Στον τρόπο που προωθείται η ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων (ΞΠΠΣ), αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας πως η λεγόμενη «διεθνοποίηση» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου συνιστά «θεσμικό ατόπημα» και απειλεί την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία του ιδρύματος.
«Το ΑΠΘ είναι ήδη διεθνές πανεπιστήμιο, δεν χρειάζεται "προώθηση" της διεθνοποίησης με όρους αγοράς», σημειώνουν τα μέλη της Συσπείρωσης, κάνοντας λόγο για μια πολιτική που αποσκοπεί «στην απαλλαγή της πολιτείας από τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και στη μετατροπή τους σε εκπαιδευτικές επιχειρήσεις».
Παράλληλα, οι πανεπιστημιακοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η ίδρυση ΞΠΠΣ στη λειτουργία των υφιστάμενων προγραμμάτων σπουδών, στην επάρκεια των υποδομών και προσωπικού, αλλά και στην ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση: «Προετοιμάζεται η δημιουργία δύο κατηγοριών φοιτητών – όσων θα εισάγονται με εξετάσεις και όσων θα πληρώνουν δίδακτρα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, καταγγέλλουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων ως πρόχειρη και μη θεσμικά κατοχυρωμένη, σημειώνοντας πως «η Σύγκλητος δεν έχει εκφράσει άποψη, ούτε έχει παρουσιαστεί σχετική εισήγηση, ενώ τα Τμήματα προχώρησαν χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας».
Η ανακοίνωση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης
Διεθνοποίηση για ποιον και με ποιους όρους;
Οι συζητήσεις περί της ψευδεπίγραφης «διεθνοποίησης» του ΑΠΘ μέσω της ίδρυσης ξενόγλωσσων προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών (ΞΠΠΣ) συνιστούν θεσμικό ατόπημα, υπονομεύουν την πραγματική διεύρυνση του διεθνούς χαρακτήρα του και την αξία των πτυχίων του και ευτελίζουν την ακαδημαϊκή του κοινότητα. Το ΑΠΘ είναι ήδη εδώ και πολλές δεκαετίες ένα διεθνές πανεπιστήμιο. Το αποδεικνύουν οι χιλιάδες συνεργασίες με επιστήμονες, ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, η συμμετοχή του σε χιλιάδες διεθνή προγράμματα ερευνών, οι ανταλλαγές χιλιάδων φοιτητών/τριών με χώρες από διαφορετικές ηπείρους. Το πρόταγμα «διεθνοποίησης του ΑΠΘ» εμφανίζει το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας ως ένα μικρό «επαρχιώτικο» εκπαιδευτικό ίδρυμα. Είναι ένα όρος προσβλητικός και απαράδεκτος για το ΑΠΘ που χρησιμοποιείται για να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους της «διεθνοποίησης»: τη μετατροπή του σε διδακτήριο και την απαλλαγή της πολιτείας από την υποχρέωση χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.
Η πραγματική διεύρυνση του διεθνούς χαρακτήρα των πανεπιστημίων θα πρέπει να αφορά πρωτίστως στις πρωτοπόρες διεθνείς ερευνητικές συνέργειές τους και στις υψηλού επιπέδου διεθνείς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Το μέλλον του ΑΠΘ δεν μπορεί να βασίζεται σε ένα στρεβλό πρότυπο παροχής προπτυχιακών εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε ξένους/ες φοιτητές/τριες. Η διεθνής πορεία του ΑΠΘ μπορεί να ενισχυθεί διευρύνοντας τις συνεργασίες με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της διασποράς, το ανερχόμενο ακαδημαϊκό σύστημα της Κίνας και πρωτίστως το ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό θεσμικό πλαίσιο (ιδίως την κινητικότητα των φοιτητών/τριών μας, τα κοινά ΠΜΣ, τις ευρωπαϊκές πανεπιστημιακές συμμαχίες και μέσω αυτών την προοπτική απονομής κοινών προπτυχιακών τίτλων σπουδών). Η διεύρυνση του διεθνούς χαρακτήρα θα πρέπει βασικά να στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας, το όφελος της κοινωνίας και οικονομίας μας καθώς και στην ενίσχυση του συνόλου των επιστημών και των τεχνών.
Καμία διεύρυνση του διεθνούς χαρακτήρα δεν μπορεί να συντελεστεί εις βάρος της υπάρχουσας λειτουργίας του ΑΠΘ. Η ίδρυση ΞΠΠΣ θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και θα υπονομεύσει τα υπάρχοντα προγράμματα σπουδών. Καταρχάς, για την λειτουργία των ΞΠΠΣ θα αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες πόροι σε προσωπικό και υποδομές, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο την ανεπάρκειά τους. Δεύτερον, η ίδρυση των ΞΠΠΣ θα υπονομεύσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Τμημάτων. Αυτό το γνωρίζουν και οι κήνσορες και θεράποντες των ΞΠΠΣ που προωθούν «διεπιστημονικά ΞΠΠΣ». Επιπλέον, η λειτουργία των ΞΠΠΣ θα δημιουργήσει θεσμικά άβατα πελατειακών σχέσεων εκτός ελέγχου των Συνελεύσεων των Τμημάτων. Το επιχείρημα της «οικονομικής ενίσχυσης» του ΑΠΘ μέσω των εσόδων από τα ΞΠΠΣ εξωθεί στη συνακόλουθη αυτόβουλη παραίτηση των πρυτανικών αρχών από τη διεκδίκηση αύξησης της δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και της αύξησης των μισθών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού. Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης είναι επιτακτικό και πολύ σοβαρό. Η αναζήτηση πόρων μέσω της διεθνοποίησης όχι μόνο δεν συνιστά «μαγική λύση» αλλά υπονομεύει το ερευνητικό έργο καθώς οι διδάσκοντες απορροφώνται στην οιονεί αναζήτηση χρηματοδότησης μέσω της αύξησης των ΞΠΠΣ και εκπτώσεων στην ποιότητα των σπουδών. Τέλος, δεδομένων των επίσημων δηλώσεων του Πρύτανη του ΕΚΠΑ περί της νομιμοποίησης της φοίτησης και Ελλήνων/ίδων στα ΞΠΠΣ με δίδακτρα, προετοιμάζεται η δημιουργία δύο κατηγοριών φοιτητών/τριών: αυτών που θα εισάγονται σε ένα Τμήμα με την αξία τους μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων και εκείνων που θα εισάγονται βάσει της οικονομικής τους ευχέρειας.
Η όλη διαδικασία «διεθνοποίησης» συνιστά θεσμικό ατόπημα γιατί οι συζητήσεις αυτές δεν βασίζονται σε καμία σχετική απόφαση ή έστω έκφραση γνώμης της Συγκλήτου και γίνονται χωρίς προηγουμένως να κατατεθεί η όποια γραπτή εισήγηση. Τα Τμήματα βιάστηκαν σε αποφάσεις χωρίς την όποια συζήτηση για τη βιωσιμότητα και την ποιότητα των ΞΠΠΣ και χωρίς την παραμικρή μελέτη εξέτασης της διεθνούς κατάστασης. Οι «προφορικές επικοινωνίες» του κ. Πρύτανη δεν συνάδουν με το ακαδημαϊκό πλαίσιο λειτουργίας και με τη σοβαρότητα που απαιτούν αυτές οι αποφάσεις. Σοβαρότητα που έχει ήδη προσβληθεί από τη στάση του Πρύτανη στο Συμβούλιο Διοίκησης. Επισημαίνουμε ότι ο κ. Πρύτανης του ΑΠΘ παρουσίασε πρόσφατα στο Συμβούλιο Διοίκησης τη «διεθνοποίηση» ως μια από τις προτεραιότητες του στρατηγικού σχεδιασμού του ιδρύματος επιχειρηματολογώντας ότι δεν συνιστά διαφοροποίηση από τον στρατηγικό σχεδιασμό της προηγούμενης πρυτανικής αρχής. Θυμίζουμε όμως ότι ο νυν Πρύτανης δεν είχε ψηφίσει υπέρ του στρατηγικού σχεδιασμού της προηγούμενης πρυτανικής αρχής. Είναι άξιο απορίας και κριτικής υποψίας για τη συγκυριακή άσκηση πολιτικής και για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν στο μέλλον του ΑΠΘ, γιατί ο κ. Πρύτανης προτεραιοποιεί τη «διεθνοποίηση» ως συνέχεια ενός στρατηγικού σχεδιασμού που δεν είχε ψηφίσει!
Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ απαιτεί:
· Ισχυρή χρηματοδότηση των υποδομών των ΑΕΙ, διπλασιασμό των μελών ΔΕΠ και σημαντική ενίσχυση του ευρύτερου διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των πανεπιστημίων, με δίκαιη και γενναία αύξηση των μισθών.
· Άρνηση ίδρυσης ΞΠΠΣ.
· Διεύρυνση του διεθνούς χαρακτήρα των πανεπιστημίων προς όφελος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας, της κοινωνίας και της οικονομίας μας και του συνόλου των επιστημών και των τεχνών.
· Ενίσχυση των δομών ελληνομάθειας για ξένους/ες φοιτητές/τριες που θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα.
· Δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές για τους/ις μόνιμα διαμένοντες/oυσσες στη χώρα.
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Η διεφθαρμένη διαδικασία εισαγωγής των πλούσιων γόνων σε ελίτ Πανεπιστήμια
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ