algevra
«Αναμένουμε επομένως με χαρά την επιστροφή της Άλγεβρας στη Γ΄ Λυκείου ελπίζοντας ότι θα αντιμετωπιστεί ως ένας κλάδος των Μαθηματικών, ο οποίος δεν αφορά αποκλειστικά όσους ασχολούνται με τις επιστήμες και τα Μαθηματικά, αλλά ως ένα θεμελιώδες εργαλείο της κοινωνίας μας με πολλές πρακτικές εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή»

Τα τελευταία χρόνια οι μαθητές στο Λύκειο και κυρίως στη Γ΄ Λυκείου έχουν περιοριστεί σε ένα μόνο γνωστικό αντικείμενο των Μαθηματικών, την Ανάλυση. Η Άλγεβρα, η οποία αναγνωρίζεται ως ένας από τους πλέον κρίσιμους τομείς των Μαθηματικών και γενικότερα του ανθρώπινου πολιτισμού εξαιτίας του ισχυρού τρόπου ερμηνείας του κόσμου που προσφέρει, έχει βγει "εκτός ύλης", αν και επανέρχεται στα νέα Προγράμματα Σπουδών.

Θα αναφερθώ στους ξεχασμένους, από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πίνακες και τις τεράστιες εφαρμογές τους σήμερα.

Στα Μαθηματικά, ένας πίνακας είναι μια ορθογώνια διάταξη αριθμών, συμβόλων, ή εκφράσεων, διατεταγμένων σε γραμμές και στήλες. Οι πίνακες χρησιμοποιούνται ως εργαλεία σε πάρα πολλές επιστήμες, όπως στην Πληροφορική, στη Φυσική, στη Χημεία, αλλά και στις κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες. 

Μια σημαντική χρήση τους σε σχέση με την καθημερινότητά μας είναι και η εξόρυξη κειμένου (text mining). Η εξόρυξη κειμένου αποτελεί τη διαδικασία με την οποία πληροφορίες εξάγονται από κείμενα με τη χρήση πινάκων και πληροφοριακών συστημάτων. 

Ουσιαστικά πρόκειται για τον εντοπισμό και την αυτόματη εξαγωγή καινούργιων πληροφοριών από διάφορους γραπτούς πόρους, όπως ιστότοπους, βιβλία, ηλεκτρονικά μηνύματα, social media, κριτικές και άρθρα, χρησιμοποιώντας τη συμπαγή παρουσίαση μιας σειράς αριθμών ή εκφράσεων σε ένα πίνακα. 

Η τεχνολογία εξόρυξης κειμένου χρησιμοποιείται ευρέως σε κυβερνητικές, ερευνητικές και επιχειρηματικές εφαρμογές, σε εφαρμογές εθνικής ασφάλειας, στην οργάνωση μη δομημένων δεδομένων, στην Ανάλυση Συναισθήματος και προφανώς στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στη Μηχανική Μάθηση.

algevra

Η εμφάνιση εξατομικευμένων διαφημίσεων στο διαδίκτυο, για παράδειγμα, βασίζεται στην τεχνολογία εξόρυξης κειμένου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, στη σημερινή Α.Ι. εποχή, η ανάλυση συναισθήματος (sentiment analysis), η οποία αποτελεί μια σύγχρονη τεχνική εντοπισμού και επεξεργασίας συναισθημάτων των χρηστών πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. 

Είναι προφανές ότι επιχειρήσεις όλων των κλάδων προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τους πελάτες τους, χρησιμοποιούν τη μέθοδο αυτή για να μετρήσουν τη φήμη της επωνυμίας τους, αλλά και να βελτιστοποιήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους.

Αναμένουμε επομένως με χαρά την επιστροφή της Άλγεβρας στη Γ΄ Λυκείου ελπίζοντας ότι θα αντιμετωπιστεί ως ένας κλάδος των Μαθηματικών, ο οποίος δεν αφορά αποκλειστικά όσους ασχολούνται με τις επιστήμες και τα Μαθηματικά, αλλά ως ένα θεμελιώδες εργαλείο της κοινωνίας μας με πολλές πρακτικές εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή.

* Θανάσης Κοπάδης, Μαθηματικός Συγγραφέας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypoyrgeio_paideias.jpg
Πιερρακάκης: Ποια βιβλία θα διαβαστούν ανά βαθμίδα στο σχολείο το α΄εξάμηνο του 2025
Τι θα γίνει με τις σχολικές βιβλιοθήκες - Ποια λογοτεχνικά βιβλία θα εισαχθούν στο Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο τη νέα σχολική...
Πιερρακάκης: Ποια βιβλία θα διαβαστούν ανά βαθμίδα στο σχολείο το α΄εξάμηνο του 2025
biden.jpg
Έκτακτο διάγγελμα Μπάιντεν: Δοκιμασία για τις ΗΠΑ οι εκλογές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ
Διάγγελμα Μπάιντεν: Δοκιμασία για τις ΗΠΑ οι εκλογές μετά την απόπειρα δολοφονίας – Στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων ο Τραμπ
Έκτακτο διάγγελμα Μπάιντεν: Δοκιμασία για τις ΗΠΑ οι εκλογές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ