Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ) εξέδωσε ενημερωτικό δελτίο προς τα μέλη της σχετικά με την πολυαναμενόμενη αποζημίωση των καταχωριστών προγραμμάτων ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτούμενων ΠΔΕ των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2025-2026.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΣΥΠ, το αίτημα για την καταβολή της αποζημίωσης ύψους 600.000 ευρώ για 300 καταχωριστές ΕΣΠΑ είχε τεθεί αρχικά σε συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας στις 26 Μαΐου 2025. Μετά από συζητήσεις με την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ και έγκριση από την Υπουργό, το θέμα βρίσκεται πλέον στη διαχειριστική αρχή των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την τελική έγκριση.
Η ΠΟΣΥΠ ξεκαθαρίζει ότι η καταβολή της αποζημίωσης θα γίνει μέσω συμβάσεων έργου μεταξύ της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ και των καταχωριστών, εφάπαξ, στο τέλος του σχολικού έτους, διασφαλίζοντας έτσι τη νομιμότητα και τη διαφάνεια της διαδικασίας.
Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΠΟΣΥΠ εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν οι άστοχες παρεμβάσεις μεμονωμένων συνδικαλιστών, οι οποίες στο παρελθόν είχαν καθυστερήσει την εφαρμογή του αιτήματος, και διαβεβαιώνει τα μέλη της ότι θα ενημερώνονται υπεύθυνα για κάθε εξέλιξη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΥΠ τονίζει ότι η συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή ΕΣΠΑ δείχνει για πρώτη φορά σημάδια αποδοχής του αιτήματος, ανοίγοντας τον δρόμο για την άμεση αποζημίωση των δικαιούχων καταχωριστών.
Ενημέρωση για την αποζημίωση στους Καταχωριστές των προγραμμάτων ΕΣΠΑ
«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η ΠΟΣΥΠ επικοινωνεί μαζί σας για να σας ενημερώσει υπεύθυνα και θεσμικά για το αίτημα του κλάδου μας που αφορά στην Αποζημίωση των Καταχωριστών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτούμενων ΠΔΕ των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, έτσι,
- κατόπιν της συζήτησης του ανωτέρω αιτήματός μας στην συνάντηση της ΠΟΣΥΠ με την Υπουργό Παιδείας στις 26 Μαΐου 2025, αλλά και των σχετικών συζητήσεων και ενημερώσεων του Γραφείου της Υπουργού,
- κατόπιν της συζήτησης και της συνεννόησης της ΠΟΣΥΠ με την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας,
- η Υπηρεσία εισηγήθηκε, εκ νέου, προς την Υπουργό Παιδείας την καταβολή της αποζημίωσης των καταχωριστών προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ύψους 600.000,00 ευρώ για 300 καταχωριστές ΕΣΠΑ, για το σχολικό έτος 2025-2026,
- η Υπουργός ενέκρινε, τον προηγούμενο μήνα, την ανωτέρω εισήγηση της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ,
- το αίτημα αυτή την στιγμή βρίσκεται στην διαχειριστική αρχή των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την τελική του έγκριση και από το Υπουργείο μας το προωθεί και το παρακολουθεί η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ,
- η καταβολή της ανωτέρω αποζημίωσης στους καταχωριστές ΕΣΠΑ, θα γίνεται μέσω συμβάσεων έργου μεταξύ της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ και των καταχωριστών, εφάπαξ, στο τέλος του σχολικού έτους.
Ευελπιστούμε και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η ΠΟΣΥΠ να υπάρξει η έγκριση της διαχειριστικής αρχής, η οποία για πρώτη φορά έχει δείξει διάθεση συνεργασίας και σημάδια αποδοχής του αιτήματός μας.
Ευελπιστούμε, να μην γίνουμε ξανά μάρτυρες άστοχων παρεμβάσεων των γνωστών συνδικαλιστών οι οποίοι φαλκίδεψαν επί μία τριετία το αίτημα μας, όταν μόνοι τους και χωρίς καμία γνώση και έγκριση της ΠΟΣΥΠ επισκέφτηκαν τον τότε επικεφαλής της διαχειριστικής αρχής ΕΣΠΑ κ. Σκάλκο και ουσιαστικά ακύρωσαν το αίτημα μας, παρά τις μετέπειτα προσπάθειες της ΠΟΣΥΠ, για να μεταβάλει την άποψη του.
Όταν κάποιοι υποβάλουν ακόμη αιτήματα, η ΠΟΣΥΠ σας ενημερώνει για τα τεκταινόμενα, όπως θα σας ενημερώσει υπεύθυνα και για κάθε εξέλιξη του αιτήματός μας.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΑΒΒΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΟΥ»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Πότε θα βγουν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για προσλήψεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ