φιλόλογοι
Διαμαρτυρία της Πρωτοβουλίας Φιλολόγων για τη Β’ Φάση Προσλήψεων Αναπληρωτών

Η Πρωτοβουλία Φιλολόγων εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της σχετικά με τα αποτελέσματα της Β’ Φάσης πρόσληψης αναπληρωτών, κάνοντας λόγο για σοβαρές ελλείψεις που παραμένουν ακάλυπτες στα σχολεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τα κενά που δήλωσαν οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους φιλολόγους ανήλθαν σε 977 θέσεις πλήρους ωραρίου, εκ των οποίων καλύφθηκαν μόλις οι 522, ποσοστό 53%. Στη Γενική Παιδεία η κάλυψη περιορίστηκε περίπου στο 40%, ενώ στη Δευτεροβάθμια Ειδική Αγωγή η εικόνα εμφανίζεται ακόμη πιο προβληματική, καθώς καλύφθηκε μόνο το 25% των θέσεων (288 από τις 1178).

Η Πρωτοβουλία επισημαίνει επίσης ότι στο πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» οι φετινές προσλήψεις μειώθηκαν σε 250 από 280 την προηγούμενη χρονιά, αποδίδοντας τη μείωση σε συγχωνεύσεις τμημάτων και σε περιορισμένη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας της Δευτεροβάθμιας δεν εντάχθηκαν στη Β’ Φάση, γεγονός που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αφήνει χιλιάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων χωρίς την απαιτούμενη υποστήριξη.

Με βάση τα παραπάνω, η Πρωτοβουλία Φιλολόγων καλεί το Υπουργείο Παιδείας να επισπεύσει τις διαδικασίες για την πλήρη κάλυψη των κενών στη Γενική και Ειδική Αγωγή, να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις για τις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας και να δρομολογήσει την υλοποίηση του προγράμματος της Ενισχυτικής Διδασκαλίας στα Γυμνάσια.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στόχος είναι η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων και η στήριξη των μαθητών, με την επισήμανση ότι «οι μαθητές δεν είναι αριθμοί» και πως «ο αγώνας για το δημόσιο σχολείο είναι υπόθεση όλων».

Η ανακοίνωση

Β Φάση για γέλια... ή ακόμη καλύτερα για κλάματα!

Η Β’ Φάση πρόσληψης αναπληρωτών ολοκληρώθηκε και άφησε πίσω της τεράστια κενά, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αδιαφορεί προκλητικά για τις ανάγκες των σχολείων. Τα στοιχεία της κάλυψης των κενών αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της κατάστασης. Μόνο στους Φιλολόγους τα κενά που δήλωσαν οι ΔΔΕ ανήλθαν σε 977 θέσεις πλήρους ωραρίου (777 στη Γενική Παιδεία και 200 στο Πρόγραμμα ΜΝΑΕ). Από αυτά καλύφθηκαν μόλις τα 522, ποσοστό 53% επί του συνόλου. Στη δε Γενική Παιδεία, η καθαρή κάλυψη μετά βίας αγγίζει το 40%! Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Δευτεροβάθμια Ειδική Αγωγή, όπου η κάλυψη των κενών των Φιλολόγων περιορίζεται στο 25%, αφού από τα 1178 κενά καλύφθηκαν μόλις τα 288.

Ενδεικτικό, μάλιστα, της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι τη σχολική χρονιά 2024-2025 προσλήφθηκαν 280 αναπληρωτές πλήρους ωραρίου στο Πρόγραμμα Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ., ενώ τη φετινή (2025-2026) 250! Όπως είναι φανερό, το «συμμάζεμα» των κενών και οι συγχωνεύσεις των τμημάτων οδήγησαν σε αυτή τη μείωση.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η μη ένταξη των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) της Δευτεροβάθμιας στην Β’ Φάση, παρότι αυτά δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά από το ΕΣΠΑ. Είναι ξεκάθαρο ότι η λεγόμενη «συμπερίληψη» σταματά στην Πρωτοβάθμια, αφήνοντας χιλιάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων στο έλεος των περικοπών, ενώ το ΕΣΠΑ αξιοποιείται με τρόπο φειδωλό και επιλεκτικό, τη στιγμή που οι πραγματικές ανάγκες είναι τεράστιες.

Άραγε ποιο θα είναι το νέο αφήγημα για τα κενά και την υποστελέχωση των σχολικών μονάδων;

Με βάση τα παραπάνω διεκδικούμε:

·       Επιτάχυνση των διαδικασιών για την κάλυψη όλων των κενών στη Γενική και Ειδική Αγωγή.

·       Άμεσες προσλήψεις στις ΖΕΠ της Δευτεροβάθμιας, οι οποίες ενισχύουν το συμπεριληπτικό σχολείο και αποτελούν αρωγό για την ένταξη και ενσωμάτωση των μαθητών με μεταναστευτικό ή/και προσφυγικό υπόβαθρο στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινωνία.

·       Έναρξη των διαδικασιών για την Υλοποίηση του Προγράμματος της Ενισχυτικής Διδασκαλίας στα Γυμνάσια της χώρας, η οποία συμβάλλει στη μείωση των ανισοτήτων και ενισχύει  τους γραμματισμούς των μαθητών.

Οι μαθητές μας δεν είναι αριθμοί. Τα σχολεία μας δεν είναι «προγράμματα ΕΣΠΑ». Ο αγώνας για το δημόσιο σχολείο είναι υπόθεση όλων μας!

Με εκτίμηση,

Πρωτοβουλία Φιλολόγων

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ζητούνται Πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές Ενηλίκων (Οικομολόγοι) με πολύ μεγάλες αμοιβές 

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Erasmus
Διεθνής συνεργασία στο 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου μέσω του Erasmus+ 2024–2025
Το σχολείο φιλοξένησε μαθητές και εκπαιδευτικούς από Ισπανία, Πολωνία και Γαλλία, ενισχύοντας τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την επαγγελματική...
Διεθνής συνεργασία στο 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου μέσω του Erasmus+ 2024–2025
εκπαιδευτικοι
Γονείς στη Θεσσαλονίκη αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο για τον χρόνο εργασίας
Η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας καλεί σε συγκέντρωση ενάντια στις 13 ώρες δουλειάς και στις αλλαγές στις άδειες
Γονείς στη Θεσσαλονίκη αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο για τον χρόνο εργασίας