Αποσπάσεις Ελλήνων εκπαιδευτικών σε Τμήματα Ελληνικών Σπουδών ξένων Πανεπιστημίων
Επιστολή από το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας

Με επιστολή του το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας τονίζει την αναγκαιότητα για αποσπάσεις Ελλήνων εκπαιδευτικών σε Τμήματα Ελληνικών Σπουδών ξένων Πανεπιστημίων.

«Τα τελευταία πολλά χρόνια το Υπουργείο Παιδείας έχει πάψει να αποσπά εκπαιδευτικούς στα Τμήματα Ελληνικών Σπουδών που βρίσκονται στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα η προσπάθεια προώθησης της ελληνομάθειας -που δεν μπορεί παρά να έχει σαν αιχμή του δόρατος τις έδρες νεοελληνικών σπουδών των μεγάλων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων- να απειλείται με πραγματικό αφανισμό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, όπου εδώ και χρόνια δεν αποσπάται Έλληνας εκπαιδευτικός, με την προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δημιουργία μιας κοιτίδας προώθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στην Γερμανική πρωτεύουσα, να παραμένει χωρίς ουσιαστική στήριξη από το ελληνικό κράτος», τονίζει η επιστολή.

Η επιστολή

«Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας απευθύνεται σε εσάς προκειμένου να θέσει το ζήτημα της ανάγκης απόσπασης εκπαιδευτικών στα Τμήματα Ελληνικών Σπουδών των ξένων Πανεπιστημίων.

Τα τελευταία πολλά χρόνια το Υπουργείο Παιδείας έχει πάψει να αποσπά εκπαιδευτικούς στα Τμήματα Ελληνικών Σπουδών που βρίσκονται στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα η προσπάθεια προώθησης της ελληνομάθειας -που δεν μπορεί παρά να έχει σαν αιχμή του δόρατος τις έδρες νεοελληνικών σπουδών των μεγάλων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων- να απειλείται με πραγματικό αφανισμό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, όπου εδώ και χρόνια δεν αποσπάται Έλληνας εκπαιδευτικός, με την προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δημιουργία μιας κοιτίδας προώθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στην Γερμανική πρωτεύουσα, να παραμένει χωρίς ουσιαστική στήριξη από το ελληνικό κράτος. Συμμεριζόμενοι την αγωνία για το μέλλον της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και θεωρώντας πως είναι ανάγκη αδήριτη να στηριχθεί κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην εξωστρέφεια και το άνοιγμα του ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο, σας καλούμε να αφουγκραστείτε την αγωνία των πανεπιστημιακών δασκάλων και να προβείτε σε αποσπάσεις Ελλήνων εκπαιδευτικών ή διαθέσεις αποσπασμένων εκπαιδευτικών από τα κατά τόπους Συντονιστικά Γραφεία. Αναλογιζόμενοι τη δραματική μείωση των εδρών ελληνικών σπουδών που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, είναι ανάγκη το Υπουργείο να παρέμβει άμεσα, ώστε να ενισχυθεί έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει να ακουστεί δυνατά η φωνή του ελληνισμού στον κόσμο.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους ιδιωτικού: Ξεκινούν 10/3 οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αμφιπολη
Ανατροπή για τον τάφο της Αμφίπολης: Νέα θεωρία για τη Ρωξάνη και τον γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Αρχαιολόγοι αμφισβητούν την ταύτιση με τον Ηφαιστίωνα και παρουσιάζουν νέα επιστημονικά στοιχεία
Ανατροπή για τον τάφο της Αμφίπολης: Νέα θεωρία για τη Ρωξάνη και τον γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου
εοδυ
ΕΟΔΥ: Μαζικές παραιτήσεις και καταγγελία για βιαιοπραγία κατά του προέδρου
Κλιμακώνεται η κρίση στον οργανισμό δημόσιας υγείας – Έντονες αντιδράσεις, παρεμβάσεις και σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία της διοίκησης
ΕΟΔΥ: Μαζικές παραιτήσεις και καταγγελία για βιαιοπραγία κατά του προέδρου