Thumbnail
«Οι Σύγκλητοι των πανεπιστημίων έχουν αποδυναμωθεί πλήρως και ενημερώνονται πλημμελώς για τις αποφάσεις των Συμβουλίων Διοίκησης»

Η ΠΟΣΔΕΠ με σχετική της ανακοίνωση ενημερώνει για τα προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας και διαφάνειας στα ΑΕΙ σχετικά με τον νόμο «Κεραμέως».

«Ακόμα χειρότερα είναι όμως τα προβλήματα αδιαφάνειας και πλήρους αδυναμίας ελέγχου των εκλεγμένων διοικήσεων που προέκυψαν από το ν. 4957», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα:

Ο νόμος «Κεραμέως» 4957/2022, συνεχίζει να ταλαιπωρεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση δυόμιση χρόνια μετά την ψήφισή του. Οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης (ΣΔ) σε μια σειρά πανεπιστημίων (Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πατρών, Ιόνιο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) κατέδειξαν τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία εκλογής μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και με τον τρόπο εφαρμογής της ταξινομικής ψήφου. Αναφερόμαστε στα κενά διοίκησης που δημιουργήθηκαν από τις «ισοπαλίες» μεταξύ ομάδων συμβούλων, στις στρεβλώσεις της βούλησης των εκλεκτόρων με εκλογές υποψηφίων ακόμη και μηδενικές πρώτες προτιμήσεις, όπως και στην αμφισβήτηση του υλοποιημένου αλγορίθμου μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΖΕΥΣ, καθώς είναι πρακτικά αδύνατος ο ουσιαστικός έλεγχος της νομιμότητας και της ορθότητας της διαδικασίας από τις κεντρικές εφορευτικές επιτροπές.

Ακόμα χειρότερα είναι όμως τα προβλήματα αδιαφάνειας και πλήρους αδυναμίας ελέγχου των εκλεγμένων διοικήσεων που προέκυψαν από το ν. 4957. Η ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας, πολύ περισσότερο η συμμετοχή της, επαφίεται στον πατριωτισμό των διοικήσεων. Οι Σύγκλητοι των πανεπιστημίων έχουν αποδυναμωθεί πλήρως και ενημερώνονται πλημμελώς για τις αποφάσεις των Συμβουλίων Διοίκησης. Οι πρυτάνεις με τα ΣΔ μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ουσιαστικό διάλογο, κάνοντας κατάχρηση της απόλυτης πλειοψηφίας των εσωτερικών και των εξωτερικών συμβούλων, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για προσπάθειες δίωξης και απειλές σε όσους ασκούν δημόσια κριτική στη διοίκηση. 

Η περίπτωση αμφισβήτησης του Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από μέλη του ΣΔ που επικαλέστηκαν τον ισχύοντα νόμο, ανέδειξε και αυτή τις προχειρότητές του και την θεμελιώδη αντίφαση στο ρόλο του ΣΔ ως όργανο που ελέγχει και ελέγχεται ταυτόχρονα, δημιουργώντας προβληματικές συνθήκες και διακυβεύοντας την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου.

Η ΠΟΣΔΕΠ επαναλαμβάνει ότι πρέπει να καταργηθεί το υφιστάμενο αντιδημοκρατικό σύστημα ανάδειξης των πανεπιστημιακών αρχών και το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, ούτως ώστε το δημόσιο Πανεπιστήμιο να επανέλθει σε τροχιά δημοκρατικής εσωτερικής λειτουργίας, πλήρους αυτοδιοίκησης και να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεχνητη νοημοσυνη
Το σχολείο γίνεται 3D κόσμος: Το ελληνικό εργαλείο που «σπάει» τους τοίχους της τάξης
Η πλατφόρμα που μεταμορφώνει την εκπαίδευση και κάνει το μάθημα παιχνίδι - Το να μιλάς για τον Παρθενώνα είναι σημαντικό. Το να τον περπατάς μαζί...
Το σχολείο γίνεται 3D κόσμος: Το ελληνικό εργαλείο που «σπάει» τους τοίχους της τάξης
Πρωτομαγιά
Δάσκαλοι στον τοίχο της Καισαριανής, Πρωτομαγιά του 1944. «…Ν’ ανθίσει γέλιο στις ματιές, να λάμψει ο κόσμος όλος…»
Η Πρωτομαγιά του 1944 δεν είναι απλώς άλλη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Κατοχής
Δάσκαλοι στον τοίχο της Καισαριανής, Πρωτομαγιά του 1944. «…Ν’ ανθίσει γέλιο στις ματιές, να λάμψει ο κόσμος όλος…»
Υπουργείο Παιδείας
Myschool και ΟΠΣΥΔ: Οι διοικητικοί υπάλληλοι απαιτούν συμμετοχή για να μη μείνουν τα έργα… στα χαρτιά
Διοικητικοί υπάλληλοι ζητούν ρόλο στις Ομάδες Εργασίας για την ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων του υπουργείου Παιδείας
Myschool και ΟΠΣΥΔ: Οι διοικητικοί υπάλληλοι απαιτούν συμμετοχή για να μη μείνουν τα έργα… στα χαρτιά