KOLEGIA
O νόμος δεν διευκρινίζει ρητά αν τα παραρτήματα είναι υποχρεωμένα να απονέμουν τους ίδιους ακριβώς τίτλους ή αν μπορούν να διαφοροποιούν την ονομασία και το περιεχόμενό τους.

Ο νέος νόμος 5094/2024 εισάγει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία θα λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Ωστόσο, μία κρίσιμη λεπτομέρεια παραμένει ασαφής και αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

Το ζήτημα της απονομής τίτλων

Σύμφωνα με το νομοθέτημα, τα πανεπιστημιακά παραρτήματα στην Ελλάδα πρέπει να προέρχονται από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία ήδη απονέμουν τίτλους στη χώρα προέλευσής τους. Ωστόσο, ο νόμος δεν διευκρινίζει ρητά αν τα παραρτήματα είναι υποχρεωμένα να απονέμουν τους ίδιους ακριβώς τίτλους ή αν μπορούν να διαφοροποιούν την ονομασία και το περιεχόμενό τους.

Αυτή η έλλειψη σαφήνειας εγείρει σημαντικά ερωτήματα. Θεωρητικά, ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα μπορούσε να ιδρύσει στην Ελλάδα ένα "Γαλλικό Πανεπιστήμιο Ελλάδος" και να απονέμει πτυχία με διαφορετική ονομασία από αυτά του μητρικού ιδρύματος. Το αν αυτά τα πτυχία θα έχουν την ίδια αναγνώριση και αξία με εκείνα της μητρικής χώρας μένει αδιευκρίνιστο.

Ένα νομοθετικό κενό που χρήζει διευκρίνισης

Η απουσία σαφούς διατύπωσης για το αν τα νέα πανεπιστήμια-παραρτήματα μπορούν να απονέμουν τίτλους διαφορετικούς από το μητρικό ίδρυμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ακαδημαϊκών ανισοτήτων. Το ερώτημα είναι αν αυτή η ασαφής διατύπωση ήταν σκόπιμη, ώστε να δοθεί ευελιξία στα νέα ιδρύματα, ή αν πρόκειται για ένα κενό που θα χρειαστεί μελλοντική νομοθετική παρέμβαση για να καλυφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι ενδιαφέρονται για σπουδές σε τέτοια ιδρύματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς το νομικό καθεστώς και την πραγματική αναγνωρισιμότητα των τίτλων που θα λάβουν.

Δημήτριος Φυλάτος

Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Νέο πλαίσιο για τη στρατιωτική θητεία – Ισχυρές αντιδράσεις μαθητών για την «πολεμική ετοιμότητα»
Αναμόρφωση του συστήματος στρατολόγησης στη Γερμανία - Το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση των στρατιωτών της Bundeswehr από 183.000 σε 255.000 - 270.000...
Γερμανία: Νέο πλαίσιο για τη στρατιωτική θητεία – Ισχυρές αντιδράσεις μαθητών για την «πολεμική ετοιμότητα»
Παιδί με τάμπλετ στο κρεβάτι
Όταν το βλέμμα πέφτει στην οθόνη: Πώς η ψηφιακή καθημερινότητα αλλάζει τη σχέση γονιών και παιδιών
Πώς η τεχνολογία αναδιαμορφώνει την ανάπτυξη των παιδιών – Tα καλά, τα κακά και τα άγνωστα
Όταν το βλέμμα πέφτει στην οθόνη: Πώς η ψηφιακή καθημερινότητα αλλάζει τη σχέση γονιών και παιδιών
αεροπλάνο
Η πτήση-μαραθώνιος των 20.000 χλμ: Το νέο δρομολόγιο που ενώνει Ασία, Ωκεανία και Λατινική Αμερική
Η China Eastern εγκαινιάζει τη μεγαλύτερη απευθείας διαδρομή στον κόσμο, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ Κίνας και Νότιας Αμερικής.
Η πτήση-μαραθώνιος των 20.000 χλμ: Το νέο δρομολόγιο που ενώνει Ασία, Ωκεανία και Λατινική Αμερική