δασκαλα
Ύψος και διάρκεια των πρόσθετων αποδοχών - Διαδικασία έγκρισης και πληρωμής

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίστηκε το ύψος της πρόσθετης αμοιβής που θα λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί και τα στελέχη που θα υπηρετήσουν στα Ωνάσεια Σχολεία κατά την πρώτη τετραετία λειτουργίας τους.

Η ρύθμιση αποτελεί ένα μέτρο ενίσχυσης και επιβράβευσης του έργου των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν σε έναν νέο και καινοτόμο εκπαιδευτικό θεσμό, ο οποίος τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ) και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Οι αμοιβές διαφοροποιούνται ανάλογα με τη θέση και τα καθήκοντα:

  • Διευθυντές: 400 ευρώ μηνιαίως

  • Υποδιευθυντές: 350 ευρώ μηνιαίως

  • Διδακτικό προσωπικό: 320 ευρώ μηνιαίως

Οι αποδοχές αυτές αντιστοιχούν σε 24 ώρες πρόσθετης υπηρεσίας ανά μήνα, για διάστημα εννέα μηνών (από 1η Οκτωβρίου έως 30 Ιουνίου). Αν η απασχόληση είναι μικρότερη, το ποσό προσαρμόζεται αναλογικά.

Για τη θερινή λειτουργία των Ωνάσειων Σχολείων (1η Ιουλίου – 31 Αυγούστου) προβλέπεται διπλάσια αποζημίωση για έως 20 ώρες μηνιαίας απασχόλησης και για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Στόχος είναι η στήριξη των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν σε θερινά προγράμματα μάθησης ή υποστήριξης μαθητών.

Το μέτρο επεκτείνεται και στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.), το οποίο περιλαμβάνει ψυχολόγους, σχολικούς νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς. Για αυτές τις ειδικότητες προβλέπεται κατ’ αποκοπή αποζημίωση 300 ευρώ μηνιαίως, επίσης για εννέα μήνες κάθε έτους.
Η ρύθμιση αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο του Ε.Ε.Π. στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη των μαθητών και στην εύρυθμη λειτουργία του σχολικού περιβάλλοντος.

Οι σχετικές αναθέσεις εγκρίνονται ύστερα από εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων, απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου (ΕΠ.Ε.Σ.) και τελική έγκριση της Διοικούσας Επιτροπής Δημοσίων Ωνάσειων Σχολείων (Δ.Ε.ΔΗΜ.Ω.Σ.), σύμφωνα με τον νόμο 5174/2025.

Η καταβολή των ποσών θα γίνεται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (ΕΑΠ), σε πέντε ισόποσες δόσεις (Μάρτιο, Μάιο, Αύγουστο, Οκτώβριο, Δεκέμβριο). Το ΥΠΑΙΘΑ είναι υπεύθυνο για τον ετήσιο υπολογισμό της δαπάνης και την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Ίδρυμα Ωνάση.

Δείτε εδώ τη σχετική απόφαση

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καψάλης
Λεόντειος Σχολή Αθηνών: Έφυγε από τη ζωή ο εκπαιδευτικός Μιλτιάδης (Μίλτος) Καψάλης
Ο φιλόλογος που ταύτισε τη γνώση με την ανθρωπιά και άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα σε γενιές μαθητών
Λεόντειος Σχολή Αθηνών: Έφυγε από τη ζωή ο εκπαιδευτικός Μιλτιάδης (Μίλτος) Καψάλης
public_8.jpg
Νέες προσλήψεις στα Public: Ανοίγουν περισσότερες από 20 θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Πλήρους και μερικής απασχόλησης οι διαθέσιμες θέσεις σε καταστήματα και κεντρικές λειτουργίες – Δείτε ποιες ειδικότητες ζητούνται
Νέες προσλήψεις στα Public: Ανοίγουν περισσότερες από 20 θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα
social media
Έρευνα ΑΠΘ: Ποια πολιτικά posts «κερδίζουν» το Facebook και τι αποκαλύπτουν για την ελληνική κοινωνία
Από τα δικαστήρια και τις τράπεζες έως την οικογένεια, τη μετανάστευση και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς – Τα ευρήματα των ερευνών που παρουσιάστηκαν...
Έρευνα ΑΠΘ: Ποια πολιτικά posts «κερδίζουν» το Facebook και τι αποκαλύπτουν για την ελληνική κοινωνία