Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών στην Κέρκυρα
Μαζική διαμαρτυρία στην Κέρκυρα κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων – Δέσμευση για «πάγωμα» των αποφάσεων από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης

Έντονο κύμα διαμαρτυριών προκάλεσαν οι συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία της Κέρκυρας, με την ΕΛΜΕ Κέρκυρας και την Ένωση Γονέων Κεντρικής Κέρκυρας να πραγματοποιούν μαζική κινητοποίηση έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για τις επιπτώσεις των συγχωνεύσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία, τονίζοντας ότι «κανένα παιδί δεν πρέπει να αλλάξει σχολείο επειδή… περισσεύει».

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας υποστηρίζει ότι ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης δεσμεύτηκε δημόσια ότι καμία συγχώνευση δεν θα προχωρήσει πριν από την επανεξέταση όλων των περιπτώσεων, διαψεύδοντας τις αρχικές δηλώσεις της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η ΕΛΜΕ χαιρέτισε τη δέσμευση αυτή, υπογραμμίζοντας ότι η μαζική και συλλογική διεκδίκηση είναι ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων εκπαιδευτικών και μαθητών.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ καταλήγει με κάλεσμα για συνέχιση του αγώνα, τονίζοντας πως οι συγχωνεύσεις αποτελούν κεντρική πολιτική επιλογή του Υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των χιλιάδων κενών εκπαιδευτικών ανά τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Πέτρος Αγγελόπουλος, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό της ΕΛΜΕ, διευκρινίζοντας ότι οι συγχωνεύσεις και ο αριθμός μαθητών ανά τάξη καθορίζονται αποκλειστικά από το ισχύον νομικό πλαίσιο, το οποίο ορίζει ανώτατο όριο τους 27 μαθητές ανά τμήμα.

Όπως ανέφερε, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση του αριθμού των μαθητών με βάση τη χωρητικότητα των αιθουσών, όπως αυτή αποτυπώνεται στην πλατφόρμα myschool, ενώ όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με τη νομοθεσία και όχι με προσωπικές δεσμεύσεις ή παρεμβάσεις.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Για την διαμαρτυρία στην ΠΔΕ Ιονίων Νήσων

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν η ΕΛΜΕ και η Ένωση Γονέων Κεντρικής Κέρκυρας, με την παρουσία δεκάδων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων και κηδεμόνων, για τις συγχωνεύσεις τμημάτων στις οποίες προχώρησε μαζικά η ΔΔΕ Κέρκυρας τις προηγούμενες μέρες.

Ο ΠΔΕ Ιονίων Νήσων άκουσε τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών των γονιών και των μαθητών, οι οποίοι αναφέρθηκαν με έντονο τρόπο, στις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία από το κλείσιμο των τμημάτων και εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεση τους στις προθέσεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον οι μαθητές, οι οποίοι «περισσεύουν» από τα συγχωνευμένα, από τη ίδια την Διεύθυνση, τμήματα.

Πολλοίοι εκπρόσωποι σχολείων που πήραν το λόγο και είτε ήταν γονείς, είτε μαθητές, είτε εκπαιδευτικοί, αναφέρθηκαν στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε σχολείο, όπως το απαράδεκτο κτίριο του Γυμνασίου Φαιάκων, τα κοντέινερ του Λυκείου Αγρού και τις μικρές αίθουσες στα λύκεια της πόλης.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης αφού άκουσε τις ενστάσεις, δεσμεύτηκε ότι δεν θα υλοποιηθεί καμία απόφαση συγχώνευσης τμημάτων μέχρι την επανεξέταση όλων των περιπτώσεων, καθώς επίσης και ότι κανένας μαθητής δεν θα αλλάξει σχολικό περιβάλλον, με κανένα τρόπο, σε αντίθεση με αυτό που η Διευθύντρια Εκπαίδευσης δήλωσε ενώπιον της ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Διδασκόντων.

Ως ΕΛΜΕ περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις της Διοίκησης, αλλά και μόνο από τις δημόσιες δεσμεύσεις του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι μόνο με τη μαζική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας μπορούμε μπορούν να ικανοποιούνται τα δίκαια αιτήματα μας.

Γνωρίζουμε ότι οι συγχωνεύσεις τμημάτων είναι κεντρική κατεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να καλύψει τα δεκάδες κενά που υπάρχουν ακόμα στην Κέρκυρα, και τα χιλιάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού το Υπουργείο δεν είναι διατεθειμένο να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις αναπληρωτών. Τα χιλιάδες κενά σε όλη την χώρα δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία και για αυτό, όλες αυτές τις μέρες, τα πρωτοβάθμια Σωματεία σε όλη τη χώρα, έχουν προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας αφενός την κάλυψη των κενών και αφετέρου την μη συγχώνευση των τμημάτων

Συνεχίζουμε τον αγώνα ακόμα πιο δυναμικά ώστε να μην κλείσει και να μην συγχωνευτεί κανένα τμήμα!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!

Η ανακοίνωση-απάντηση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων

Απάντηση σε δημοσίευμα της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, από τον ΠΔΕ Ιονίων Νήσων

Σχετικά με τις δηλώσεις της ΕΛΜΕ Κέρκυρας περί «δεσμεύσεων του ΠΔΕ Ιονίων Νήσων για τη μη συγχώνευση των τμημάτων», ο Περιφερειακός Διευθυντής διαψεύδει ότι δεσμεύτηκε να μη γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων. Αντιθέτως, διευκρίνισε ότι σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο ο αριθμός των μαθητών/τριών ανά τμήμα στις Σχολικές Μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι 27 και οι Διευθυντές/τριες των Σχολικών Μονάδων από την αρχή του σχολικού έτους ρυθμίζουν σε αυτό το πλαίσιο τον αριθμό των μαθητών/τριών στα τμήματά τους. Λαμβάνεται επίσης υπόψη η χωρητικότητα των αιθουσών, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στην πλατφόρμα myschool.

Σε κάθε περίπτωση, τα τμήματα διαμορφώνονται σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων

Πέτρος Δ. Αγγελόπουλος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Όταν το σχολείο πονάει εκ των έσω: Σιωπηλές πληγές της κακοποιητικής διοίκησης στην εκπαίδευση
Η ψυχολογική φθορά που συσσωρεύεται, πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς φωνές και μάρτυρες.
Όταν το σχολείο πονάει εκ των έσω: Σιωπηλές πληγές της κακοποιητικής διοίκησης στην εκπαίδευση
ekpaideusimolivia.jpg
Τέλος στις “λίστες αγορών” στα σχολεία: Τι απαγορεύεται να ζητούν οι εκπαιδευτικοί από τους γονείς
Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Ζακύνθου υπενθυμίζει ότι η δημόσια παιδεία είναι δωρεάν και προειδοποιεί για παραβάσεις σχετικά με τις σχολικές λίστες
Τέλος στις “λίστες αγορών” στα σχολεία: Τι απαγορεύεται να ζητούν οι εκπαιδευτικοί από τους γονείς
βιβλια
Η λέξη "μόθος" και το ποιητικό της νόημα
Η ελληνική γλώσσα είναι ένας αστείρευτος θησαυρός, γεμάτος από σπάνιες και ποιητικές λέξεις που κρύβουν μέσα τους ιστορίες, συναισθήματα και εικόνες...
Η λέξη "μόθος" και το ποιητικό της νόημα
ψαρια
Το “υγιεινό” ψάρι που κρύβει 70 παράσιτα και μια επικίνδυνη αλήθεια
Πίσω από το πιο δημοφιλές ψάρι του κόσμου κρύβονται χημικά, αντιβιοτικά και τεχνητά πρόσθετα που θέτουν ερωτήματα για την ασφάλεια της διατροφής μας
Το “υγιεινό” ψάρι που κρύβει 70 παράσιτα και μια επικίνδυνη αλήθεια