Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Ηρακλείου Αττικής εκφράζει έντονη ανησυχία για την πρόθεση τοποθέτησης καμερών παρακολούθησης στους αύλειους χώρους των σχολείων της περιοχής.
Σε ανακοίνωσή της, καλεί γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες να συμμετάσχουν ενεργά στη διαβούλευση και να ενημερώσουν την Ένωση για τις θέσεις και τις αποφάσεις των σχολικών συμβουλίων, προκειμένου να διαμορφωθεί μια συνολική εικόνα και να οργανωθεί μια πλατιά σύσκεψη όλων των μερών της σχολικής κοινότητας.
Η Ένωση υπογραμμίζει ότι η χρήση καμερών επηρεάζει τον ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο των μαθητών, παρέμβαλλεται στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και κρίνεται παιδαγωγικά και νομικά αμφιλεγόμενη.
Παράλληλα, επαναφέρει το αίτημα για σχολικούς φύλακες ως ασφαλέστερη και παιδαγωγικά ορθή λύση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Ηρακλείου Αττικής
«Ανακοίνωση για την επιδίωξη τοποθέτησης καμερών στα σχολεία
Αγαπητοί γονείς, εκπαιδευτικοί, και μαθήτριες/ες,
Στο πλαίσιο της ανοικτής διαβούλευσης που έχει ανοίξει για την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στους αύλειους χώρους των σχολείων, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Ηρακλείου Αττικής καλεί όλες τις σχολικές μονάδες της περιοχής να ενημερώσουν την Ένωση για όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στα σχολικά συμβούλια αναφορικά με το ζήτημα αυτό.
Ζητούμε από τους/τις Διευθυντές/ριες των σχολείων, τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και τα 15μελή των Μαθητικών Συμβουλίων να αποστείλουν σχετική ενημέρωση για τις θέσεις που διατυπώθηκαν, ώστε να διαμορφώσουμε όλοι/ες μαζί μια πιο συνολική εικόνα και να οργανώσουμε πλατιά σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών της σχολικής κοινότητας.
Το θέμα της τοποθέτησης καμερών σε σχολικούς χώρους είναι ευαίσθητο, με πολλαπλές παιδαγωγικές, κοινωνικές και νομικές διαστάσεις.
Ως Ένωση Γονέων εκφράζουμε τη διαφωνία μας με την τοποθέτηση και χρήση καμερών στους αύλειους χώρους των σχολείων. Η συμπεριφορά κάθε ανθρώπου, πόσο μάλλον των μαθητών, επηρεάζεται όταν γνωρίζουν ότι τους καταγράφει μια οποιαδήποτε τύπου κάμερα. Ο ψυχικός και συναισθηματικός κόσμος των μαθητών αλλάζει και μόνο στην ιδέα ότι παρακολουθείται, όταν στο χώρο υπάρχουν τα μάτια "του Μεγάλου Αδελφού", οι κάμερες παρακολούθησης, που δυνητικά μπορούν να ενεργοποιηθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή, όσες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου και αν δοθούν.
Η εξέλιξη αυτή είναι ακόμη πιο ανησυχητική αν λάβουμε υπόψη ότι το σχολείο είναι χώρος μέσα στον οποίο διαμορφώνεται η προσωπικότητα και η συνείδηση των μαθητών. Αυτή η διαμόρφωση γίνεται πολύπλευρα και αφορά τόσο στη μαθησιακή διαδικασία όσο και στην αλληλεπίδραση των μαθητών με τους συμμαθητές τους από τη σχολική τάξη μέχρι το προαύλιο. Η ύπαρξη ακόμα και "άδειων κουτιών" κάμερας παρακολούθησης αποτελεί ωμή παρέμβαση στη ζωή των μαθητών ενός σχολείου οι οποίοι βρίσκονται σε ευαίσθητες μικρές ηλικίες. Παρέμβαση στην κουβέντα τους, στις παρέες τους και συνολικά στη συμπεριφορά τους. Είναι ανέντιμο παιδαγωγικά και επιστημονικά να εκπαιδεύονται τα παιδιά στη λογική ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται και αυτό να έχει συνέπειες στη στάση τους, στο πώς κινούνται και εκφράζονται.
Ακόμα και η χρήση τους μετά το πέρας της λειτουργίας των σχολείων, όπως λένε ότι -για αρχή- θα χρησιμοποιούνται είναι ανεπίτρεπτη. Την ώρα που δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι άθλησης των παιδιών, είναι απαράδεκτο να παρακολουθούνται όταν θέλουν να βρουν χώρο άθλησης μέσα στο σχολείο.
Μάλιστα την ίδια στιγμή δεν γνωρίζουμε Ποιος θα χειρίζεται αυτές τις κάμερες. Πού θα καταγράφεται το υλικό και ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτό. Ποιος και με ποια κριτήρια θα αποφασίζει την έναρξη και διακοπή της καταγραφής καθημερινά. Σαν Ένωση επαναφέρουμε για πολλοστή φορά το αίτημα μας για ύπαρξη σχολικών φυλάκων.
Η Ένωση Γονέων καλεί όλη τη σχολική κοινότητα να κρατήσει ανοιχτή επικοινωνία με την Ένωση και να μην προχωρήσει σε βιαστικές αποδοχές της εγκατάστασης καμερών πριν προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση και ενημέρωση από όλες τις πλευρές.
Η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση του παιδαγωγικού χαρακτήρα του σχολείου και της προστασίας των δικαιωμάτων μαθητών/τριών, γονέων και εκπαιδευτικών.
Με εκτίμηση,
Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ