foitites_panepistimia
Ασφάλιση στον e – Ε.Φ.Κ.Α., των φοιτητών Α.Ε.Ι. κατά την διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης, για τον κίνδυνο ατυχήματος - Νέα εγκύκλιος

Οδηγίες για την ασφάλιση των φοιτητών στα πανεπιστήμια κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης για τον κίνδυνο ατυχήματος, δίνει η Γενική Διεύθυνση Εισφορών του ΕΦΚΑ με νέα εγκύκλιο που εξέδωσε.

Δείτε εδώ αναλυτικά την εγκύκλιο.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Τα υπαγόμενα στην παρούσα πρόσωπα καταρχήν, υπάγονται στην ασφάλιση του e - Ε.Φ.Κ.Α. μόνο για τον κίνδυνο ατυχήματος, με καταβολή του συνόλου της εισφοράς ύψους ένα τοις εκατό (1%) της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν.2217/94 (εδ. α’, παρ.6, αρ. 69, ν. 4957/22), από τον υπόχρεο υποβολής της Α.Π.Δ. που ταυτίζεται με τον υπόχρεο καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών (παρ. 4 αρ. 1 ΚΥΑ 7543/24 –ΦΕΚ 5473/Β΄/2024).

Επιπλέον, σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο (παρ. 1, αρ. 10, ν.2217/94) οι εισφορές που καταβάλλονται στον e – Ε.Φ.Κ.Α. για τους ασφαλισμένους που υπάγονται ή θα υπαχθούν στην ασφάλισή του, μόνο κατά του κινδύνου του ατυχήματος, ορίζονται σε 1% επί του τεκμαρτού ημερομισθίου της δωδέκατης (12ης) ασφαλιστικής κλάσης, όπως ισχύει κάθε φορά.

Β) Σε περίπτωση, που κατά τη διάρκεια της κατά τα ανωτέρω ασφάλισης, ο φοιτητής δεν καλύπτεται ως άμεσα ασφαλισμένος (από άλλη ασφάλιση λόγω παροχής μισθωτής εργασίας ή ιδιότητας) ή ως έμμεσο μέλος, για παροχές ασθενείας σε είδος, τότε υπάγεται και για τον κλάδο αυτό στην ασφάλιση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μέσω του e - Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με την διάταξη της παρ. 10, του άρθρου 15, του ν.3232/2004 (εγκ. τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. 44/2004 - κεφ. Γ) με καταβολή πρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών ποσοστού 6,45 % για την χρ. περ. έως 31/12/2024 και 5,45 % από την 01/01/2025 και μετά (αρ. 12 ν. 5162/24 - εγκ. e-ΕΦΚΑ 38/24), επίσης υπολογιζόμενων επί του εκάστοτε ισχύοντος τεκμαρτού ημερομισθίου της 12ης ασφαλιστικής κλάσης (εδ. β’, παρ. 6, αρ. 69, ν. 4957/22).

Mε την αναφερόμενη παρ. 10, του άρθρου 15, του ν. 3232/2004, οι προβλεπόμενες για την περίπτωση αυτήν ασφαλιστικές εισφορές βαρύνουν τον ασφαλισμένο και τον υπόχρεο καταβολής εισφορών κατά την ισχύουσα αναλογία, στην περίπτωση όπου υφίσταται αποζημίωση του πρακτικά ασκούμενου φοιτητή.

Όμως, στην περίπτωση όπου ο πρακτικά ασκούμενος δεν εισπράττει από αυτόν ή από τρίτους καμία αποζημίωση, έχει εφαρμογή η διάταξη της παρ.9, του άρθρου 25, του Α.Ν. 1846/1951 (όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της με την παρ. 3, του άρθρου 5, του ν.4075/2012) με την οποία ορίζεται ότι ο εργοδότης βαρύνεται με ολόκληρη την εισφορά (ασφαλισμένου και εργοδότη).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μπαταρία
Άδεια μπαταρία στο αυτοκίνητο; Η μικρή συσκευή που σε γλιτώνει από τα χειρότερα
Τα φορητά jump starters αλλάζουν τα δεδομένα στην εκκίνηση του αυτοκινήτου και στέλνουν το σπρώξιμο στο παρελθόν
Άδεια μπαταρία στο αυτοκίνητο; Η μικρή συσκευή που σε γλιτώνει από τα χειρότερα
καμερα
Κάμερες στα σχολεία: Ασφάλεια ή υποκατάστατο κοινωνικής πολιτικής;
Καταγγελία της Ένωσης Γονέων για τη διαδικασία και το περιεχόμενο της συζήτησης περί καμερών στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής
Κάμερες στα σχολεία: Ασφάλεια ή υποκατάστατο κοινωνικής πολιτικής;
δομνα
Δ. Μιχαηλίδου: «Οι νέοι στο επίκεντρο της Ελλάδας του αύριο – Ενισχύουμε τη θεσμική τους συμμετοχή μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων σε όλη τη χώρα»
Ανακήρυξη του Δήμου Θέρμης σε «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2026»
Δ. Μιχαηλίδου: «Οι νέοι στο επίκεντρο της Ελλάδας του αύριο – Ενισχύουμε τη θεσμική τους συμμετοχή μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων σε όλη τη χώρα»
αγρότες
«Δική σας η ευθύνη», είπαν στους αγρότες: Δεν άνοιξαν τα διόδια του Ωραιοκάστρου
Οι παραγωγοί συνεχίζουν την παρουσία τους, μοιράζοντας όσπρια και λαχανικά στους οδηγούς, ενώ η Εγνατία ΑΕ και η αστυνομία ξεκαθαρίζουν τα όρια...
«Δική σας η ευθύνη», είπαν στους αγρότες: Δεν άνοιξαν τα διόδια του Ωραιοκάστρου