arxaioi-ellines-filosofoi
Αυτό το φαινόμενο δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των ανθρωπιστικών σπουδών στην Ελλάδα και την ικανότητά τους να προσελκύσουν νέους

Τα τελευταία χρόνια, οι βάσεις εισαγωγής στις Φιλολογικές Σχολές, την Ιστορία και την Αρχαιολογία καταγράφουν σημαντική πτώση, αφήνοντας πολλαπλά κενά στις τάξεις των εισακτέων. Αυτό το φαινόμενο δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των ανθρωπιστικών σπουδών στην Ελλάδα και την ικανότητά τους να προσελκύσουν νέους. Οι κοινωνικές και τεχνολογικές αλλαγές φαίνεται να έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες των υποψηφίων, ενώ η εικόνα κυριαρχεί πλέον έναντι του λόγου.

Ο Στράτος Στρατηγάκης, Μαθηματικός – Ερευνητής, σημειώνει ότι η ανάγνωση βιβλίων και η άσκηση στον γραπτό λόγο έχουν μειωθεί δραματικά. Οι νέοι, αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες, αφιερώνουν τον χρόνο τους κυρίως σε κινητά και βίντεο, ενώ η τηλεόραση και το διαδίκτυο έχουν διαμορφώσει μια κουλτούρα όπου η εικόνα υπερισχύει της λέξης. Η έλλειψη επαφής με το βιβλίο φαίνεται ακόμα και στο σχολείο, όπου οι μαθητές κομπιάζουν όταν καλούνται να διαβάσουν ή να αναλύσουν ένα κείμενο.

Η πτώση των βάσεων είναι εμφανής: σε ορισμένα Τμήματα Φιλολογίας, οι βάσεις κυμαίνονται από 8.760 έως 12.425 μόρια, παρά το γεγονός ότι οι πρώτοι επιτυχόντες συγκεντρώνουν πολύ υψηλότερα μόρια. Η διαφορά αυτή υποδεικνύει ότι πολλοί νέοι που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν άλλα δημοφιλή αντικείμενα, όπως Νομική ή Ψυχολογία, στρέφονται σπάνια στις ανθρωπιστικές σπουδές, εκτός αν πρόκειται για προσωπικό όνειρο ζωής.

φιλολο

Ένας ακόμη παράγοντας που αποθαρρύνει τους υποψηφίους είναι η αβέβαιη επαγγελματική αποκατάσταση. Παλαιότερα, οι θέσεις αναπληρωτών φιλολόγων προσέλκυαν χιλιάδες αιτήσεις, ενώ σήμερα οι ευκαιρίες είναι περιορισμένες. Επιπλέον, νέες επαγγελματικές προοπτικές, όπως η υπολογιστική γλωσσολογία ή η είσοδος στον επιχειρηματικό κόσμο, απαιτούν πρόσθετες δεξιότητες, όπως γνώσεις υπολογιστών, κάτι που δεν καλλιεργείται επαρκώς από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Στρατηγάκης προτείνει την προσαρμογή της εκπαίδευσης στην πραγματικότητα: μείωση των εισακτέων στα Τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας και καλύτερη κατανομή των φοιτητών, ώστε να μειωθούν τα κενά και να βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης. Παρά τις προφανείς λύσεις, η διάθεση των ιθυνόντων για ουσιαστική παρέμβαση φαίνεται περιορισμένη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος εποχής για τους δωρεάν τραπεζικούς λογαριασμούς

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Τραγωδία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Νεκρός 20χρονος φοιτητής – Έπεσε από μεγάλο ύψος
Τραγωδία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αυτοχειρία
Τραγωδία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Νεκρός 20χρονος φοιτητής – Έπεσε από μεγάλο ύψος
Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
Προτάσεις για τις μετατάξεις αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο ΥΠΑΙΘΑ
Η ΠΟΕ-ΥΠΑΙΘΑ ζητά πιο ευέλικτα κριτήρια και δυνατότητα σύστασης προσωποπαγών θέσεων για να εφαρμοστεί στην πράξη η ρύθμιση
Προτάσεις για τις μετατάξεις αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο ΥΠΑΙΘΑ
Γιάννης Παπαδομαρκάκης
Γιάννης Παπαδομαρκάκης στο alfavita.gr: Σχετικά με τις σχολικές εκδρομές στην Κύπρο
Τι απάντησε στο Alfavita ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας για τις σχολικές εκδρομές στην Κύπρο
Γιάννης Παπαδομαρκάκης στο alfavita.gr: Σχετικά με τις σχολικές εκδρομές στην Κύπρο