Thumbnail
Για παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος που ορίζει ότι «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση»

Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση ως αντισυνταγματικών των διατάξεων του Ν. 5094/2024 που προβλέπουν την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με τη μορφή Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), καθώς το Σύνταγμα στο άρθρο 16 ορίζει ότι «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση».

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΣΔΕΠ σε παλαιότερη ανακοίνωσή της είχε τονίσει ότι «η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφισή του χωρίς ουσιαστικό διάλογο και δίχως την εξασφάλιση συναινέσεων. Το νομοσχέδιο, μάλιστα, «πέρασε» παρά την αμφιλεγόμενη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων που φέρνει και παρά τις αντιρρήσεις που έχουν προκληθεί».

Ενώ καταλήγει λέγοντας πώς: «Η ΠΟΣΔΕΠ, υποστηρίζοντας το ελληνικό πανεπιστήμιο και τον δημόσιο χαρακτήρα του, στο πνεύμα των πρόσφατων ομόφωνων αποφάσεων του 16ου συνεδρίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας ενάντια στην παράκαμψη - παραβίαση του άρθρου 16 και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα προσφύγει κατά του νέου νόμου 5094 (ΦΕΚ Α59, 13.3.2024) στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που παραβιάζουν το άρθρο 16».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί τα παράθυρα στις σχολικές αίθουσες μπαίνουν αριστερά των μαθητών

Πώς να πάρετε έως 36.000€ για ανακαίνιση με επιδότηση 90%

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

zukerberk_0.jpg
Meta: Ετοιμάζεται ο «AI κλώνος» του Μαρκ Ζούκερμπεργκ η οποία θα μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις και να αλληλεπιδρά με το προσωπικό
Η Meta δημιουργεί AI κλώνο του ηγέτη της
Meta: Ετοιμάζεται ο «AI κλώνος» του Μαρκ Ζούκερμπεργκ η οποία θα μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις και να αλληλεπιδρά με το προσωπικό
Τουρκία: Η στιγμή της επίθεσης σε σχολείο – Πρώην μαθητής άνοιξε πυρ και αυτοκτόνησε - 16 τραυματίες
Τουρκία: Η στιγμή της επίθεσης σε σχολείο – Πρώην μαθητής άνοιξε πυρ και αυτοκτόνησε - 16 τραυματίες
Ο δράστης ήταν πρώην μαθητής του σχολείου, άνοιξε πυρ κατά μαθητών και εκπαιδευτικών ενώ στη συνέχεια έστρεψε το όπλο στο εαυτό του και αυτοκτόνησε
Τουρκία: Η στιγμή της επίθεσης σε σχολείο – Πρώην μαθητής άνοιξε πυρ και αυτοκτόνησε - 16 τραυματίες