Όταν, το 1975, γράφτηκαν οι Δέκα θέσεις, το κυρίως πρόβλημα ενδεχομένως να ήταν η εξάλειψη της σχολικής παράδοσης που εναντιωνόταν στη χρήση της διαλέκτου και μιας γλωσσικής εκπαίδευσης που εθελοτυφλούσε απέναντι στις πραγματικές γλωσσικές ικανότητες κοριτσιών και αγοριών και αδιαφορούσε ως προς τη γλωσσική ποικιλότητα. Σήμερα τα προβλήματα […] είναι πολύ πιο περίπλοκα και ποικίλα και οι γλωσσικές συνθήκες εκκίνησης των μαθητών πιο διαφοροποιημένες, είτε χάρη στην αναγνώριση των μειονοτικών γλωσσών που παραδοσιακά ομιλούνται στη χώρα, ή για την ευρεία παρουσία γλωσσών νέας εγκατάστασης που προκύπτουν από τη μετανάσταση . Η ζωή, από παραγωγική, κοινωνική και πολιτιστική σκοπιά, είναι πολύ πιο σύνθετη (De Mauro 2018).
Τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ευρύτερα, το σχολείο βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντικά ζητήματα όπως, από τη μια, οι δυσκολίες των μαθητών στην κατανόηση της γλώσσας και η ανάγκη για σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας που να ενσωματώνουν την τεχνολογία, ενώ, από την άλλη, με την έλλειψη επαρκούς προετοιμασίας των εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την υποστήριξη μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. Οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για την υποστήριξη μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες αποτελεί σήμερα το ζητούμενο νούμερο 1, όπως η συμπερίληψη, γενικότερα, και οι κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές ανισότητες.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα έγγραφα θέτουν ένα νέο όραμα για τη γλωσσική εκπαίδευση στους κόλπους της Κοινότητας, προτείνοντας ένα περιεκτικότερο, πιο ευέλικτο και πολυγλωσσικό μοντέλο, που σέβεται τις γλωσσικές ταυτότητες των μαθητών και αξιοποιεί τις γλωσσικές τους εμπειρίες. Εξάλλου, τονίζουν τη σημασία της μετάβασης σε μία πολυγλωσσική τάξη, όπου οι μαθητές αξιοποιούν όλα τα γλωσσικά τους υπόβαθρα για να μάθουν και υπογραμμίζουν την ανάγκη υποστήριξης των διδασκόντων και των εκπαιδευτών για γλωσσική ευαισθητοποίηση και καινοτόμες διδακτικές πρακτικές.
Όταν τα εκπαιδευτικά συστήματα υιοθετούν προσεγγίσεις για τη διδασκαλία και τη μάθηση που υποστηρίζουν τη γλωσσική και πολιτισμική πολυμορφία, τότε καλλιεργούν τον δημοκρατικό πολιτισμό ουσιαστικά προσφέροντας στους μαθητές τους τη δυνατότητα να βιώσουν από πρώτο χέρι τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Το Συνέδριο αποσκοπεί στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών από την παράλληλη μελέτη των συνθηκών της γλωσσικής εκπαίδευσης και στις δύο Χώρες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 8/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ