panepistimio-peiraia
Πιστοποίηση Υψηλής Ποιότητας για το Πανεπιστήμιο Πειραιώς από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ)

Το Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ) του Πανεπιστημίου Πειραιώς πιστοποιήθηκε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και έλαβε  τον υψηλότερο βαθμό συμμόρφωσης (compliance) σε όλα τα επιμέρους κριτήρια ποιότητας. Πρόκειται για πολύ σημαντική επιτυχία για το Ίδρυμα αλλά και επιβεβαίωση της εξαιρετικής δουλειάς που πραγματοποιείται σε όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου του, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Είναι η πρώτη φορά που το Πανεπιστήμιo πιστοποιείται με πλήρη συμμόρφωση (Άριστα). Τα κριτήρια που συνιστούν το πλαίσιο αξιολόγησης για τη λήψη της πιστοποίησης ποιότητας, είναι :

  1. στη στρατηγική του Ιδρύματος, τον σχεδιασμό και εφαρμογή πολιτικής και στοχοθεσίας ποιότητας,
  2. στις διαδικασίες προγραμματισμού και κατανομής των υλικών και ανθρώπινων πόρων,
  3. στη δομή, οργάνωση και λειτουργία της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του Ιδρύματος και του Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ) του Πανεπιστημίου Πειραιώς,
  4. στην εφαρμογή διαδικασιών Εσωτερικής Αξιολόγησης σε όλα τα Προγράμματα Σπουδών του Πανεπιστημίου,
  5. στις διαδικασίες και τα εργαλεία για τη συλλογή, μέτρηση, ανάλυση στοιχείων και δεδομένων ποιότητας, με στόχο τη λήψη αποφάσεων που οδηγούν σε αλλαγές και βελτιώσεις,
  6. στα μέσα και τις διαδικασίες που χρησιμοποιεί για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών (ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ά.)
  7. στον βαθμό αξιοποίησης των παρατηρήσεων και των προτάσεων που προέκυψαν από την προηγούμενη Εξωτερική Αξιολόγηση και Πιστοποίηση του ΕΣΔΠγια το Πανεπιστήμιο

Στο πλαίσιο της διαδικασίας πιστοποίησης προηγήθηκε εξωτερική αξιολόγηση του Ιδρύματος δια ζώσης επιτόπια επίσκεψη, από επιτροπή εξωτερικών αξιολογητών και εμπειρογνωμόνων ορισμένη από την ΕΘΑΑΕ, η οποία επισκέφθηκε το Ίδρυμά την εβδομάδα από 03-09 Μαρτίου 2025 και πραγματοποίησε συναντήσεις εργασίας και συνεντεύξεις με την Κεντρική Διοίκηση του Ιδρύματος, Προέδρους και Καθηγητές, μέλη των Ομάδων Εξωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜΕΑ) των Τμημάτων, εκπροσώπους Προπτυχιακών, Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Φοιτητών, Διευθυντές Διοικητικών Υπηρεσιών, Αποφοίτους του Πανεπιστημίου αλλά και εκπροσώπους Κοινωνικών Εταίρων. Παράλληλα,τα μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν χώρους διδασκαλίας, ερευνητικά εργαστήρια και λοιπές υποδομές του Ιδρύματος, για να διαπιστώσει την ποσοτική και ποιοτική τους επάρκεια.

Της επίσκεψης προηγήθηκε πολύμηνη προετοιμασία του Πανεπιστημίου, η οποία, μεταξύ  άλλων, περιλάμβανε τη σύνταξη και υποβολή πληρέστατου φακέλου πιστοποίησης στην ΕΘΑΑΕ. Τον συντονισμό όλη της διαδικασίας είχε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής Σπυρίδων Ρουκανάς.

Με βάση την Έκθεση που συνέταξε η Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης και την απόφαση που εκδόθηκε από την ΕΘΑΑΕ, το Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου Πειραιώς συμμορφώνεται με τις αρχές του Προτύπου Ποιότητας της ΕΘΑΕΕ και τις Αρχές και Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διασφάλιση Ποιότητας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ESG).

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης δήλωσε: «Η Πιστοποίηση του Συστήματος Ποιότητας του Πανεπιστημίου μας από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και μάλιστα με πλήρη συμμόρφωση αποδεικνύει αφενός την προσήλωσή μας στη συνεχή βελτίωση των ακαδημαϊκών και διοικητικών διαδικασιών, αφετέρου τη δέσμευση των πρυτανικών αρχών  στην εφαρμογή μιας στρατηγικής για την Ποιότητα, η οποία γίνεται πράξη με ορατά αποτελέσματα. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλο το προσωπικό του Ιδρύματος που εργάστηκε για την επίτευξη του συγκεκριμένου αποτελέσματος. Η δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να παράγουμε έργο υψηλής ποιότητας για την οικοδόμηση του Πανεπιστημίου του μέλλοντος».

Στον πιο κάτω σύνδεσμο, μπορείτε να δείτε την απόφαση Πιστοποίησης και την Έκθεση των Εξωτερικών Αξιολογητών για το ΕΣΔΠ Πανεπιστημίου Πειραιώς:

 https://www.ethaae.gr/el/diasfalisi-poiotitas/ektheseis-pistopoihshs-esdp

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ραψάνη, βιβλιοθήκη
Λάρισα: Το «κρυφό σχολειό» στο χωριό που φυλάει 30.000 θησαυρούς του 18ου αιώνα (vid)
Οδοιπορικό στον ορεινό παράδεισο του Ολύμπου και σε μια σοφίτα που φυλάει 30.000 σπάνια βιβλία του 18ου αιώνα
Λάρισα: Το «κρυφό σχολειό» στο χωριό που φυλάει 30.000 θησαυρούς του 18ου αιώνα (vid)
λουπινο
Το παραμελημένο όσπριο με εξαιρετικά υψηλή πρωτεΐνη
Το λούπινο, ένα από τα λιγότερο προβεβλημένα όσπρια, επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο, αποδεικνύοντας ότι αξίζει μια μόνιμη θέση στο καθημερινό μας...
Το παραμελημένο όσπριο με εξαιρετικά υψηλή πρωτεΐνη