σχολεία
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύλλογος Γονέων και Ασκούντων τη (Συν)Επιμέλεια των Μαθητών του 10ου Νηπιαγωγείου Νέας Σμύρνης

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων και Ασκούντων τη (Συν)Επιμέλεια των Μαθητών του 10ου Νηπιαγωγείου Νέας Σμύρνης τονίζοντας τις επικίνδυνες συνθήκες του κτιρίου που στεγάζεται το παράρτημα του σχολείου.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι το συγκεκριμένο κτίριο δεν ήταν ποτέ ικανό να καλύψει έστω και τις βασικές και αυτονόητες παιδαγωγικές ανάγκες που έχει ένα σύγχρονο σχολείο. «Τα τετραγωνικά των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων δεν αντιστοιχούν στα παιδιά τα οποία εξυπηρετεί, δεν αερίζεται καθώς έχει μόνο ένα υποτυπώδες παράθυρο και δεν το βλέπει ποτέ ο ήλιος καθώς έχει δυτικό προσανατολισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες υγιεινής των παιδιών μας και για τα προβλήματα υγείας που δημιουργούν αυτά τα ζητήματα στα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα. Επιπλέον δεν έχει στεγασμένους εξωτερικούς χώρους για την προστασία των παιδιών από τις καιρικές συνθήκες ενώ θέρμανση υπάρχει μόνο από air condition», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση.

Εκτός αυτών, το κτίριο φαίνεται πως δεν διαθέτει μελέτη στατικής επάρκειας, μα ούτε και έξοδο κινδύνου. Παράλληλα, δεν εναρμονίζεται με τους κανόνες πυρασφάλειας.

Η ανακοίνωση

«Με θλίψη και αγανάκτηση εκδίδουμε το παρόν δελτίο τύπου ώστε να ενημερώσουμε για τις επικίνδυνες, για τη ζωή των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών, συνθήκες του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το παράρτημα του 10ου νηπιαγωγείου, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τη ΓΕΧΑ στο δήμο επί της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου 23.

Το κτίριο αυτό το οποίο λειτουργεί ως «σχολείο» σχεδόν πάνω από 30 χρόνια δεν ήταν ποτέ σε θέση να καλύψει τις στοιχειώδεις και αυτονόητες παιδαγωγικές ανάγκες ενός σύγχρονου σχολείου. Τα τετραγωνικά των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων δεν αντιστοιχούν στα παιδιά τα οποία εξυπηρετεί, δεν αερίζεται καθώς έχει μόνο ένα υποτυπώδες παράθυρο και δεν το βλέπει ποτέ ο ήλιος καθώς έχει δυτικό προσανατολισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες υγιεινής των παιδιών μας και για τα προβλήματα υγείας που δημιουργούν αυτά τα ζητήματα στα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα. Επιπλέον δεν έχει στεγασμένους εξωτερικούς χώρους για την προστασία των παιδιών από τις καιρικές συνθήκες ενώ θέρμανση υπάρχει μόνο από air condition.

Αφήνοντας τώρα τις λειτουργικές «πολυτέλειες» πάμε στα βασικά. Το κτίριο δεν έχει μελέτη στατικής επάρκειας όπως επίσης δεν έχει έξοδο κινδύνου. Δεν εναρμονίζεται με τους κανόνες πυρασφάλειας, βρίσκεται δίπλα ακριβώς στην κουζίνα εστιατορίου που λειτουργεί με γκάζι, γλάστρες από την παρακείμενη πολυκατοικία κρέμονται επάνω από τον αύλειο χώρο που παίζουν τα παιδιά μας ενώ η μοναδική είσοδος – έξοδος του σχολείου απέχει 15 μέτρα από τις γραμμές του τραμ. Σε οποιαδήποτε περίπτωση κινδύνου ή φυσικής καταστροφής τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν παγιδευμένοι χωρίς καμία διαφυγή από πουθενά.

Πρόκειται με λίγα λόγια για ένα κτίριο που αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας να το ονομάζουμε σχολείο, τη στιγμή που βρίσκεται δεκαετίες ακριβώς απέναντι από το παλιό δημαρχείο. Είναι ίσως το πιο επικίνδυνο για τις ζωές παιδιών και εκπαιδευτικών σχολεία από τα αρκετά επικίνδυνα που διαθέτει ο δήμος μας. Στη συνάντηση μας με τον αντιδήμαρχο παιδείας κ. Γουρναρόπουλο ενημερωθήκαμε ότι ο δήμος δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των παιδιών μας σ’ αυτό και ότι δεν υπάρχει άμεσα λύση μετεγκατάστασης. Ο δήμαρχος κ. Κουτελάκης δεν έχει δεχθεί να μας δει παρά τις συνεχείς οχλήσεις τόσο τις δικές μας όσο και του συλλόγου διδασκόντων Νέας Σμύρνης. Απαιτούμε να βρεθεί άμεσα μια έστω προσωρινή λύση έως ότου καταφέρει ο δήμος να λύσει μόνιμα το πρόβλημα. Ζητάμε ως προσωρινή λύση αντισεισμικό έλεγχο, εναρμόνιση του κτιρίου με τους κανόνες πυρασφάλειας, τοποθέτηση προστατευτικού πλέγματος πάνω από τον αύλειο χώρο του σχολείου, εγκατάσταση επαρκούς εξαερισμού και εγγραφή φέτος 15 μαθητών αντί των 25 που έχει εγγράψει ο δήμος, καθώς τους αύξησε σε σχέση με πέρυσι από 23.

Προτείνουμε ο δήμος να διαπραγματευθεί την παραχώρηση του υπόλοιπου κτιρίου της ΓΕΧΑ προκειμένου να διαμορφωθεί η συνθήκη για ίσως παραπάνω από ένα σχολεία στο συγκεκριμένο μέρος πράγμα το οποίο θα λύσει πολλά προβλήματα στέγασης σχολείων που αντιμετωπίζει η πόλη μας. Ένα κτίριο πολλών τετραγωνικών που έτσι κι’ αλλιώς είναι «φάντασμα» καθώς εδώ και δεκαετίες δεν έχει καμία απολύτως χρήση. Είμαστε σίγουροι ότι η ΓΕΧΑ ως ένωση γονέων και πιστή στα Χριστιανικά ιδεώδη αντιλαμβάνεται πλήρως την αγωνία μας και την ανάγκη της περίστασης και θα κάνει αυτό που πρέπει, όπως έχει έτσι κι αλλιώς αποδείξει σε άλλες περιπτώσεις όπως στην παραχώρηση κτιρίου της για τη δημιουργία ιδιωτικού παιδικού σταθμού στην Κυψέλη.

Δεν θα περιμένουμε να ζήσουμε νέα Τέμπη. Δεν θα επιτρέψουμε τα παιδιά μας να γίνουν οι απαραίτητες «θυσίες» προκειμένου να συμβούν τα αυτονόητα. Απαιτούμε λύση εδώ και τώρα, επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματα μας και ετοιμαζόμαστε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Σας χρειαζόμαστε όλους στο πλευρό μας.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται ο κουλ στα ελληνικά;

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα