Thumbnail
Για παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος που ορίζει ότι «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση»

Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση ως αντισυνταγματικών των διατάξεων του Ν. 5094/2024 που προβλέπουν την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με τη μορφή Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), καθώς το Σύνταγμα στο άρθρο 16 ορίζει ότι «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση».

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΣΔΕΠ σε παλαιότερη ανακοίνωσή της είχε τονίσει ότι «η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφισή του χωρίς ουσιαστικό διάλογο και δίχως την εξασφάλιση συναινέσεων. Το νομοσχέδιο, μάλιστα, «πέρασε» παρά την αμφιλεγόμενη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων που φέρνει και παρά τις αντιρρήσεις που έχουν προκληθεί».

Ενώ καταλήγει λέγοντας πώς: «Η ΠΟΣΔΕΠ, υποστηρίζοντας το ελληνικό πανεπιστήμιο και τον δημόσιο χαρακτήρα του, στο πνεύμα των πρόσφατων ομόφωνων αποφάσεων του 16ου συνεδρίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας ενάντια στην παράκαμψη - παραβίαση του άρθρου 16 και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα προσφύγει κατά του νέου νόμου 5094 (ΦΕΚ Α59, 13.3.2024) στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που παραβιάζουν το άρθρο 16».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δημοσκόπηση, εκλογές
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Υποχωρεί η Νέα Δημοκρατία, ενισχύεται το ΠΑΣΟΚ – Ρευστό το πολιτικό σκηνικό
Απώλειες για το κυβερνών κόμμα, άνοδος της αντιπολίτευσης και έντονη ανησυχία των πολιτών για ακρίβεια και οικονομία
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Υποχωρεί η Νέα Δημοκρατία, ενισχύεται το ΠΑΣΟΚ – Ρευστό το πολιτικό σκηνικό
μπατιστατου
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Νέα θητεία για την Πρύτανη Άννα Κ. Μπατιστάτου
Νέα θητεία για την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια Άννα Κ. Μπατιστάτου, μετά από ομόφωνη εκλογή από το Συμβούλιο Διοίκησης
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Νέα θητεία για την Πρύτανη Άννα Κ. Μπατιστάτου
Μητρώο εκπαιδευτών ΣΑΕΚ
Ενημέρωση αποφοίτων ΣΑΕΚ (πρ. ΙΕΚ) για τις επικείμενες εξετάσεις
Νέα ενημέρωση για τους απόφοιτους ΣΑΕΚ - "Ξεκλειδώνουν" οι εξετάσεις - Άμεσα αναμένονται ανακοινώσεις! Τι αλλάζει για τους απόφοιτους
Ενημέρωση αποφοίτων ΣΑΕΚ (πρ. ΙΕΚ) για τις επικείμενες εξετάσεις