σχολεία
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS
Τι υποστηρίζει η ΕΛΜΕ Πειραιά

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΛΜΕ Πειραιά σχετικά με το γεγονός ότι εκπαιδευτικοί καλούνται να λειτουργήσουν σαν νοσηλευτές, αλλά με την ταμπέλα του επιτηρητή.

Η ανακοίνωση

«Κατά τον ορισμό του προσωπικού που θα απασχοληθεί στις Πανελλήνιες εξετάσεις της τρέχουσας χρονιάς, αρκετοί συνάδελφοι της ειδικότητας ΠΕ87.02 (Νοσηλευτικής), που απασχολούνται σε ΕΠΑΛ, τοποθετήθηκαν ως επιτηρητές – νοσηλευτές σε Εξεταστικά κέντρα Γενικών Λυκείων για τους μαθητές/τριες που χρειάζονται επιπλέον χρόνο εξέτασης και είναι απαραίτητη σύμφωνα με την εγκύκλιο των εξετάσεων η παρουσία νοσηλευτή.

Προκύπτουν τα εξής ζητήματα:

  1. Αρκετοί εξ αυτών παράλληλα είναι και επιτηρητές σε εξεταστικά κέντρα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και των Επαγγελματικών Λυκείων. Η αντίστοιχη εγκύκλιος επέτρεπε την δήλωση στο μηχανογραφικό σύστημα μόνο ως επιτηρητής σε ΕΠΑΛ.
  2. Η διάθεση των συναδέλφων ως επιτηρητές τόσο στα ΓΕΛ, όσο και στα ΕΠΑΛ θα έχει σαν αποτέλεσμα να απασχολούνται συνεχόμενες ημέρες (από 30/5 έως 17/6) στα Εξεταστικά Κέντρα, άρα να αδυνατούν να ολοκληρώσουν σημαντικές και αναγκαίες εργασίες στο σχολείο τους.
  3. Η παροχή πρώτων βοηθειών θεωρείται νοσηλευτική πράξη και ανήκει στα καθήκοντα του νοσηλευτή που λεπτομερώς περιγράφονται στα αντίστοιχα ΦΕΚ. Προϋπόθεση για τους νοσηλευτές, η εγγραφή στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος και η απαραίτητη κατοχή άδειας άσκησης επαγγέλματος.
  4. Η ορθή προσέγγιση ενός περιστατικού προϋποθέτει την γνώση ευαίσθητων ιατρικών δεδομένων, όπως το ιστορικό ενός μαθητή. Η πρόσβαση δύναται να κωλύεται από τη νομολογία περί προσωπικών δεδομένων.
  5. Η ιδιότητα του επιτηρητή είναι διαφορετική από αυτή του νοσηλευτή και η στον ίδιο χρόνο παράλληλη εξάσκηση των δύο ιδιοτήτων εμπεριέχει κώλυμα ασυμβατότητας.
  6. Η αμοιβή ως επιτηρητής είναι η οριζόμενη από το νόμο, με το εξωφρενικό ποσό των 10,64 ευρώ. Αμοιβή για την εργασία σαν νοσηλευτής προβλέπεται; μάλλον όχι. Σε κάθε περίπτωση, “με έναν σμπάρο, δύο τρυγόνια”…

Ουσιαστικά, καλούνται συνάδελφοι και συναδέλφισσες εκπαιδευτικοί να λειτουργήσουν σαν νοσηλευτές, αλλά με την ταμπέλα του επιτηρητή! Πραγματικά τι άλλο θα δούμε; Μήπως ηλεκτρολόγους εκπαιδευτικούς να παρέχουν υπηρεσίες καλής λειτουργίας του φωτισμού ,των πινάκων των εγκαταστάσεων των εξεταστικών κέντρων;

Το ζήτημα αυτό έθεσε η ΕΛΜΕ στην συνάντησή της με το Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά στις 27/5.

Η πολιτική του βρήκαμε παπά.… πρέπει να σταματήσει και το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του! Η απαραίτητη παρουσία νοσηλευτών (αλλά και γιατρού) στα Εξεταστικά Κέντρα πρέπει να καλυφθεί, είτε μόνιμους διορισμούς σχολικών νοσηλευτών (Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό), που τόσο ανάγκη έχουν τα σχολεία όλη τη χρονιά, είτε σε συνεργασία με τις αντίστοιχες, τοπικές δομές του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας.»

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο
«Συγγνώμη, κλείσαμε»: Αγγλόφωνα μεταπτυχιακά μόνο για... Έλληνες
Βίζα σε δύο χρόνια και πρεσβείες που απορρίπτουν υποψηφίους: Τα ανυπέρβλητα εμπόδια που μετατρέπουν την εξωστρέφεια των ΑΕΙ σε «κλειστό κλαμπ»
«Συγγνώμη, κλείσαμε»: Αγγλόφωνα μεταπτυχιακά μόνο για... Έλληνες
education 1280
«Η εκπαίδευση δεν είναι εφαρμογή»: Αντιδράσεις για την ψηφιακή πολιτική στα σχολεία
Οι εκπαιδευτικοί ασκούν κριτική στις κυβερνητικές εξαγγελίες και ζητά ουσιαστική στήριξη της δημόσιας παιδείας
«Η εκπαίδευση δεν είναι εφαρμογή»: Αντιδράσεις για την ψηφιακή πολιτική στα σχολεία