aristotelio
Γεωργία ακριβείας, τεχνολογία και υπερτροφές ενώνονται για την παραγωγή μπαρών υψηλής διατροφικής αξίας

Το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ συμμετέχει ενεργά στο έργο «Σ.Α.ΚΑ.Μ.Ι.», που στοχεύει στην αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας στην καλλιέργεια μούρων ιπποφαούς. Το έργο αποσκοπεί στην παραγωγή τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, όπως μπάρες δημητριακών με ιπποφαές.

Το ιπποφαές, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ωφέλιμα λιπαρά, θεωρείται υπερτροφή με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Η καλλιέργειά του, ωστόσο, αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως μειωμένες αποδόσεις και αλόγιστη χρήση λιπασμάτων.

Το πρόγραμμα εισάγει έξυπνες τεχνολογίες, όπως αισθητήρες εδάφους και ενημερώσεις μέσω SMS στους παραγωγούς για στοχευμένη άρδευση και λίπανση. Έτσι, επιτυγχάνεται μείωση κόστους, αύξηση αποδόσεων και προστασία του περιβάλλοντος.

Τα βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ιπποφαούς αξιοποιούνται για την παραγωγή καινοτόμων μπαρών δημητριακών, ενισχύοντας τη σύνδεση της έρευνας με την αγορά.

Στο έργο συμμετέχουν, εκτός από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ελληνικές εταιρείες και παραγωγοί. Υλοποιείται μέσω του Μέτρου 16 του ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για τη γεωργία.

Αναλυτικά

Το Τμήμα Γεωπονίας του Τομέα Αγροτικής Οικονομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης συντονίζει και συμμετέχει στο εθνικό έργο «ΣΑ.ΚΑ.Μ.Ι», το οποίο στοχεύει στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας στην καλλιέργεια του ιπποφαούς για την περαιτέρω αξιοποίησή του στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας. Το έργο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023 και ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2025.

«Ιπποφαές: Μια Υπερτροφή Υψηλής Διατροφικής Αξίας»

Το ιπποφαές είναι γνωστό για τα πολύτιμα συστατικά και την ευεργετική του δράση για την υγεία. Αποτελεί υπερτροφή, πλούσια σε θρεπτικά, έλαια και αντιοξειδωτικά, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 190 ωφέλιμα στοιχεία. Βασικό πρόβλημα των παραγωγών ιπποφαούς, είναι ο συνεχής περιορισμός των αποδόσεων των γεωργικών καλλιεργειών, κυρίως λόγω εξάντλησης των οργανικών συστατικών και της υγρασίας του εδάφους, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό σε αλόγιστη χρήση χημικών λιπασμάτων χωρίς προηγούμενη μελέτη των εδαφικών χαρακτηριστικών και αναγκών. Αυτή η πρακτική έχει συνέπειες: στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, στην οικονομική αποδοτικότητα των γεωργικών καλλιεργειών αλλά και στην υγεία των γεωργών. Έτσι, αυξάνονται οι αποδόσεις σε επιθυμητά επίπεδα αλλά με σημαντικό περιβαλλοντικό, οικονομικό ή κόστος υγείας, ενώ τα παραγόμενα προϊόντα κρίνονται πλέον ως χαμηλότερης διατροφικής αξίας.

«Γεωργία Ακριβείας για Αξιοποίηση του Ιπποφαούς σε Καινοτόμα Προϊόντα»

Στόχος του έργου «Σ.Α.ΚΑ.Μ.Ι.» είναι η εφαρμογή των συμπερασμάτων προηγούμενων ερευνητικών μελετών σε πραγματική καλλιέργεια ιπποφαούς, ώστε να αποκατασταθεί η παραγωγική δυνατότητα της καλλιέργειας, εφαρμόζοντας ένα βέλτιστο επιχειρηματικό μοντέλο Γεωργίας Ακριβείας. Χρησιμοποιώντας συστήματα αισθητήρων εδάφους και τεχνολογίες αποστολής μηνυμάτων SMS προς κινητά τηλέφωνα καθίσταται δυνατή η άμεση ενημέρωση των παραγωγών για ανάγκη άρδευσης ή λίπανσης. Έτσι, με μικρό σχετικά κόστος μπορεί να αποκατασταθεί η παραγωγική δυνατότητα του αγρού. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας σημαντικής βάσης δεδομένων για πρόβλεψη των αναγκών σε εισροές και τον καλύτερο προγραμματισμό των δαπανών παραγωγής.

Το περιγραφόμενο μοντέλο αναμένεται να αυξήσει την ποσότητα και την ποιότητα της γεωργικής απόδοσης, με χρήση λιγότερων εισροών. Παράλληλα, οι παραγόμενες ποσότητες ιπποφαούς θα αξιοποιηθούν περαιτέρω για την ανάπτυξη και παραγωγή ενός καινοτόμου προϊόντος, μπάρας δημητριακών με ιπποφαές υψηλής διατροφικής αξίας.

Εταίροι του προγράμματος, με τίτλο «Σ.Α.ΚΑ.Μ.Ι - Σύμπραξη Αξιοποίησης και Εφαρμογής ενός Βέλτιστου επιχειρηματικού Μοντέλου Γεωργίας Ακριβείας στην Ελληνική Καλλιέργεια Μούρων Ιπποφαούς, για την Παραγωγή Υψηλής Διατροφικής Αξίας Τροφίμων», είναι το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, ελληνικές εταιρείες και παραγωγοί.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρο 16 «Συνεργασία» Υπομέτρο 16.1-16.2 «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 30/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 30/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικός σε απόγνωση
Η… Οδύσσεια μιας εκπαιδευτικού στα Χανιά: Εκδιώχθηκε κακήν κακώς από το σπίτι που έμενε – «Μου έκοψε ρεύμα και νερό»
«μου έκλεισε νερό και ρεύμα ένα βράδυ με απίστευτη κακοκαιρία στα Χανιά προφανώς για να με αναγκάσει να φύγω πριν τη συμφωνημενη ημερομηνία»
Η… Οδύσσεια μιας εκπαιδευτικού στα Χανιά: Εκδιώχθηκε κακήν κακώς από το σπίτι που έμενε – «Μου έκοψε ρεύμα και νερό»
κοτόπουλο
Ανατροπή στην κουζίνα: Το κόλπο για ζουμερό κοτόπουλο που αλλάζει την εικόνα του «βαρετού» στήθους
Πώς να κάνετε το στήθος κοτόπουλου ζουμερό και νόστιμο κάθε φορά: Το έξυπνο κόλπο
Ανατροπή στην κουζίνα: Το κόλπο για ζουμερό κοτόπουλο που αλλάζει την εικόνα του «βαρετού» στήθους
rizi.jpg
Τρία υλικά που μπορούν να μεταμορφώσουν το ρύζι σας σε ένα πιο νόστιμο και θρεπτικό γεύμα
Αν θεωρείτε το απλό, λευκό ρύζι κάπως άγευστο και βαρετό, μην ανησυχείτε υπάρχουν απλοί τρόποι για να το μετατρέψετε σε κάτι πραγματικά απολαυστικό...
Τρία υλικά που μπορούν να μεταμορφώσουν το ρύζι σας σε ένα πιο νόστιμο και θρεπτικό γεύμα