Οδυσσέας Ζώρας
«Το Keele φέρνει νέα εποχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα- Πάνω από 100 αιτήσεις καθηγητών στο νέο αγγλόφωνο πανεπιστήμιο στην Αθήνα»

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημίου Keele στην Ελλάδα, ο Πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας παρουσίασε το μιλώντας στο στον ΣΚΑΪ 100,3, το όραμα και τις προοπτικές του ιδρύματος, τονίζοντας ότι «ήδη σε μία εβδομάδα λάβαμε πάνω από 100 εξαιρετικά σοβαρές αιτήσεις βιογραφικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Τα πρώτα τμήματα στην Ελλάδα

Το Keele θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2025 με τρεις σχολές:

  • Νομική,

  • Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών,

  • Ιατρικής και Επιστημών Υγείας.

Τα πρώτα προγράμματα που αναμένονται να εγκριθούν αφορούν τη Νομική, τη Διερευνητική Εγκληματολογία, την Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία, την Ψυχολογία με Νευροεπιστήμη και την Εμβιομηχανική (Αναγεννητική Ιατρική). Πρόκειται, όπως υπογράμμισε ο κ. Ζώρας, για γνωστικά αντικείμενα αιχμής που συνδέονται άμεσα με την έρευνα και τη διεθνή επιστημονική γνώση.

Brain retain & brain regain

Ο Πρύτανης στάθηκε ιδιαίτερα στη δυναμική που δημιουργεί το Keele για την ακαδημαϊκή κοινότητα στην Ελλάδα:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 100 αιτήσεις βιογραφικών από καθηγητές – τη crème de la crème των ακαδημαϊκών. Υπάρχουν ομότιμοι καθηγητές αλλά και πανεπιστημιακοί από το εξωτερικό. Το Keele δημιουργεί ευκαιρίες τόσο για brain retain, δηλαδή για να μείνουν στην Ελλάδα νέοι επιστήμονες, όσο και για brain regain, για την επιστροφή ακαδημαϊκών που έφυγαν στο εξωτερικό».

Οι εγκαταστάσεις του Keele στην Αθήνα βρίσκονται στην τελική φάση ολοκλήρωσης και, σύμφωνα με τον Πρύτανη, θα είναι υπερσύγχρονες, πλήρως προσβάσιμες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ο κ. Ζώρας προέβλεψε ότι, εφόσον τα πρώτα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια αποδειχθούν αντάξια των προσδοκιών, θα ανοίξει ο δρόμος για την έλευση και άλλων διεθνών πανεπιστημίων στη χώρα.

«Καμία απειλή για τα δημόσια πανεπιστήμια»

Απαντώντας σε επικρίσεις, ο Πρύτανης τόνισε ότι η επιλογή του στη θέση έγινε από το Μητρικό Πανεπιστήμιο Keele, με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια και βάσει της πολυετούς του εμπειρίας.

Όπως σημείωσε: «Τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να τα διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τα Μη Κρατικά. Η πιο λογική προσέγγιση είναι η συνεργασία, που θα φέρει διεθνοποίηση και εξωστρέφεια».

Τέλος, αναφέρθηκε στις παγκόσμιες εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι η κατεύθυνση είναι η μείωση του όγκου μαθημάτων και η έμφαση στην ενίσχυση δεξιοτήτων που προετοιμάζουν τους φοιτητές για το διεθνές επαγγελματικό περιβάλλον.

keele

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αλέξης Τσίπρας
Τέλος στη «Διαύγεια», έρχεται η «Διαφάνεια»: Αυτή είναι η πρόταση του Ινστιτούτου Τσίπρα
Η ψηφιακή "αντεπίθεση" του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα για το δημόσιο χρήμα - Ολόκληρη η πρόταση
Τέλος στη «Διαύγεια», έρχεται η «Διαφάνεια»: Αυτή είναι η πρόταση του Ινστιτούτου Τσίπρα
υπουργείο εργασίας και συντάξεις
Λάθη στις συντάξεις χηρείας: Έως και 110 ευρώ λιγότερα τον μήνα για 300.000 δικαιούχους
Παρέμβαση του ΕΝΔΙΣΥ – Ζητά άμεση διόρθωση και καταβολή αναδρομικών από το Υπουργείο Εργασίας
Λάθη στις συντάξεις χηρείας: Έως και 110 ευρώ λιγότερα τον μήνα για 300.000 δικαιούχους