Κωνσταντοπούλου: Ζήτησε τη σύλληψη του Ξυλούρη μετά το «σιγά μην σκίσεις κανένα καλσόν» στη Συρεγγέλα