Σε απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα τα σωματεία των εργαζομένων στον χώρο της έρευνας, αναδεικνύοντας με ένταση τα χρόνια και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην Ελλάδα. Η δράση αυτή έχει τη στήριξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και συνοδεύεται από συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων και Ιδρυμάτων, ο επιστημονικός κόσμος βιώνει μία παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας και υποτίμησης. Όπως τονίζεται, τα ερευνητικά ιδρύματα έχουν μετατραπεί σε χώρους γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης έργων, αποκομμένοι από την πανεπιστημιακή ζωή, ενώ η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση έχουν γίνει καθεστώς.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επέκταση της ελαστικής εργασίας, με την Ομοσπονδία να επισημαίνει ότι σχεδόν το 66% των εργαζομένων στην έρευνα απασχολείται με επισφαλείς, βραχυχρόνιες συμβάσεις, συχνά χωρίς σταθερά δικαιώματα και χωρίς τις αναγκαίες αμοιβές. Οι νέοι επιστήμονες, αντί να αμείβονται για την εξειδικευμένη εργασία τους, παλεύουν να επιβιώσουν, εργαζόμενοι με όρους που απέχουν πολύ από το προσδοκώμενο επίπεδο αξιοπρεπούς απασχόλησης.
Οι ερευνητές και εργαζόμενοι στον ακαδημαϊκό χώρο διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της επιστημονικής εργασίας. Μεταξύ των αιτημάτων τους περιλαμβάνονται:
Αύξηση της χρηματοδότησης για πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα
Άμεση ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Αναπροσαρμογή μισθών και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
Θεσμοθέτηση συλλογικών συμβάσεων που να κατοχυρώνουν βασικά δικαιώματα
Αναγνώριση της προηγούμενης προϋπηρεσίας με συμβάσεις έργου
Ενοποίηση του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας
Μέτρα κοινωνικής στήριξης για περιπτώσεις ασθένειας ή εγκυμοσύνης
Την κινητοποίηση δεν συντονίζει μόνο η Πανελλήνια Ομοσπονδία. Πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων ανά την Ελλάδα δίνει το παρόν, από το Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Πάτρα και τη Μυτιλήνη. Ανάμεσά τους, ο Σύλλογος Ερευνητών Ηρακλείου, το Σωματείο Συμβασιούχων Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, και ο Σύλλογος Προσωπικού του «Δημόκριτου» – όλοι με κοινό αίτημα: να πάψει η επιστημονική εργασία να θεωρείται πολυτέλεια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 30/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 30/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ