μαθητες
Πόσοι/ες μαθητές/τριες γράφτηκαν στα νηπιαγωγεία και στην Α΄ Δημοτικού των δημοσίων σχολείων για το σχολικό έτος 2025/26

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η φάση των ηλεκτρονικών εγγραφών για τα δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία γενικής εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2025-2026, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

Συγκεκριμένα:

  • 66.931 παιδιά εγγράφηκαν σε Νηπιαγωγεία,

  • 71.181 παιδιά εγγράφηκαν στην Α’ τάξη των Δημοτικών Σχολείων.

Οι εγγραφές πραγματοποιήθηκαν μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), προσφέροντας ταχύτητα και διαφάνεια στη διαδικασία.

Οι εγγραφές έγιναν μέσω των παρακάτω ψηφιακών πλατφορμών:

Τι ακολουθεί μετά την αίτηση

Η αίτηση δεν συνεπάγεται άμεση εγγραφή. Η τελική κατανομή των μαθητών/τριών γίνεται από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα θέσεων, όπως προβλέπεται από το άρθρο 7 του Π.Δ. 79/2017.

Εγγραφές μαθητών σε Νηπιαγωγεία-Δημοτικά Σχολεία: «Ο έλεγχος γίνεται για να μην δημιουργούνται ολιγομελή τμήματα»

Για τις αιτήσεις εγγραφής των μαθητών και μαθητριών στα δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου εξέδωσε κάποιες διευκρινίσεις.

«Επισημαίνουμε ότι όλα τα παραπάνω σκοπό έχουν τον πλήρη και καταναγκαστικό έλεγχο των εγγραφών των μαθητών και μαθητριών στην εξυπηρέτηση της πολιτικής του ΥΠΑΙΘΑ για δημιουργία τμημάτων με πληθωρικό αριθμό 25 μαθητών/μαθητριών ακόμα και με μετακινήσεις μαθητών/μαθητριών από Νηπιαγωγείο σε Νηπιαγωγείο και από Σχολείο σε Σχολείο προκειμένου να μην δημιουργούνται ολιγομελή τμήματα» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.

«Ιδιαίτερα η πρόβλεψη της επικαιροποίησης των στοιχείων κατοικίας που αφορούν την εγγραφή των μαθητών/μαθητριών του Δημοτικού Σχολείου από τα Νηπιαγωγεία αποφοίτησής τους αποτελεί μνημείο αναποτελεσματικότητας και έκρηξης της περιττής γραφειοκρατίας για τα Νηπιαγωγεία, οι Προϊστάμενες των οποίων, πλήρως αβοήθητες από άποψης γραμματειακής υποστήριξης και με ωράριο 25 διδακτικών ωρών στην πλάτη τους, επωμίζονται άλλη μια γραφειοκρατική υποχρέωση η οποία δεν τους αναλογεί» συμπληρώνει.

Τέλος, ο Σύλλογος ζητά από την υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, την άμεση νομοθετική ρύθμιση της μείωσης των μαθητών στο τμήμα για τα Νηπιαγωγεία & Δημοτικά Σχολεία της χώρας σε 15 μαθητές ανά τμήμα αλλά και στην άμεση εξομάλυνση όλων των προβλημάτων

«Χρυσή ευκαιρία» για ποιοτική εκπαίδευση ή εργαλείο περικοπών;

Η σύγκριση με το 2010 – όταν το αντίστοιχο νούμερο ήταν 115.000 – αποτυπώνει μια μείωση σχεδόν 40% στον αριθμό των εγγραφών μέσα σε μία 15ετία.

Tο υπουργείο Παιδείας περιμένει σαν «μάννα εξ ουρανού» τη δραστική μείωση του μαθητικού πληθυσμού για να ξετυλίξει τον σχεδιασμό που κρατάει χρόνια στο «μούσκιο». Σχεδιασμό που αν υλοποιηθεί θα αλλάξει δραματικά το εκπαιδευτικό τοπίο.

Θυμίζουμε ότι την κατά την  τρέχουσα σχολική χρονιά (2024 – 2025) η επιλογή του ΥΠΑΙΘΑ να προχωρήσει σε μαζικές συμπτύξεις τμημάτων επέφερε αναστάτωση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Η εκπαιδευτική διαδικασία αντί να βελτιωθεί βρέθηκε αντιμέτωπη με νέα εμπόδια γιατί θεωρείται κόστος που πρέπει να περικοπεί.

Παράλληλα, από τις αλλαγές στις εγγραφές νηπίων, προνηπίων και μαθητών/μαθητριών για το σχολικό έτος 2025-2026, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει τη συγκρότηση πολυπληθών τμημάτων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και τον αποκλεισμό παιδιών από το σχολείο της γειτονιάς τους.

Από την Έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011, το 3ο Μνημόνιο (του 2015), μέχρι και την Έκθεση Πισσαρίδη (2020) και τη νέα συμφωνία υπουργείου Παιδείας – ΟΟΣΑ  διατυπώνεται η οδηγία ότι οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων πρέπει να αποτελέσει ένα από τα βασικά manual της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας.

Ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι τα πολυπληθή τμήματα περιορίζουν τις ευκαιρίες παιδαγωγικής αλληλεπίδρασης εκπαιδευτικών – μαθητών, γεγονός που μειώνει τόσο τις δυνατότητες αντιμετώπισης προβλημάτων στην μόρφωση  των παιδιών όσο και τα περιθώρια αξιοποίησης των αναγκών, των κλίσεων και των ενδιαφερόντων τους. Η ανάγκη να υποστηριχθεί το εύλογο και αυτονόητο αίτημα για λιγότερα παιδιά ανά τμήμα είναι επιβεβλημένη σε μια στιγμή που η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί (και συχνά κατορθώνει) να κάνει το άσπρο μαύρο. Η υποστήριξη του αγώνα για ολιγομελή τμήματα είναι η υποστήριξη του δημόσιου σχολείου και έχει την ανάγκη όλων μας, εκπαιδευτικών και γονέων.

Τώρα είναι ευκαιρία, πέρα από τα μέτρα που αντιμετωπίζουν την υπογεννητικότητα και την ερήμωση της υπαίθρου, τα εκπαιδευτικά σωματεία και οι ενώσεις γονέων  να εντείνουν τον αγώνα τους για μείωση των μαθητών ανά τμήμα έτσι ώστε να "αναπνεύσουν" οι τάξεις και να γίνεται καλύτερα το μάθημα.

Γιατί αν δεν το κάνουν όσοι αναπνέουν την κιμωλία στην τάξη είναι σίγουρο ότι θα το κάνουν τα υπουργικά επιτελεία και η κυρίαρχη εκπαιδευτική πολιτική η οποία ονειρεύεται να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες μέσα από τη μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Οι προτάσεις των Διευθυντών στο Υπουργείο Παιδείας

Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζητά από το Υπουργείο Παιδείας:

  • 20 μαθητές μέγιστο ανά τάξη, 12 ελάχιστο
  • Δεύτερο νηπιαγωγό/δάσκαλο σε σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών
  • Επέκταση των Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.) με ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό
  • Οργανικές θέσεις για παράλληλη στήριξη, νοσηλευτές, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό

Η μείωση του αριθμού των μαθητών μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, αντί να οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και περικοπές.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νηπιαγωγείο ΚΙΝΑ
Λάρισα: Παιδάκι ξέφυγε από την προσοχή της δασκάλας και περιπλανιόταν μόνο του στο δρόμο
Συγκλονιστικό περιστατικό σε ολοήμερο νηπιαγωγείο – Γονείς θορυβήθηκαν έντονα
Λάρισα: Παιδάκι ξέφυγε από την προσοχή της δασκάλας και περιπλανιόταν μόνο του στο δρόμο
eidiki agwgi
Πίνακες εκπαιδευτικών 4ΕΑ/2025: Κλείνει αύριο το ΑΣΕΠ στην Ειδική Αγωγή – Μέχρι την Παρασκευή το ΟΠΣΥΔ
Ειδική Αγωγή: Τέλος προθεσμίας για τους πίνακες 4ΕΑ/2025 – Μέχρι αύριο η αίτηση στο ΑΣΕΠ, έως την Παρασκευή τα δικαιολογητικά στο ΟΠΣΥΔ
Πίνακες εκπαιδευτικών 4ΕΑ/2025: Κλείνει αύριο το ΑΣΕΠ στην Ειδική Αγωγή – Μέχρι την Παρασκευή το ΟΠΣΥΔ
eidiki agwgi
Τμήματος Ένταξης το ανάγνωσμα
Μια τέτοια συνδιδασκαλία που προτείνεται θα ήταν ενδιαφέρουσα να μας τη διδάξουν οι σύμβουλοι ειδικής αγωγής και παιδαγωγικής ευθύνης σε μια τάξη 27...
Τμήματος Ένταξης το ανάγνωσμα