αμφιθεατρο
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ποιες αιτήσεις αξιολογήθηκαν, τι δείχνουν τα πρώτα ευρήματα

Ολοκληρώθηκε το βασικό σκέλος των αξιολογήσεων από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για τα 12 ξένα πανεπιστήμια που υπέβαλαν αίτηση λειτουργίας παραρτήματος στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2025.

Ποια πανεπιστήμια υπέβαλαν αίτηση και με ποια κολέγια συνεργάζονται

Οι αιτήσεις προέρχονται κυρίως από βρετανικά ιδρύματα (10 συνολικά), ενώ περιλαμβάνεται επίσης ένα γαλλικό (Université Sorbonne Paris Nord) και ένα κυπριακό (University of Nicosia). Η πλειονότητα συνεργάζεται ήδη με ιδιωτικά ελληνικά κολέγια, ενώ το μόνο νέο «πρόσωπο» στην ελληνική αγορά είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Αναλυτικά:

  • Open University – Anatolia College

  • University of York – CITY College

  • University of Greater Manchester – New York College

  • Université Sorbonne Paris Nord – IdEF

  • University of Derby – Mediterranean College

  • University of West London – BCA

  • University of Essex – Aegean College

  • University of Nicosia – ανεξάρτητο

  • London Metropolitan University – City Unity College

  • Queen Margaret University, University of Keele, University of East London – Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Το University of Sunderland έχει καταθέσει αίτηση για το 2026-2027 σε συνεργασία με το Κολλέγιο DEI.

Το αγκάθι των τριετών προγραμμάτων

Σοβαρή εμπλοκή προκαλούν τα προτεινόμενα τριετή προγράμματα σπουδών, που έρχονται σε αντίθεση με την ελληνική εκπαιδευτική πρακτική. Αν και η Συνθήκη της Μπολόνιας επιτρέπει τριετείς προπτυχιακούς κύκλους, η Ελλάδα –παρά το άνοιγμα που προσφέρει ο νόμος Κεραμέως 4957/2022 για εφαρμοσμένες επιστήμες– διατηρεί παραδοσιακά τα τετραετή προγράμματα.

Η ΕΘΑΑΕ, σύμφωνα με πηγές, αναμένεται να απορρίψει όλα τα τριετή προγράμματα, οδηγώντας τα ιδρύματα είτε σε μετατροπή σε τετραετή είτε σε απόσυρση των σχετικών αιτήσεων. «Αν περιοριστούμε μόνο σε τετραετή, θα μειωθούν οι εγγραφές», σημείωσε χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης ελληνικού κολεγίου που συνεργάζεται με βρετανικό ΑΕΙ.

Κριτική και για τα κτιριολογικά

Πέρα από το ακαδημαϊκό σκέλος, υπήρξε και έντονη δυσαρέσκεια για τις απαιτήσεις στέγασης. Ορισμένοι αιτούντες επιθυμούν συστέγαση των νέων παραρτημάτων με τα υπάρχοντα κολέγια ή ΙΕΚ. Ωστόσο, η ΕΘΑΑΕ αντιτίθεται, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο υποβαθμίζει την ακαδημαϊκή αυτονομία των νέων ΑΕΙ και εξυπηρετεί κυρίως εμπορικές σκοπιμότητες.

Επόμενα βήματα

Η τελική έγκριση των αιτήσεων θα βασιστεί στα ευρήματα των αξιολογητών, ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων την 31η Μαρτίου 2026 για ίδρυση παραρτημάτων με έναρξη από Οκτώβριο 2026 και μετά.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
ΥΠΑΙΘΑ: Πώς θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις σε Άγιο Ανδρέα, Ζούμπερι και Μαραθώνα
Απόφαση της υπουργού Παιδείας για τη λειτουργία των καταλυμάτων σε Άγιο Ανδρέα, Ζούμπερι και Μαραθώνα το καλοκαίρι 2026
ΥΠΑΙΘΑ: Πώς θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις σε Άγιο Ανδρέα, Ζούμπερι και Μαραθώνα
Νηπιαγωγείο
ΟΙΕΛΕ: «Καμπανάκι» για τις συνθήκες λειτουργίας των ιδιωτικών νηπιαγωγείων
Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για εκτεταμένες παρατυπίες, εργασιακή ασυδοσία και ελλιπή κρατική εποπτεία στον χώρο των ιδιωτικών νηπιαγωγείων
ΟΙΕΛΕ: «Καμπανάκι» για τις συνθήκες λειτουργίας των ιδιωτικών νηπιαγωγείων